GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΒΡΗΚΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΗΝ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΑ ΒΙΒΛΙΑ! Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΟΜΩΣ...

Aπό τον Γιώργο Φλωρά*. Ύστερα από διαβουλεύσεις, και με βάση τις σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά, η κυβέρνηση κατ...

Aπό τον Γιώργο Φλωρά*.

Ύστερα από διαβουλεύσεις, και με βάση τις σημερινές δηλώσεις του υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Σκορδά, η κυβέρνηση κατέληξε ότι θα καταργήσει τον νόμο της Ενιαίας τιμής του βιβλίου για τα ξενόγλωσσα βιβλία και τα σχολικά βοηθήματα. Φυσικά ενέργειες που οδηγούν σε μείωση των τιμών είναι πάντα ευπρόσδεκτες αλλά για να δούμε τι έχει να πει ο κ. Σκορδάς για τα ακόλουθα:
Καταρχήν ενημερώνουμε όσους δεν γνωρίζουν ότι το μέτρο που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, για κατάργηση της ενιαίας τιμής του βιβλίου στα ξενόγλωσσα βιβλία, αφορά πολύ μικρό μέρος όσων πωλούνται, διότι τα περισσότερα είναι βιβλία αλλοδαπών εκδοτών και βιβλία πέραν της 2ετίας, ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΤΗΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ. Αυτό δεν το είπε κανείς στον Υπουργό;
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι η τιμή που θα αγοράσει ο καταναλωτής εξαρτάται από την ονομαστική τιμή που θα θέσει ο εκδότης και την έκπτωση που θα προσφέρει στο βιβλιοπωλείο. Αν ο εκδότης αυξήσει την ονομαστική τιμή ή/και μειώσει την έκπτωση στο βιβλιοπωλείο και πάλι ο μαθητής θα αγοράσει ακριβά τα βιβλία.
Όπως είναι γνωστό, ύστερα από καταγγελία της εταιρείας ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ το 2001 και το 2003, η Επιτροπή Ανταγωνισμού (με πρόεδρο τον διορισμένο από τον Άκη Τσοχατζόπουλο κ. Ζησιμόπουλο) κατέληξε μετά από τεράστια καθυστέρηση σε δυο αποφάσεις τον Ιούλιο του 2009. Την 452/2009 και την 455/2009.
Κατέληξε ότι στο ξενόγλωσσο βιβλίο δρούσε ένα καρτέλ επί σειρά ετών (το ξέραμε όλοι φυσικά ήδη από το 2001) και τους τιμώρησε με πρόστιμα 20.000.000€. Τιμώρησε τις εταιρείες χονδρικής ΑΠΟΛΛΩΝ ΑΕ, ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ ΑΕ και τους εκδότες BURLINGTON BOOKS, PEARSON και ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑΣ.
Από τον Ιούλιο του 2009 έως σήμερα η Επιτροπή Ανταγωνισμού ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ έλεγχο εφαρμογής των αποφάσεων. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες μας αρνείται να προχωρήσει σε έλεγχο, έτσι απλά.
Και ναι μεν οι δυο χονδρεμπορικές επιχειρήσεις έκλεισαν (μη πληρώνοντας φυσικά τα πρόστιμα, αφού θησαύρισαν επί 10ετία) αλλά οι εκδοτικές επιχειρήσεις δρουν κανονικά. Και ιδίως η εκδοτική BURLINGTON κατέχει τεράστιο μερίδιο στην αγορά του Αγγλικού βιβλίου.
Αντί να κάνει την υποχρέωση της η Επιτροπή Ανταγωνισμού (και ενδεχομένως να τιμωρήσει τις εκδοτικές εταιρείες αν δεν εφαρμόζουν την απόφασή της) έρχεται σήμερα το υπουργείο να καταργήσει τον νόμο της Ενιαίας τιμής μόνο για τα ξενόγλωσσα βιβλία!!!
Μα όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ξενόγλωσσα βιβλία που εκδίδουν οι έλληνες εκδότες (και τα οποία προστατεύει η Ενιαία τιμή για δυο χρόνια από την έκδοση τους) αποτελούν ένα πολύ μικρό κομμάτι της αγοράς ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΟΥ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ είναι βιβλία ξένων εκδοτών ΑΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ και βιβλία παλιότερα της 2ετίας ΑΡΑ ΕΚΤΟΣ ΕΝΙΑΙΑΣ ΤΙΜΗΣ.
Προς τι τότε η ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης;

Είμαστε βέβαιοι ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης δεν έχει κάποιο προσωπικό θέμα με την εταιρεία μας, που παρά τα τεράστια προβλήματα που της δημιούργησε το καρτέλ και η ίδια η Επιτροπή Ανταγωνισμού, παραμένει ακόμα ενεργή στο ξενόγλωσσο εκπαιδευτικό βιβλίο.
Πιστεύουμε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι προσφύγαμε στην Δικαιοσύνη κατά της υπόθεσης «έκθεση ΟΟΣΑ» και ήδη διατάχθηκε προκαταρκτική εξέταση για αυτό.
Πιστεύουμε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι αποκαλύψαμε τις λαμογίες της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί σειρά ετών (εις γνώση του Υπουργού).
Πιστεύουμε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι αποκαλύψαμε ότι υψηλότατο στέλεχος της Επιτροπής Ανταγωνισμού είπε δυο φορές ψέματα στον Εισαγγελέα και η Επιτροπή Ανταγωνισμού την αντάμειψε με προαγωγή (εις γνώση του Υπουργού).
Πιστεύουμε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι αποκαλύψαμε πρόσφατα ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού στέλνει (το 2012) ψεύτικα στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (εις γνώση του Υπουργού).
πιστεύουμε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι αποκαλύψαμε ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού παρανόμως αναθέτει σε εξωτερικούς δικηγόρους (με σχέσεις στο παρελθόν με τα πρωθυπουργικά γραφεία) τις υποθέσεις της (άνω των 400.000€ δαπάνη σε δυο χρόνια )ενώ ο νόμος την υποχρεώνει να έχει δικό της γραφείο νομικής υποστήριξης (εις γνώση του Υπουργού).
Πιστεύουμε ότι δεν τον ενόχλησε το γεγονός ότι η εταιρεία μας δικαιώθηκε από το Διοικητικό Εφετείο (απόφαση 2903/2013) και της επιδικάστηκε υψηλότατη αποζημίωση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού (με πρόεδρο τον εκλεκτό του κ. Χατζηδάκη) για την καταστροφή που της έκανε με την πολυετή της καθυστέρηση.
Ο κ. Χατζηδάκης λαμβάνει το μέτρο αυτό για να καλύψει την εσκεμμένη αδράνεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον έλεγχο εφαρμογής της απόφασης 455/2009. Καλό είναι να ερευνήσει ο δημοσιογραφικός χώρος το τι συμβαίνει και αντί να βαράει τον γάιδαρο, βαράει το σαμάρι.

*Νόμιμος εκπρόσωπος της ΜΑΡΙΑ ΦΛΩΡΑ ΕΠΕ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ ΦΛΩΡΑΣ
Πανεπιστημίου 59 Αθήνα

1 σχόλιο

  1. Αμάν με αυτή την περιβόητη Ενιαία ΤΙμή Βιβλίου. Εξακολουθείτε και συντηρείτε σταλινικά μέτρα. Αυτός ο νόμος παραβιάζει κάθε αρχή της Αγοράς. ΓΙατί να μην μπορούν να κάνουν έκπτωση οι βιβλιοπώλες και οι εκδότες στα βιβλία τους?
    «Για να μην βλάπτονται τα μικρά βιβλιοπωλεία που δεν μπορούν να παρέχουν τις εκπτώσεις των μεγάλων», είναι η μόνιμη απάντηση. Και λοιπόν? Δεν βλάπτεται έτσι ο καταναλωτής? Γιατί να προστατεύεται μία μερίδα της κοινωνίας )μικορί βιβλιοπώλες) και να βλάπτεται μία άλλη (αγοραστικό κοινό)?. ΕΠί τέλους πότε θα σταματήσουν οι λαμογιοπροστατευτισμοί που τελικά προστατεύουν τους ανίκανους τους τεμπέληδες και τα λαμόγια?
    Αλλά η μεγαλύτερη επίπτωση που έχουν τέτοιοι νόμοι στην κοινωνία είναι ότι ευνουχίζουν την δημιουργικότητα και προωθούν την ανικανότητα. Ξυπνήστε πασοκοποιημένοι ΈΛληνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση