GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αυστραλία: Βουτηγμένη στη διαφθορά η οικοδομική βιομηχανία

Η οικοδομική βιομηχανία της Αυστραλίας κολυμπά στη διαφθορά και στο έγκλημα, δέσμια του υποκόσμου και συμμοριών μοτοσικλετιστών, απο...


Η οικοδομική βιομηχανία της Αυστραλίας κολυμπά στη διαφθορά και στο έγκλημα, δέσμια του υποκόσμου και συμμοριών μοτοσικλετιστών, αποκάλυψε ρεπορτάζ του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού ABC και του...
εκδοτικού συγκροτήματος Fairfax Media, για τις δραστηριότητες στελεχών του CFMEU, του συνδικάτου εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τύπου και συγκεκριμένα του «Νέου Κόσμου», το ρεπορτάζ ξεσκέπασε δωροδοκίες συνδικαλιστών κατά συρροή για την παροχή έργων και αποκλειστικών προνομίων σε εργολάβους, διάβρωση της οικοδομικής βιομηχανίας της Νέας Νότιας Ουαλίας και της Βικτωρίας από συμμορίες μοτοσυκλετιστών και μέλη του υποκόσμου, βία και διαφθορά.

Οι αποκαλύψεις χαρακτηρίζονται «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης Abbott, που σχεδιάζει την επανασύσταση της Australian Building and Construction Commission (ΑΒCC), του «αστυφύλακα» που είχε διορίσει η πρώην Φιλελεύθερη κυβέρνηση του John Howard για να αστυνομεύει την οικοδομική βιομηχανία.

Ο πρωθυπoυργός, Tony Abbott, δηλώνει προπαρασκευαστικά, ότι οι καταγγελίες σε βάρος συνδικαλιστών για διαφθορά και εγκληματική δραστηριότητα στην οικοδομική βιομηχανία είναι ευρύτατες και υπογραμμίζουν την ανάγκη επανασύστασης της επιτροπής κατά της διαφοράς στον κλάδο.

«Οι αποκαλύψεις αναδεικνύουν την ανάγκη σύντομης επανασύστασης της ΑΒCC με πλήρη εξουσία και κονδύλια για την άσκηση του ελεγκτικού έργου της» δηλώνει ο πρωθυπουργός και καλεί το Εργατικό Κόμμα «να σταματήσει να παρεμβάλλει εμπόδια στην επανασύσταση της επιτροπής αστυνόμευσης της οικοδομικής βιομηχανίας».

«Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη διαχείριση υποθέσεων εγκληματικής συμπεριφοράς από την αστυνομία. Η Επιτροπή πρέπει να έχει πλήρη εξουσία για να παρακολουθεί την εφαρμογή των νόμων. Για να επιβάλει την εφαρμογή του νόμου σε μία βιομηχανία, που φημίζεται για ην ανομία της» καταλήγει ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Αbbott επιβεβαίωσε, ότι η κυβέρνησή του πιέζει και για τη διενέργεια Βασιλικής Έρευνας (Royal Commission) για τη διαφθορά στην οικoδομική βιομηχανία με διευρυμένους όρους εντολής. «Η κυβέρνηση θα προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις εν καιρώ» διαβεβαιώνει.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, που διέλυσε την ABCC τον Μάιο του 2012, επιμένει ότι δεν συντρέχει λόγος επανασύστασης της Επιτροπής. Ο σκιώδης υπουργός Εργασιακών Σχέσεων, Brendan O'Connor, δηλώνει, ότι «οι καταγγελίες για εγκληματική δραστηριότητα πρέπει να υποβάλλονται στην αστυνομία, που είναι καθ’ ύλη αρμόδια, σε καμία άλλη αρχή».

Κατά τον κ. O'Connor «η υπηρεσία Fair Work Australia ασχολείται με τα άλλα θέματα του κλάδου και δεν υπάρχει, ως εκ τούτου, ανάγκη δημιουργίας ενός νέου γραφειοκρατικού οργάνου» επιμένει.

Τη διενέργεια έρευνας ζητά και ο πρωθυπουργός της Νέας Νότιας Ουαλίας, Barry O'Farrell, και η πολιτειακό τμήμα του Συνδέσμου Εργολάβων Αυστραλίας (Master Builders Association). Ο κ. O'Farrel σχολίασε, ότι τα έργα στην περιοχή Barangaroo, όπου θα ανεγερθεί το καζίνο Packer ανατέθηκαν με καθαρές διαδικασίες, αλλά και η ελαχίστη εκτροπή είναι άξιας διερεύνησης. «Το Εργατικό Κόμμα και οι Πράσινοι οφείλουν να στηρίξουν τη διερεύνηση των καταγγελιών για διαφθορά στην οικοδομική βιομηχανία» συμφώνησε και ο κ O'Farrel.

Χθες ο υπουργός Εργασιακών Σχέσεων, Eric Abetz, κάλεσε και τους εργοδότες να λάβουν θέση κατά της διαφθοράς. Σε ομιλία του στο Sydney Institute, ο υπουργός δήλωσε προβληματισμένος από την «ολιγοψυχία» των εργοδοτών. «Συχνά αναρωτιέμαι γιατί οι εργοδότες δεν απορρίπτουν εξ αρχής τις απαιτήσεις των συνδικάτων. Αναρωτιέμαι, επίσης, γιατί οι συνδικαλιστές διεκδικούν αυξήσεις και ευεργετήματα για τους εργαζομένους, ενώ γνωρίζουν ότι η παροχή των ζητουμένων θα στείλει τα μέλη τους στην ανεργία» και κάλεσε την εργοδοσία να συνεργαστεί με την κυβέρνηση για την προστασία του συστήματος εργασιακών σχέσεων. Ο υπουργός κάλεσε τους εργοδότες και τα εργατικά συνδικάτα να κοστολογούν υπεύθυνα αιτήματα και παραχωρήσεις για να αποτραπεί μελλοντική «έκρηξη τω μισθών» εξέλιξη που θα στείλει στην ανεργία χιλιάδες εργαζομένους. Η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Αυστραλίας (ACTU) απορρίπτει τις καταγγελίες για διαφθορά στο συνδικάτο CFMEU. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Ged Kearney, δηλώνει, ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν ανέχεται διεφθαρμένους συνδικαλιστές.

«Η θέση μας κατά της διαφθοράς είναι πάγια» τονίζει ο κ. Kearney και χαρακτηρίζει περιττή τη διενέργεια Βασιλικής Έρευνας. «Είναι απαράδεκτος ο στιγματισμός του συνδικαλιστικού κινήματος εξ αιτίας ενός ή δύο σάπιων μελών του» λέει. Κάθετος και εναντίον της επανασύστασης της ABCC: «Είναι άστοχη η εκτίμηση ότι χρειαζόμαστε την ABCC. Το νομικό σύστημα της χώρας έχει τη δυνατότητα να χειριστεί απάτες».

O κ. Noonan επιβεβαίωσε την πληροφορία, ότι αξιωματούχος του συνδικάτου CFMEU παραιτήθηκε από το αξίωμά του μετά την καταγγελία, ότι ανακαινίστηκε το σπίτι του δωρεάν από εργολάβο. «Ερευνάμε τη νομική πλευρά της υπόθεσης. Δεν διαφαίνεται παράνομη συναλλαγή, παραβαίνει, όμως τις αρχές που απαιτούμε να σέβονται τα στελέχη του συνδικάτου στις συναλλαγές με την εργοδοσία. Το συνδικάτο θα συνεργαστεί με την αστυνομία για τη διερεύνηση καταγγελιών διαφθοράς. Το κάναμε στο παρελθόν και θα το κάνουμε και σήμερα» δεσμεύεται. Το μέγεθος της διαφθοράς αποκάλυψε ο Brian Fitzpatrick, επί 25 έτη στέλεχος του συνδικάτου CFMEU (Construction, Forestry, Mining and Energy Union) με δήλωσή του στο πρόγραμμα «7,30 Report» του ABC, ότι συνάδελφός του συνδικαλιστής απείλησε, τηλεφωνικά, να τον σκοτώσει, διότι άνοιξε το στόμα του.

Greek Finance Forum

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση