GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπεχράκης κατά Καμίνη για χορηγίες της καπνοβιομηχανίας

Στην Ελλάδα της κρίσης το ρόλο της πολιτείας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην επίλυση θεμάτων οικονομικής φύσεως, υποκαθιστά συχνά ο ιδιωτι...


Στην Ελλάδα της κρίσης το ρόλο της πολιτείας, ιδίως σε ό,τι αφορά στην επίλυση θεμάτων οικονομικής φύσεως, υποκαθιστά συχνά ο ιδιωτικός τομέας, γεννώντας όμως παράλληλα προβληματισμούς ή και αντιδράσεις σχετικά με τα όρια, νομικά και ηθικά, της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η ανάπλαση μιας γειτονιάς της Αθήνας, με χορηγία γνωστή εταιρία καπνού, γίνεται αφορμή για να «φουντώσει» για μια ακόμη φορά η σχετική συζήτηση, φέρνοντας σε ευθεία αντιπαράθεση τον πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη με το Δήμαρχο Αθηναίων κ. Γιώργο Καμίνη.

Με μια σκληρή επιστολή του στο δήμαρχο Αθηναίων -την οποία μάλιστα κοινοποιεί στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς- ο κ. Μπεχράκης κάνει λόγο για έμμεση διαφήμιση του καπνίσματος και για «αγνές» χορηγίες της καπνοβιομηχανίας και ζητεί από το δήμαρχο να ανασύρει τις νομικές του γνώσεις προκειμένου να εξετάσει τις νομικές παραμέτρους του θέματος.
«Το όφελος από την ανάπλαση μιας γειτονιάς δεν μπορεί ποτέ να εξισορροπήσει τον αρνητικό συμβολισμό της συνεργασίας του θεσμού που εκπροσωπείτε με εμπορικά συμφέροντα, που καταστρέφουν το πολυτιμότερο αγαθό του ανθρώπου» αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Μπεχράκης, επισημαίνοντας πως η θέση του διατυπώνεται με σαφήνεια ανεξάρτητα από το ύψος της χορηγίας -που ωστόσο υπογραμμίζει πως δεν έχει γίνει γνωστό.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «πίσω από τέτοιου είδους “αγνές” χορηγίες, η καπνοβιομηχανία κρύβει τη διαφήμιση του καπνίσματος και την προώθηση προϊόντων καπνού. Γίνεται, δηλαδή, μία μεθοδευμένη εκμετάλλευση της κοινωνικής ευαισθησίας και της οικονομικής κρίσης της χώρας, προκειμένου να διαφημιστεί και να προωθηθεί το κάπνισμα και τα προϊόντα καπνού, που ουσιαστικά καταστρέφουν τη δημόσια υγεία και την οικονομία των ασφαλιστικών μας φορέων, άρα συνδέονται αιτιολογικά με την κρίση αυτή».

Ο κ. Μπεχράκης σημειώνει ότι πέραν της ηθικής διάστασης του ζητήματος θα εξεταστούν και οι νομικές παράμετροι. «Κι επειδή είστε έγκριτος νομικός σας παραθέτουμε τις σχετικές διατάξεις της διεθνούς και ελληνικής νομοθεσίας. Η Σύμβαση Πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, διεθνώς γνωστή ως FCTC (Framework Convention for Tobacco Control ) που πήρε την τελική της μορφή και εγκρίθηκε στη Γενεύη το 2003, προεδρεύοντος του Έλληνα καθηγητή Κωνσταντίνου Στεφανή, επικυρώθηκε δε από τη Βουλή ως Νόμος 3420/2006, αναφέρει στο άρθρο 13 ρητά ότι απαγορεύεται κάθε μορφή διαφήμισης, προώθησης και χρηματοδότησης για την προώθηση του καπνού».
Ο καθηγητής εκτιμά ότι «τέτοιου είδους χορηγίες από την καπνοβιομηχανία ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο το διεθνές κύρος της χώρας και την ομαλή συνέχιση της εθνικής μας παρουσίας στο FCTC. Και επειδή η εν λόγω χορηγία της καπνοβιομηχανίας έρχεται να συμπληρώσει την αδράνεια της Δημοτικής Αστυνομίας για την εφαρμογή του νόμου που θα προστάτευε τους πολίτες και ιδίως τα παιδιά της Αθήνας από το παθητικό κάπνισμα, αδράνεια που στηλιτεύτηκε διεθνώς, υποχρεωνόμαστε εκ της ιδιότητάς μας να καλέσουμε τις υπηρεσίες σας να αναλάβουν τον προσήκοντα ρόλο» καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Μπεχράκης.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση