GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βουλγαρική… πρωτιά στην παραοικονομία

Η "γκρίζα" οικονομία στη Βουλγαρία αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% κατά μέσο όρο, με τη μικρότερη αύξηση, της τάξης του 0,1% να κ...


Η "γκρίζα" οικονομία στη Βουλγαρία αυξήθηκε σε ποσοστό 3,4% κατά μέσο όρο, με τη μικρότερη αύξηση, της τάξης του 0,1% να καταγράφεται το 2008 και τη μεγαλύτερη της τάξης του 5,1% να σημειώνεται το 2010 και έκτοτε να υποχωρεί.
Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το βουλγαρικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΒΙΑ).
Η έκθεση στηρίζεται σε στατιστικά στοιχεία της βουλγαρικής στατιστικής υπηρεσίας, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μπόζινταρ Ντάνεφ, σε συνέντευξη Τύπου.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την απασχόληση, το 2013 το μερίδιο της παραοικονομίας στη Βουλγαρία αντιπροσώπευε ποσοστό 31,2%, δίδοντας στη Βουλγαρία τα "πρωτεία" στην ΕΕ στον τομέα αυτό.
Η έκταση του φαινομένου είναι μεγαλύτερη στους κλάδους των κατασκευών, του εμπορίου και του τουρισμού, σύμφωνα με το BIA.
Ανάμεσα στο 2008 και το 2012, οι απλήρωτοι φόροι σε ονομαστικούς όρους ξεπέρασαν τα 12,4 δισ. λέβα, επισημαίνει η έκθεση.
Σύμφωνα με τον κ. Ντάνεφ, πιθανότατα 12 δισ. λέβα διατέθηκαν στην αθέμιτη άσκηση επιρροής (trade in influence) και τη δημιουργία συνθηκών "εκτός αγοράς" στη χώρα.
Για την αντιμετώπιση του προβλήματος, το Επιμελητήριο προτείνει στην εισαγωγή νέων κανονισμών που ισχύουν στην ΕΕ σχετικά με την απόδοση του ΦΠΑ και πιο απλουστευμένες διαδικασίες στις πληρωμές ιατρικής και κοινωνικής ασφάλισης.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση