GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γλέντησε α λα ελληνικά...

Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, βρέθηκε σε εκδήλωση Ελλήνων της Αυστραλίας. Μετά την παρ...


Για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες ο Αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι Άμποτ, βρέθηκε σε εκδήλωση Ελλήνων της Αυστραλίας.
Μετά την παρουσία του στο Φεστιβάλ «Αντίποδες» της Μελβούρνης ο κ. Άμποτ έκανε σήμερα την επίσημη έναρξη του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σίδνεϊ στο Darling Harbour.
Εκτιμάται ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα πέρασαν από τη διήμερη εκδήλωση που έγινε στο κέντρο της πόλης, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας ντύθηκε στα γαλανόλευκα και έζησε ένα έντονο ελληνικό σαββατοκύριακο.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε πληθώρα μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων, περιπτέρων, γεύσεων και πολλών άλλων ενώ τραγούδησε και η γνωστή ερμηνεύτρια Κωνσταντίνα.
Τον αρχηγό της αξιωματικής ομοσπονδιακής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε ο Τόνι Μπερκ ενώ παρευρέθηκαν ακόμα ο ομογενής υφυπουργός Οικονομικών Αθανάσιος Συνοδινός και ο Φιλελεύθερος βουλευτής, Ν. Βαρβαρής.
Τον πολιτειακό πρωθυπουργό της Νέας Νότιας Ουαλίας, εκπροσώπησε ο γερουσιαστής Ντέϊβιντ Κλαρκ ενώ παρευρέθηκε και ο αρχηγός του Εργατικού κόμματος Τζον Ρόμπερτσον και η ομογενής γερουσιαστής Σοφία Κότση.
Μεταξύ των προσκεκλημένων ήταν ο ομογενής υπουργός Πολυπολιτισμού της Βικτώριας, Κυριάκος Γκολντ, ο Τζακξ Πασσαρής που εκπροσώπησε τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στυλιανό, πολλοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.
Το Ελληνικό Φεστιβάλ Σίδνεϊ, το οποίο φθάνει τα 32 του χρόνια, οργανώνεται από την Ελληνική Κοινότητα.
«Το πρόγραμμα που έχει εκπονηθεί για φέτος δικαιώνει τον χαρακτηρισμό που έχει αποσπάσει το Φεστιβάλ ως ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της ομογένειας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινότητας Χάρης Δανάλης.
«Όπως το ομολογούν πάρα πολλοί, το Ελληνικό Φεστιβάλ του Σίδνεϊ είναι το μεγαλύτερο που γίνεται από εθνοτική ομάδα στη Νέα Νότια Ουαλία και, κατά την εκτίμησή μας, σε όλη την Αυστραλία», δήλωσε η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος της Κοινότητας, Ουρανία Καρτέρη, και πρόσθεσε:
Η πολιτιστική δημιουργία, όμως, της Κοινότητας και της ομογένειας του Σίδνεϊ, κάθε άλλο παρά αρκείται στα όσα έγιναν στο διήμερο Γλέντι.
Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει πάνω από 30 εκδηλώσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο, αλλά η χρονική διάρκεια μερικών θα είναι πολύμηνη.
Στο φετινό πρόγραμμα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει τις εκδηλώσεις για τα 400 χρόνια από το θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Ελ Γκρέκο), τη δραματοποίηση της δίκης του Σωκράτη, την παρουσίαση βιβλίου για τον Καβάφη, την ομιλία για τον Ερρίκο Σλήμαν, την παρουσίαση έρευνας για τις ελληνικές παροικίες σε χώρες από την Αλβανία μέχρι και την Ουκρανία και πολλές άλλες εκδηλώσεις.
Ο πρόεδρος της Κοινότητας, κ. Χάρης Δανάλης, δήλωσε ότι μέσα στους βασικούς στόχους του οργανισμού είναι να καλλιεργεί και να προβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό και γλώσσα.
«Αυτό το πετυχαίνουμε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Εξίσου, όμως, σημαντικό είναι να προβάλλουμε και το δικό μας έμψυχο δυναμικό, γιατί η παροικία μας δεν στερείται άξιων και ικανών ανθρώπων. Και εμείς ως Κοινότητα και ως Φεστιβάλ, είμαστε περήφανοι που δίνουμε αυτό το βήμα στους ανθρώπους της παροικίας, ώστε μέσα από τις ικανότητες, το ταλέντο και τις επιδόσεις τους να αναδειχθεί η πολιτισμική μας ταυτότητα».
Άξιο αναφοράς είναι ότι και η φετινή διοργάνωση περιλαμβάνει συμπράξεις με άλλους φορείς, ομογενειακούς και μη, όπως είναι το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, το Μουσείο Nicholson, το Πανεπιστήμιο Macquarie, το Λύκειο Ελληνίδων, το Αυστραλιανό Κέντρο Μελετών Αρχαίας Νομισματολογίας και άλλους οργανισμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση