GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Με πολιτικές αιχμές η γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών

Δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές κατά την σημερινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Αιχμές που προέρχονται...


Δεν έλειψαν οι πολιτικές αιχμές κατά την σημερινή γενική συνέλευση των μελών της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών. Αιχμές που προέρχονται από δικαστές και ακουμπούν τόσο το πολιτικό σύστημα των τελευταίων δεκαετιών, όσο και το σημερινό.
Η γενική συνέλευση της ¨Ενωσης πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των κομμάτων, των δικαστικών Ενώσεων, τέως και εν ενεργεία δικαστές, δικηγόροι, κλπ.
Από την πλευρά των κομμάτων παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ο Βασίλης Γκίκας (ΠΑΣΟΚ), ο Σωτήρης Αυδελίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες), ο Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) και ο Γιάννης Γκιόκας (ΚΚΕ).
Ακόμα, παραβρέθηκε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Ιωάννης Σακελλαρίου, η γενική επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Ελένη Διακομμανώλη, εκπρόσωποι των άλλων δικαστικών Ενώσεων, ο τέως πρόεδροι του Συμβουλίου Επικρατείας Κώστας Μενουδάκος, εν ενεργεία αντιπρόεδροι του ΣτΕ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Στέλιος Μανουσάκης, κλπ.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου κατά τον χαιρετισμό του, επανέλαβε ότι οι περικοπές των αποδοχών των δικαστικών που έγινα ήταν «δυστυχώς από τις μεγαλύτερες, καθώς ξεπέρασαν το 45% και σε μερικές περιπτώσεις το 50%».
Όμως, τόνισε ο κ. Αθανασίου, «μια από τις κυριότερες προτεραιότητες μου είναι η αποκατάσταση αυτής της αδικίας και ελπίζω σύντομα θα τα καταφέρω».
Εξάλλου, συνέχισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, «τόσο ο Πρωθυπουργός, όσο και ο αντιπρόεδρος της Κυβερνήσεως, είναι γνώστες αυτής της μεγάλης μείωσης και αντιλαμβάνονται την ανάγκη ανόρθωσης αυτής τη αδικίας».
«Η αποκατάσταση των ασυμμετριών» στον τομέα των αποδοχών των δικαστών, υπογράμμισε ο κ. Αθανασίου, «δεν είναι παραχώρηση αλλά υποχρέωση της Πολιτείας» και η Πολιτεία «οφείλει να σεβαστεί την πρόσφατη απόφαση του Μισθοδικείου», που δικαίωσε τους δικαστικούς.
Ακόμη, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι θα ενταχθούν 115 δικαστές στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, ενώ θα καλυφθεί ένα μεγάλο κενό των οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων (περίπου 1.050), ενώ αναφέρθηκε στο νομοθετικό έργο του υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως και αυτό που είναι ήδη στις νομοπαρασκευαστικές επιτροπές.

Ο πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος

«Καθίσταται σαφές, μέρα με τη μέρα ότι η κρίση της δημόσιας και ιδιωτικής οικονομίας γίνεται και κρίση βασικών θεσμών του κράτους».
Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, επισημαίνοντας ότι το ασταθές και ανολοκλήρωτο κοινωνικό κράτος και η φορολογική επιβάρυνση σε συνδυασμό με την παγιωμένη αδυναμία διώξεως της φοροδιαφυγής, το έλλειμμα ευκαιριών, τον αποκλεισμό των νέων ανθρώπων να αναπτύξουν δραστηριότητες, κ.λπ., δημιουργούν διαφορές οι οποίες οδηγούνται στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Σε όλα αυτά, σημείωσε ο κ. Ρίζος αν προσθέσεις «την ακατάσχετη πολυνομία, την αστάθεια των νόμων, την δημιουργία ποικίλων διαδικασιών χωρίς σύστημα, την εμπλοκή της νομοθεσίας κατά τρόπο αιφνίδιο και άμεση σε τεχνολογικούς τομείς, όπως είναι η ενεργείας ή οι τηλεπικοινωνίες, τότε αντιλαμβάνεται ευχερώς την πολυεπίπεδη και βίαιη επίδραση της κρίσεως σε βάρος της Διοικητικής Δικαιοσύνης».
Ένας από τους λόγους της κρίσεως στην Διοικητική Δικαιοσύνη, συνδέεται, σύμφωνα με τον κ. Ρίζο, «με τη επιτυχή εν πολλοίς απόπειρα μεταβιβάσεως των ευθυνών της Πολιτείας στο χώρο της Δικαιοσύνης» και συνέχισε ο πρόεδρος του ΣτΕ:
«Η πολιτική και οι συγγενείς με αυτή τομείς όπως είναι εκείνος των μέσων μαζικής επικοινωνίας και δημιουργίας κοινής γνώμης, αποπειρώνται να επιρρίψουν την ευθύνη της βραδείας διεξαγωγής της δικαστικής λειτουργίας στους δικαστές αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθούν στα πραγματικά αίτια παραγωγής του όγκου των αμφισβητήσεων της δράσεως της διοικήσεως και της δράσεως της νομοθετικής εξουσίας», ενώ σε άλλο σημείο επισήμανε ότι χειροτερεύει συνεχώς η παραγωγή των νομοθετημάτων.

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη

Η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών Ειρήνη Γιανναδάκη ανέφερε ότι «το επίπεδο πληροφόρησης για την καθημερινότητα της Δικαιοσύνης και των λειτουργών της χώρας μας είναι δυστυχώς πολύ χαμηλό, αν όχι ανύπαρκτο και μάλλον δεν ενδιαφέρει κανένα, εκτός από τους ίδιους. Εμείς όμως ξέρουμε πολύ καλά ότι έχουμε περιορισμένα μέσα, καθόλου επιμόρφωση, ανεπαρκή κατάρτιση, υπερβολικό φόρτο εργασίας και ελλιπή οργάνωση».
«Σχεδόν κωμικό» χαρακτήρισε η κυρία Γιανναδάκη το επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού των Διοικητικών Δικαστηρίων. Τη στιγμή που όλοι και όλα κινούνται μέσω δορυφόρων, «οι δονήσεις αυτού του τεχνολογικού κύματος δεν έχουν φτάσει ακόμη στα αρχαϊκά γραφεία των δικαστηρίων μας, τα εξοπλισμένα με τις μεταλλικές ντουλάπες και τους πεπαλαιωμένους υπολογιστές που συχνά πυκνά δεν λειτουργούν». Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθούν τα οργανικά κενά δικαστών που υπερβαίνουν τους 100 και η αναλογία ενός γραμματέως για έξι δικαστές, προσέθεσε η πρόεδρος της Ένωσης.
«Εκρηκτικές διαστάσεις» έχει πάρει το φαινόμενο των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων που ανέρχονται στα 395, ανέφερε η κυρία Γιανναδάκη, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξουν συνταξιοδοτήσεις ή παραιτήσεις δικαστικών υπαλλήλων η «φαινομενική οργάνωση των δικαστηρίων φτάνει στα πρόθυρα της κατάρρευσης».
Στις 399.000 ανέρχονται οι εκκρεμείς υποθέσεις στα Διοικητικά Δικαστήρια και εξ αυτών οι 98.000 είναι φορολογικές και τελωνειακές.
Μόνο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο της Αθήνας, τόνισε η πρόεδρος της Ένωσης, οι εκκρεμείς φορολογικές και τελωνειακές υποθέσεις ανέρχονται στις 11.500 και προσδιορίζονται για να συζητηθούν μετά από 2,5 χρόνια, ενώ οι υπόλοιπες αγωγές προσδιορίζονται να δικαστούν μετά από πέντε χρόνια.
Όμως, είπε με νόημα η κυρία Γιανναδάκη, «όποτε τα υπουργεία ή άλλοι δημόσιοι οργανισμοί χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις βρίσκονται πάντοτε λύσεις που εξασφαλίζουν ευπρεπή στέγαση και υλικοτεχνική υποδομή». Και προσέθεσε: «Η αντίθεση της ένδειας των μέσων που παραχωρούνται στη Δικαιοσύνη είναι εντυπωσιακή και εξοργιστική».
Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κυρία Γιανναδάκη τόνισε: «Σε καταστάσεις έντασης, όπως οι σημερινές, οι δικαστικοί λειτουργοί είναι το αλεξικέραυνο που προσελκύει τη περιρρέουσα επιθετικότητα. Όλοι τα βάζουν μαζί τους. Ο κόσμος πιστεύει, λανθασμένα, ότι οι συνέπειες της οικονομικής και αξιακής κρίσης που βιώνει είναι υπόθεση της Δικαιοσύνης και απαιτεί από αυτή την όποια απροσδιόριστη λύση. Απαιτεί από τη Δικαιοσύνη να πάρει τη ρεβάνς και μάλιστα γρήγορα για τη σημερινή κατάσταση που είναι προϊόν και αποτέλεσμα δεκαετιών, ανοχής και αδιαφορίας σε ένα σύστημα που ανέχθηκε τη διαπλοκή και την αρπαγή κρατικού πλούτου». Και προσέθεσε ότι «η διαγωγή της εκτελεστικής εξουσίας δεν είναι κοσμιοτάτη», ενώ δέχεται με έκδηλη δυσφορία τον έλεγχο της Δικαιοσύνης».
Διαμάχη μεταξύ των υπουργείων Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης για την αρμοδιότητα φύλαξης των δικαστηρίων συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα, σημείωνε η κυρία Γιανναδάκη, κάτι που «καταδεικνύει ότι ελλείπει ο ανάλογος με το διακύβευμα βαθμός υπευθυνότητας των αρμοδίων με κίνδυνο υπέρμετρου και μη αναστρέψιμου κόστους».
Παράλληλα, η πρόεδρος της Ένωσης αφού αναφέρθηκε στην κτιριακή κατάσταση που επικρατεί για ορισμένα Διοικητικά Δικαστήρια της περιφέρειας και τα προβλήματα μεταστέγασης που υπάρχουν, τόνισε: «Αυτή η αντιμετώπιση αποδεικνύει ότι για τη Δικαιοσύνη η κρίση είναι παρούσα εδώ και δεκαετίες –τώρα έγινε ασφυκτική- και ότι οι αρμόδιοι αγνοούν τουλάχιστον την πραγματικότητα του χώρου, αν όχι ότι επίτηδες το κάνουν στο όνομα δεν ξέρουμε ποιας σκοπιμότητας αν όχι στοχεύοντας σε μια υποβαθμισμένη Δικαιοσύνη».
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση