GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι Γυναίκες στην Τουρκία απαιτούν δικαίωση για την ενδοοικογενειακή βία

Oι γυναίκες της Τουρκίας ύψωσαν τη φωνή τους την Παρασκευή 14/02/14, διεκδικώντας περισσότερη δικαιοσύνη. Διαμαρτυρήθηκαν για τη βί...


Oι γυναίκες της Τουρκίας ύψωσαν τη φωνή τους την Παρασκευή 14/02/14, διεκδικώντας περισσότερη δικαιοσύνη. Διαμαρτυρήθηκαν για τη βία που ασκείται εναντίον τους. Στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας κατά της...

ενδοοικογενειακής βίας “One Billion Rising” στην οποία συμμετέχουν 207 χώρες, πλήθος γυναικών συγκεντρώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη για να διαδηλώσουν και να χορέψουν.

Εκατοντάδες ήταν αυτές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου Besiktas της Kωνσταντινούπολης, την ίδια ώρα που ανάλογες δράσεις παραγματοποιούνταν σ΄όλον τον κόσμο.

Το Δημαρχείο της Besiktas διοργάνωσε δωρεάν μαθήματα χορού επ΄ευκαιρία της εκδήλωσης. Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε την τελευταία χρονιά από την σκηνοθέτη και ακτιβίστρια Eve Ensler , βραβευμένη με το Tony Awards η οποία παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις στην πόλη.

Σε δελτίο τύπου που εξέδωσαν οι διοργανωτές κάλεσαν τους λαούς του κόσμου να διαδηλώσουν σε ανοιχτούς χώρους, ”εκεί όπου οι γυναίκες δεν αισθάνονται πάντοτε ασφάλεια”.

“Πρόκειται για ένα παγκόσμιο κάλεσμα στις γυναίκες θύματα της βίας και τις προσκαλούμε να σπάσουν την σιωπή τους και να διηγηθούν τις εμπειρίες τους δια μέσου της τέχνης,του χορού,των διαδηλώσεων,τραγουδιών,μαρτυριών και με κάθε τρόπο που μπορεί να τις βοηθήσει να εκφρασθούν” διευκρινίζει το δελτίο τύπου.

100_9524Στην Τουρκία 136 γυναίκες σκοτώθηκαν στο πλαίσιο της ενδοοικογενειακής βίας στους 9 μόνο πρώτους μήνες του 2013 και 802 γυναίκες πέθαναν τα τελευταία 5 χρόνια δια τους ίδους λόγους.

“Η βία κατά των γυναικών είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Τουρκία” δήλωσε η Peri Pamir στο πρακτορείο Xinhua .

Το 2013 οι γυναίκες -θύματα της βίας στην Τουρκία ήταν 28.000 σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά και 50.000 τέθηκαν υπό την επιμέλεια των συζύγων ή συντρόφων τους κατ΄εφαρμογή διατάξεων.Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Άγκυρα,στην Κωνσταντινούπολη και στη Σμύρνη.

Μόνο τον Μάιο του 2013 περισσότερες από 11.000 γυναίκες στη γειτονική χώρα ζήτησαν αστυνομική προστασία για λόγους ενδοοικογενειακής βίας.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη “1 στις 3 γυναίκες, έχει υπάρξει θύμα βιασμού ή ξυλοδαρμού , κατά την διάρκεια της ζωής της”.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση