GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τριγμοί στην κυβέρνηση συμμαχίας στην Ιταλία

Εντείνονται οι τριγμοί στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Από την μια πλευρά, τα δύο ήσσονα κόμματα της συμπο...


Εντείνονται οι τριγμοί στην κυβέρνηση συμμαχίας υπό τον πρωθυπουργό Ενρίκο Λέτα. Από την μια πλευρά, τα δύο ήσσονα κόμματα της συμπολίτευσης αξιώνουν να υπάρξει μια «επαλήθευση» των κύριων προγραμματικών στόχων της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατόν.
Ο Λέτα, σε μια συνάντησή του με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των τριών πολιτικών δυνάμεων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνασπισμού, έλαβε την διαβεβαίωση ότι θα επικυρωθούν από το κοινοβούλιο όλα τα πρόσφατα νομοθετικά διατάγματα που εξέδωσε η κυβέρνηση.
Όμως οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι τόσο της Νέας Κεντροδεξιάς (του Αντζελίνο Αλφάνο) και της κεντρώας Επιλογής Πολιτών (του Μάριο Μόντι) κάλεσαν να «επαληθευτούν» οι στόχοι, να επανακαθοριστούν οι στόχοι της πολιτικής της κυβέρνησης.
Αντίθετα, ο νέος γραμματέας του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Ματέο Ρέντσι θεωρεί προτεραιότητα να θεσπιστεί ο νέος εκλογικός νόμος.
Ο νόμος αυτός, που ευνοεί τα μεγάλα κόμματα και τις συμμαχίες προσφέροντάς τους πριμ εδρών, ενδέχεται να σημάνει την πολιτική εξαφάνιση κομμάτων όπως η Νέα Κεντροδεξιά ή η Επιλογή Πολιτών. Επιπλέον, υπάρχει έντονη σεναριολογία πως μόλις ο νέος νόμος αυτός επικυρωθεί θα προκηρυχθούν άμεσα νέες πρόωρες εκλογές.
Σύμφωνα με την δημόσια τηλεόραση Rai, η ενδοκυβερνητική ένταση αυξάνεται λόγω της συμφωνίας του Ρέντσι με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, τον ηγέτη του δεξιού Φόρτσα Ιτάλια, επί του συγκεκριμένου νόμου.
Ενδεικτική του κλίματος ήταν μια δήλωση του κεντρώου πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου και πρωθυπουργού της Ιταλίας Μάριο Μόντι: «ο Ρέντσι διάλεξε ως συνομιλητή έναν άνθρωπο που έχει καταδικασθεί οριστικά για φοροδιαφυγή. Παρά το ότι δεν μπορεί να εισέλθει στην βουλή, διαμορφώνει το μέλλον της χώρας».
Ο Λέτα θα συμμετάσχει αύριο σε μια συνεδρίαση της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο αναμένεται να ζητήσει μια πιο δυναμική στήριξη του κυβερνητικού έργου.
Μέλη της Επιλογής Πολιτών ζητούν κι επίσημα πλέον αντικατάσταση του Λέτα από τον Ρέντσι. Ο γραμματέας των Δημοκρατικών λέει πάντως ότι θα διεκδικήσει την πρωθυπουργία μόνον όταν προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση