GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Τεχεράνη ζητεί “εποικοδομητικές” συνομιλίες

Το Ιράν επιθυμεί "δίκαιες και εποικοδομητικές" συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για τη διευθέτηση της κρίσης που αφορά τ...


Το Ιράν επιθυμεί "δίκαιες και εποικοδομητικές" συνομιλίες με τις μεγάλες δυνάμεις για τη διευθέτηση της κρίσης που αφορά το πυρηνικό του πρόγραμμα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του νέου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.
Στην ομιλία του με την ευκαιρία της 35ης επετείου της Ισλαμικής Επανάστασης, ο πρόεδρος του Ιράν δήλωσε επίσης ότι η επιλογή της ανάληψης στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τις μεγάλες δυνάμεις αποτελεί "ψευδαίσθηση".
"Το Ιράν είναι αποφασισμένο να διεξαγάγει δίκαιες και εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο των διεθνών κανόνων και ελπίζουμε ότι αντίστοιχη βούληση υπάρχει και από την πλευρά των άλλων", είπε, όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
"Λέω καθαρά σε όσους έχουν την ψευδαίσθηση ότι υπάρχει στο τραπέζι τους η επιλογή της απειλής κατά της χώρας μας ότι πρέπει να αλλάξουν γυαλιά, διότι η επιλογή της στρατιωτικής δράσης κατά του Ιράν δεν υπάρχει σε κανένα τραπέζι στον κόσμο", είπε ο Χασάν Ροχανί.
Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει τις τελευταίες εβδομάδες ότι η επιλογή του στρατιωτικού πλήγματος διατηρείται σε περίπτωση αποτυχίας της πολιτικής διασικασίας για την διευθέτηση των θεμάτων που σχετίζονται με τον πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Στο τέλος του Νοεμβρίου στη Γενεύη, το Ιράν συνήψε με την ομάδα 5+1 (Κίνα, ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία, Ρωσία και Γερμανία) συμφωνία για το πάγωμα για διάστημα έξι μηνών ορισμένων από τις ιρανικές πυρηνικές δραστηριότητες με αντάλλαγμα την μερική άρση των κυρώσεων που πλήττουν την ιρανική οικονομία.
Οι συνομιλίες για μία συνολική συμφωνία θα επαναληφθούν στις 18 Φεβρουαρίου στη Βιέννη. Αλλά αναμένεται να είναι δύσκολες καθώς οι Ιρανοί αξιωματούχοι τονίζουν την έλλειψη εμπιστοσύνης της ιρανικής πλευράς προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές αποτελούν ιστορικής σημασίας τεστ για την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες επέβαλαν "βάρβαρες , παράνομες και κακές" κυρώσεις κατά του Ιράν, πρόσθεσε σήμερα ο πρόεδρος Ροχανί αποκλείοντας το ενδεχόμενο εγκατάλειψης του πυρηνικού προγράμματος και τονίζοντας ότι "ο δρόμος προς την κορυφή της προόδου και της επιστήμης, ιδιαίτερα στον τομέα της πυρηνικής τεχνολογίας για πυρηνικούς σκοπούς, θα συνεχισθεί".
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση