GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καβάλα: Μικρά λεωφορεία με ράμπα για ΑμΕΑ, αγοράζει το Αστικό ΚΤΕΛ

Έχω επανειλημμένα επικοινωνήσει με το Κτελ του νομού μας επισημαίνοντας την ανυπαρξία προσβάσιμου οχήματος είτε για τοπικά είτε για υπε...

Έχω επανειλημμένα επικοινωνήσει με το Κτελ του νομού μας επισημαίνοντας την ανυπαρξία προσβάσιμου οχήματος είτε για τοπικά είτε για υπεραστικά δρομολόγια.

Η προσβασιμότητα είναι απαραίτητη και υπάρχει σχετική (αλλά όχι ακόμη απόλυτα δεσμευτική) υποχρέωση των επιχειρήσεων μεταφοράς επιβατών να έχουν ένα ποσοστό τουλάχιστον προσβάσιμων οχημάτων.

Στην περίπτωση των ΚΤΕΛ το ποσοστό ανέρχεται στο 10% των οχημάτων του στόλου τους.

Όμως τίποτα δεν έχει προχωρήσει και δε φαίνεται πιθανή κάποια προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης.

Απλώς υπάρχει αποκλεισμός όχι μόνο των κινητικά αναπήρων, αλλά και μεγάλου αριθμού άλλων επιβατών οι οποίοι παροδικά λόγω κάποιου ατυχήματος, λόγω εγκυμοσύνης κτλ, αντιμετωπίζουν δυσκολία κίνησης.

Το ίδιο συμβαίνει και με τους ηλικιωμένους.

Όλοι αυτοί αποτελούν την ομάδα των "εμποδιζόμενων προσώπων".

Υπολογίζεται ότι συνολικά τα εμποδιζόμενα πρόσωπα αποτελούν το 50% του γενικού πληθυσμού.

Όλοι αυτοί δεν είναι δυνατό να εξυπηρετηθούν με τα οχήματα των ΚΤΕΛ.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, ίσως, για τους περισσότερους αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος μετακίνησης.

Καταλήγουμε λοιπόν να βλέπουμε το φαινόμενο, ο οδηγός, οι συνεπιβάτες ή όλοι αυτοί μαζί να τραβολογούν τον παππού ή τη γιαγιά για να ανέβει τα τεράστια σκαλοπάτια του λεωφορείου.

Ίδια κινητοποίηση πρέπει να υπάρξει και στο κατέβασμα.

Και η γιαγιά θα αρχίσει τις μύριες ευχές για τα καλόπαιδα που την τσουβάλιασαν και τα καλόπαιδα θα νοιώσουν ικανοποίηση που έκαναν και σήμερα μια καλή πράξη και όλοι θα είμαστε ικανοποιημένοι.

Το πρόσχημα της οικονομικής κρίσης, δε χρησιμοποιήθηκε στην περίπτωση του αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας ώστε να αποκλειστεί η πιθανότητα εξυπηρέτησης ΑμεΑ από το ΚΤΕΛ.

Προχώρησαν στην αγορά μικρών, προσβάσιμων οχημάτων και μπράβο τους!

Διαβάστε το άρθρο:

Στις 05-02-2014 το μεσημέρι έκανε το πρώτο του δρομολόγιο στην πόλη της Καβάλας ένα καινούριο λεωφορείο του αστικού ΚΤΕΛ, μεταχειρισμένο που αγοράστηκε από τη Γερμανία πρόσφατα.

Το λεωφορείο αυτό είναι διαφορετικό από τα όσα ξέρουμε.

Είναι μικρό, διαθέτει ράμπα για ΑμΕΑ, μεταφέρει περίπου τριάντα ανθρώπους, αφού έχει 14 καθίσματα και μπορεί να μεταφέρει 17 όρθιους επιβάτες. Είναι μάρκας μερσεντές.

Το λεωφορείο αγοράστηκε από την εταιρία Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας Α.Ε.. Θ΄ αγοραστούν κι άλλα, ίσως ακόμη τέσσερα.

Αυτά τα μικρά λεωφορεία που ήδη χρησιμοποιούνται από το αστικό ΚΤΕΛ, πολύ μικρότερα από τα συνηθισμένα, είναι λεωφορεία που θα εκτελούν δρομολόγια σε ώρες που δεν είναι αιχμής, δηλαδή απογεύματα, βράδια και Κυριακές.

Έχουν πολύ λίγα λειτουργικά έξοδα κι αγοράστηκαν περίπου 20.000 ευρώ το καθένα. Χρήματα που προέρχονται όλα από το ταμείο του αστικού ΚΤΕΛ, χωρίς αυτή η αγορά που δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά έχει δρομολογηθεί, να επιδοτείται ή να υποστηρίζεται από κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Το πρώτο λεωφορείο θα κάνει ουσιαστικά μία δοκιμή κατά πόσο εξυπηρετεί τους επιβάτες και το αστικό ΚΤΕΛ. Στη συνέχεια το αστικό ΚΤΕΛ θα προχωρήσει σε αγορά κι άλλων παρόμοιων λεωφορείων που μπορεί μέχρι το τέλος του χρόνου να είναι άλλα τέσσερα.

Ικανοποιημένος από την εξέλιξη ο Σίμος Γιοβανάκης θεωρεί ότι κατ΄ αυτό τον τρόπο το ΚΤΕΛ Καβάλας προσαρμόζεται σε μια διαφορετική πραγματικότητα όπου οι επιβάτες είναι πολύ λιγότεροι, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Εφημερίδα «Πρωινή τής Καβάλας»

takisalexandrakis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση