GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αλλαγή τρόπου στήριξης από την Τρόικα προκρίνουν Κύπριοι ευρωβουλευτές

Στην ανάγκη για αλλαγή του τρόπου στήριξης της Τρόικας προς τα κράτη-μέλη αναφέρθηκαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές, κάνοντας παράλληλα λόγο γι...

Στην ανάγκη για αλλαγή του τρόπου στήριξης της Τρόικας προς τα κράτη-μέλη αναφέρθηκαν Κύπριοι Ευρωβουλευτές, κάνοντας παράλληλα λόγο για ανομιμοποίητες και πολιτικά ...
ανεύθυνες πρακτικές των διεθνών δανειστών. Αναφέρθηκαν παράλληλα και στη στήριξη που προσέφερε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς τον κυπριακό λαό.

Σε δηλώσεις της στη Βουλή, η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους είπε ότι το Ευρωκοινοβούλιο είχε συμπαρασταθεί από την αρχή στο λαό της Κύπρου, ενώ όλοι σχεδόν οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν σε συζητήσεις ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν στην Κύπρο από την Τρόικα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

«Αυτό όμως δεν παραγράφει το τι προηγήθηκε για να φτάσουμε στο σημείο να εκλιπαρούμε κάποιους να μας δώσουν δανεικά για να μην καταρρεύσει το κράτος», συμπλήρωσε η κ. Θεοχάρους.

Ανέφερε τέλος ότι υπήρξε γενική συμφωνία από πλευράς ευρωβουλευτών πως η μέθοδος στήριξης της Τρόικας δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί ελέγχου.

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, είπε από την πλευρά της ότι «αυτή η Ευρώπη δεν είναι η Ευρώπη που αγαπήσαμε», προσθέτοντας ότι «περιμέναμε πολύ περισσότερη κοινοτική στήριξη».

Έκανε λόγο για «αναλγησία» του Eurogroup και είπε ότι το πρωτοφανές κούρεμα που επιβλήθηκε στην Κύπρο «ήταν παράλογο», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει θεσμικός τρόπος για τη δημοκρατική νομιμοποίηση της Τρόικας. «Το "κούρεμα" των καταθέσεων σημαίνει κλοπή μέσα από τις τσέπες των καταθετών», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις θετικές αξιολογήσεις που έλαβε η Κύπρος από την Τρόικα, είπε ότι «εμείς δεν στεκόμαστε πίσω από τον χαρακτηρισμό "ο καλός μαθητής"». «Δεν είναι ικανοποιητικό να πάρουμε ένα χαρακτηρισμό από τον Σόιμπλε ή από τους Τροϊκάνους, ότι η Κύπρος είναι ο καλός μαθητής, γιατί εφαρμόζουμε ότι μας επιβάλλει η Τρόικα», είπε.

Πρόσθεσε ότι στόχος πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ ανέφερε ως επιτακτική ανάγκη να ζητήσει η Κύπρος τεχνογνωσία και περισσότερα κονδύλια.

«Ληστρικές αποφάσεις» χαρακτήρισε ο ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, τις λύσεις που προκρίθηκαν για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι «οι πράξεις της Τρόικας ήταν από νομικής πλευράς, ανομιμοποίητες και πολιτικά ανεύθυνες».

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα δεν έφεραν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, ενώ είπε ότι η ύφεση και η ανεργία εντείνονται, με 33 εκ. ανέργους στον ευρωπαϊκό χώρο και 74 χιλ. στην Κύπρο.

Είπε τέλος ότι τίθεται θέμα ελέγχου και εποπτείας της Τρόικας και ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να επιβάλλουν την πολιτική τους στην Τρόικα και όχι η Τρόικα στις κυβερνήσεις.

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση