GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Χέρι» στα χρήματα φορέων βάζει το υπουργείο Οικονομικών

Φθηνό τρόπο εξασφάλισης ρευστότητας βρήκε το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας όμως στα «κρύα του λουτρού» φορείς της Γενικής Κυβέρνη...


Φθηνό τρόπο εξασφάλισης ρευστότητας βρήκε το υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας όμως στα «κρύα του λουτρού» φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Έρευνα των ταμειακών διαθεσίμων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, από τον ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο τους Κράτους αποκάλυψε ότι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης είχαν συνολικά διαθέσιμα 3 δισ. ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν άμεσα από το Ελληνικό Δημόσιο.
Σήμερα η νομοθεσία προβλέπει πως όταν οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης έχουν τρεις συνεχόμενες πλεονασματικές χρήσεις το πλεόνασμα μεταφέρεται στον προϋπολογισμό. Αντίθετα όταν εμφανίζουν έλλειμμα αυτό καλύπτεται από τον Προϋπολογισμό του Κράτους.
Για να αξιοποιηθούν τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων, αλλά και για να καλύψει με φθηνό τρόπο τις τρέχουσες ανάγκες το Δημόσιο, απόφαση του αναπληρωτή υπουργού κ. Χρήστου Σταϊκούρα προβλέπει πως ο ΟΔΔΗΧ θα εκδώσει repos τα οποία θα διαθέσει στη συνέχεια σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Ουσιαστικά η κεντρική κυβέρνηση θα δανεισθεί από τους φορείς της γενικής κυβέρνησης αντί να δανειστεί από τις τράπεζες όπως κάνει μέχρι σήμερα με τα έντοκα γραμμάτια δημοσίου.
Με κάθε σύμβαση repos ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε συμφωνία με τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης μέσω της οποίας οι τελευταίοι θα επενδύουν συγκεκριμένο ποσό για χρονική διάρκεια ολίγων ημερών, εβδομάδων, ή μηνών με ανάλογο επιτόκιο αγοράς.
Συγκεκριμένα, θα συνάπτει συμφωνία πώλησης και επαναγοράς (sell – buy back) τίτλων, ίσης αξίας με το ύψος του ποσού που θα επενδυθεί. Οι δεδουλευμένοι τόκοι των τίτλων που θα χρησιμοποιούνται για τη συμφωνία repos θα εισπράττονται από τον αρχικό κάτοχο, ήτοι το Ελληνικό Δημόσιο.
Τα επιτόκια αγοράς για προτεινόμενο διάστημα 15 ημερών θα κυμαίνονται στα επίπεδα του 1,70% , όταν σήμερα με τα τρίμηνα έντοκα το Δημόσιο δανείζεται με επιτόκιο 3,6%.
Το πιο σημαντικό είναι ότι ο «εσωτερικός δανεισμός» δεν επιβαρύνει ούτε το έλλειμμα ούτε το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης, δεδομένου ότι τα αποτελέσματα των εν λόγω συμφωνιών εντάσσονται στο πλαίσιο του ενδοκυβερνητικού χρέους.
Πάντως, ζήτημα θα προκύψει εάν κάποιος φορέας που έχει «επενδύσει» τα διαθέσιμα του σε repos χρειασθεί άμεσα χρηματοδότηση. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να αντλήσει τα ποσά που χρειάζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως μεγάλο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων είναι κατατεθειμένο σε τράπεζες και η απόσυρση του θα επιδράσει μερικώς στην -ήδη αρνητική- ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση