GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μεγάλος κίνδυνος για τη βιωσιμότητα της Χαλυβουργικής

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μπαίνουν 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής. Από το 2008, ότ...

Σε καθεστώς διαθεσιμότητας, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μπαίνουν 200 εργαζόμενοι της Χαλυβουργικής. Από το 2008, όταν και ξεκίνησε η κρίση, η εταιρεία ότι δεν έχει απολύσει εργαζομένους, ούτε έχει περικόψει το προσωπικό της.

Επισημαίνει στην ανακοίνωσή της ότι εξάντλησε όλα τα οικονομικά της όρια, ακόμη και με καταγραφή δεκάδων εκατομμυρίων ζημιών το 2013, προχώρησε στην υπογραφή επιχειρησιακής σύμβασης και πέρυσι με το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου που ανακοίνωσε δεν είχε θιγεί η παροχή σε κανέναν από τους εργαζομένους της. Σύμφωνα με τη Χαλυβουργική, «από την αρχή της κρίσης, το 2008, μέχρι σήμερα η ζήτηση προϊόντων χάλυβα στην Ελλάδα έχει μειωθεί δραματικά. Συγκεκριμένα, από 2.500.000 τόνους ετησίως προ κρίσης, η ζήτηση έχει καταβαραθρωθεί στο επίπεδο των 300.000 τόνων, ήτοι οκτώ φορές λιγότερο».

Στο μεταξύ τον κίνδυνο να οδηγηθούν σε λουκέτο μεγάλες βιομηχανίες της χώρας εξέφραζαν, χθες, ανώτατα στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Με αφορμή τη δυσάρεστη εξέλιξη της διαθεσιμότητας του 95% των εργαζομένων στη Χαλυβουργική για έξι εβδομάδες, ανέφεραν χαρακτηριστικά πως «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία, δεν ήταν κάτι που δεν περιμέναμε αυτό που έγινε, φοβόμασταν ότι θα συνέβαινε…».

Αναγνωρίζοντας ότι το θέμα του ενεργειακού κόστους αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, σημείωναν, ωστόσο, πως έχουν λόγο στη μείωσή του και η Κομισιόν και η τρόικα, που «πρέπει να ταρακουνηθούν με αυτή τη δύσκολη κατάσταση».

Η ανακοίνωση της Χαλυβουργικής

Η διοίκηση της Χαλυβουργικής Α.Ε., με εκτενές δελτίο Τύπου, χθες, εξήγησε πως μέσα στο δυσμενές οικονομικό περιβάλλον και εν αναμονή θετικότερων εξελίξεων, μετά από έξι χρόνια συνεχούς κρίσης, επέλεξε την εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, αντί αυτού των απολύσεων, ως το λιγότερο επώδυνο για τους εργαζόμενούς της, έχοντας στόχο τη βιωσιμότητα και διατήρηση της λειτουργίας της εταιρείας.

Σύμφωνα με τους υπευθύνους της εταιρείας, παρά τη δραματική μείωση της κατανάλωσης από το 2008 και τη συσσώρευση έκτοτε μεγάλων ζημιών, η Χαλυβουργική δεν έθιξε στο ελάχιστο το εισόδημα και τις παροχές των εργαζομένων της, κι ήταν η μόνη εταιρεία του κλάδου που δεν προέβη σε καμιά απόλυση ή διαθεσιμότητα εργαζομένων.

«Η εταιρεία εξάντλησε όλα τα οικονομικά της όρια προκειμένου να διατηρήσει το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων της στην καλύτερη κατάσταση στην ελληνική βιομηχανία. Ακόμα και με καταγραφή δεκάδων εκατομμυρίων ζημιών το 2013 ανακοίνωσε κίνητρα και εφήρμοσε πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, δημιουργώντας έτσι κατά το δυνατόν ένα καθόλου ευκαταφρόνητο κοινωνικό δίχτυ για όσους από τους εργαζόμενούς μας αποφάσισαν οικειοθελώς να αποχωρήσουν. Επίσης η εταιρεία προχώρησε σε υπογραφή επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας, αντίθετα από το κλίμα της εποχής, που γενικότερα και ειδικά στη βιομηχανία, η συλλογική διαπραγμάτευση δεν αποτελεί πρακτική συνεννόησης μεταξύ διοικήσεων και εργαζομένων».

Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση