GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένα νέο σύγχρονο βιοκλιματικό σχολείο προ των πυλών...

Συνεπής στην αποστολή του αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος κάνει ένα επιπλέον επιθετικό βήμα στην ...


Συνεπής στην αποστολή του αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, ο οποίος κάνει ένα επιπλέον επιθετικό βήμα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης του...

προβλήματος της σχολικής στέγης στη Δημοτική Ενότητα Πεύκων, οδηγώντας ένα νέο σύγχρονο βιοκλιματικό σχολείο προ των πυλών της κατασκευής του.

Πρόκειται για το 2ο 12θέσιο Βιοκλιματικό Γυμνάσιο Πεύκων, του οποίου η αρχιτεκτονική μελέτη και τα σχέδια παρουσιάζονται αύριο, Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου, στην εκπαιδευτική κοινότητα και την τοπική κοινωνία των Πεύκων. Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 μ.μ. στο δημοτικό κατάστημα Πεύκων (Ειρήνης 19), στην οποία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν οι τοπικοί σύλλογοι και φορείς, όπως και οι πολίτες.

Το νέο σχολικό συγκρότημα, συνολικού εμβαδού 4.189 τ.μ., θα αναπτύσσεται σε ισόγειο και δυο ορόφους, εντός οικοπέδου έκτασης 5,5 στρεμμάτων.

Μελετήθηκε, δε, και σχεδιάστηκε από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου, κι έρχεται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες του μαθητικού δυναμικού σε βάθος χρόνου, και μάλιστα με όρους αναβαθμισμένης, σύγχρονης και ποιοτικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτή θα υποστηρίζεται από εξειδικευμένους χώρους (εργαστήρια φυσικής, χημείας, πληροφορικής, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, γυμναστήριο, κ.λπ.), ενώ η κατασκευή του προβλέπεται να γίνει βάσει των ευρωπαϊκών σύγχρονων φιλοπεριβαλλοντικών προδιαγραφών που εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας και φυσικών πόρων (οικολογικά υλικά, φωτοβολταϊκό σύστημα, ειδικές πέργκολες και σκίαστρα, πράσινα δώματα, πλούσια βλάστηση, ειδικές βαλβίδες ελέγχου της κατανάλωσης νερού, δεξαμενές για συλλογή και διαχείριση όμβριων υδάτων για την άρδευση, κ.λπ.).


«Χρήσιμοι και αποτελεσματικοί...»

«Η παιδεία και η εκπαίδευση των παιδιών μας είναι, και θα είναι, η κορυφαία προτεραιότητά μας, κι αποτελεί τον πιο κρίσιμο κι ευαίσθητο τομέα της αποστολής μας. Έχουμε χρέος και ιερό καθήκον να προικίζουμε τις επόμενες γενιές με μόρφωση, υλοποιώντας καινοτόμες δράσεις και επενδύσεις στους τομείς της Παιδείας και της Σχολικής Στέγης, δίνοντας έμφαση στην κατασκευή υπερσύγχρονων και βιοκλιματικών σχολείων, ανασχεδιάζοντας παιδαγωγικά κτίρια και αυλές, δημιουργώντας και εξοπλίζοντας εργαστήρια πληροφορικής, φυσικής και χημείας, ενισχύοντας τις Σχολικές Επιτροπές, υλοποιώντας πρωτότυπα εκπαιδευτικά προγράμματα. Αυτό πράττουμε και τώρα, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον, αγωνιζόμενοι για λύσεις ουσίας, μακράς πνοής και διευρυμένων οριζόντων», δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης.

Όπως τονίζει, η δημοτική αρχή έχει «πλήρη γνώση της κατάστασης και των σοβαρών προβλημάτων που ανέλαβε να διαχειριστεί στον τομέα αυτόν και σε μια περιοχή όπου τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε ραγδαία πληθυσμιακή έκρηξη». «Από την πρώτη στιγμή με συντονισμένες δράσεις κι αποφασιστικότητα επιδοθήκαμε σε έναν αγώνα για την επιτυχή αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων της σχολικής στέγης. Κλείνοντας τα αυτιά στις Σειρήνες και τις Κασσάνδρες, επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της αποτελεσματικότητας και της χρησιμότητας. Αρνούμενοι συνειδητά να ακολουθήσουμε ‘‘ευχάριστες’’ πολιτικές, μείναμε προσηλωμένοι στην επιλογή μας να είμαστε χρήσιμοι και αποτελεσματικοί σε βάθος χρόνου», προσθέτει.


Το ιστορικό ενός πολύπαθου κτιρίου...

Να σημειωθεί ότι η κατασκευή ενός ακόμη γυμνασίου στα Πεύκα αποτελούσε απαίτηση των αυξημένων αναγκών και ήταν ένα πάγιο αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας, για την οποία στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογες κινητοποιήσεις.

Την ένταση προσπάθησε πυροσβεστικά να κατευνάσει η πρώην νομαρχία Θεσσαλονίκης προχωρώντας λίγο πριν την έναρξη της λειτουργίας των νέων «Καλλικρατικών» δήμων (Δεκέμβριος 2010) σε διαγωνισμό ενός 6θέσιου γυμνασίου με τη μέθοδο της προκάτ κατασκευής. Επρόκειτο για ένα μικρό, ακατάλληλο και ελλιπές σε άλλους αναγκαίους βοηθητικούς χώρους (γυμναστήριο, αίθουσες εκδηλώσεων, κ.λπ.) που σύντομα θα αποδεικνυόταν ανεπαρκές για τις ανάγκες του αυξανόμενου μαθητικού δυναμικού στην περιοχή. Κι όταν αυτό θα διαπιστωνόταν, όπως τονίστηκε κατ’ επανάληψη στο Δημοτικό Συμβούλιο, καμία επέκταση ή προσθήκη δεν θα μπορούσε να γίνει γιατί η κατασκευή του θα δέσμευε όλο το μεγάλο οικόπεδο και θα το καθιστούμε περαιτέρω ανεκμετάλλευτο.

«Ήταν ένα παντελώς διάτρητο κι ακατάλληλο έργο, το οποίο κι αν ακόμη υιοθετούσαμε πολύ σύντομα θα αποδεικνυόταν ανεπαρκές και ανίκανο να καλύψει τις ανάγκες. Για τους δικούς τους, όμως, λόγους, κάποιοι ελάχιστοι δεν ήθελαν να παραδεχθούν την αλήθεια κι επέμεναν στην εδώ και τώρα κατασκευή του 6θέσιου σχολείου προκάτ, χωρίς εργαστήρια και γυμναστήριο», τόνιζε ο δήμαρχος Σ.Δανιηλίδης, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τα σχέδια της δημοτικής αρχής για ένα μεγαλύτερο, σύγχρονο και πλήρες σχολικό συγκρότημα. Το σημαντικό, όμως, όπως ανέφερε, ήταν ότι έγινε διαγωνισμός χωρίς τις απαιτούμενες εγκεκριμένες μελέτες, που σημαίνει ότι αυτό δεν θα μπορούσε να εκτελεστεί, ενώ «το έργο δημοπρατήθηκε με προϋπολογισμό 4.000.000 ευρώ με ποσοστό έκπτωσης μόλις 6%, όταν στο δήμο μας κατασκευάσαμε μεγαλύτερα σύγχρονα σχολεία με έκπτωση έως και 50%».

Μπροστά σ’ αυτές τις πραγματικές καταστάσεις, η δημοτική αρχή Νεάπολης-Συκεών, από την πρώτη στιγμή ήρθε σε επαφή με τον ΟΣΚ ζητώντας να προχωρήσει σε εκπόνηση νέας μελέτης για την ανέγερση 12θέσιου γυμνασίου που να περιλαμβάνει και γυμναστήριο. Δυστυχώς η «φασόν» μελέτη που στάλθηκε από τον ΟΣΚ δεν κάλυπτε τις ανάγκες και δεν πληρούσε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί, αφού αυτή ήταν ανεφάρμοστη ως προς το πραγματικό ανάγλυφο του οικοπέδου, μη λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες υψομετρικές διαφορές και στις δύο κατευθύνσεις του οικοπέδου, παρόλο που είχε σταλεί από το δήμο γεωτεχνική μελέτη, ενώ δεν περιελάμβανε και κλειστό γυμναστήριο.

Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί πολύτιμος χρόνος, δόθηκε άμεσα από τον Ιανουάριο του 2013, εντολή στη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου να προχωρήσει στην εκπόνηση των απαραίτητων μελετών για την ανέγερση του νέου σύγχρονου και πλήρους 12θέσιου διδακτηρίου που να καλύπτει τις ανάγκες του μαθητικού δυναμικού και να περιλαμβάνει γυμναστήριο και αίθουσες πολλαπλών χρήσεων. Έτσι, σε χρόνο ρεκόρ για ένα τέτοιο έργο, οι μελέτες και τα σχέδια ολοκληρώθηκαν, κι απομένει πλέον η δρομολόγηση των διαδικασιών για την κατασκευή του.


Πλούσιο έργο και παρεμβάσεις

Το νέο αυτό σχολικό συγκρότημα του 2ου 12θέσιου Βιοκλιματικού Γυμνασίου έρχεται να προστεθεί στο μεγάλο κατάλογο των έργων και παρεμβάσεων του δήμου Νεάπολης-Συκεών στη Σχολική Στέγη στα Πεύκα, γεγονός που αναγνωρίζει το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας και οι κάτοικοι της περιοχής. Μεταξύ άλλων, στον κατάλογο της πρώτης τριετίας της θητείας της δημοτικής αρχής διακρίνονται:

• Η απεμπλοκή και έγκαιρη ολοκλήρωση του 1ου Λυκείου των Πεύκων (προϋπολογισμού 4.640.000€) από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει εξαιτίας της διακοπής εργασιών λόγω της αδυναμίας του ΟΣΚ να συνεχίσει τη χρηματοδότησή του. Με συντονισμένες δράσεις και ασφυκτικές πιέσεις διεκδικήθηκε και επιτεύχθηκε η συνέχιση του έργου για να παραδοθεί έγκαιρα στη σχολική κοινότητα.

• Η ενίσχυση του 1ου Λυκείου με μια νέα πτέρυγα τεσσάρων αιθουσών (προϋπολογισμού 613.770€), που στην ουσία ισοδυναμεί με ένα μικρό σχολείο.

• Η πλήρης ανακαίνιση του κτιρίου στις «Καλόγριες» και του αύλειου χώρου (200.000€) αντιμετωπίζοντας τη συμφόρηση των 2ου και 4ου Δημοτικών Σχολείων.

• Η προσθήκη προκατασκευασμένης αίθουσα βαρέως τύπου (60.000€) στο 3ο Δημοτικό Σχολείο που λειτουργεί ως αίθουσα ηλεκτρονικών υπολογιστών.

• Η έγκαιρη ολοκλήρωση της προκατασκευασμένης αίθουσας βαρέως τύπου στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, που είχε εγκαταλειφθεί από την πρώην Νομαρχία.

• Η πραγματοποίηση πριν την έναρξη του σχολικού έτους κτίρια εργασίες συντήρησης, ελαιοχρωματισμού και οικοδομικές-ηλεκτρομηχανολογικές εργασίες σε όλα τα σχολικά ώστε να είναι λειτουργικά κι ελκυστικά για τις σχολικές κοινότητες.

• Ο εξοπλισμός όλων των σχολείων με σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό (Η/Υ, προτζέκτορες, εργαστήρια φυσικής και χημείας, κ.λπ.) στηρίζοντας τις σύγχρονες εκπαιδευτικές διαδικασίες και την εξοικείωση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, όμως, επιδείχθηκε στον τομέα της προσχολικής εκπαίδευσης και της παιδικής φροντίδας με τη δημιουργία νέων βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών (Γρυπάρη, Αναγεννήσεως και Μ.Λοΐζου). Ενώ την περίοδο 2010-2011 στα Πεύκα λειτουργούσαν δυο παιδικοί σταθμοί (Ειρήνης και Δημοσθένους) φιλοξενώντας 90 παιδιά σε τρία τμήματα, σήμερα λειτουργούν 12 τμήματα για παιδιά και 6 για βρέφη σε πέντε βρεφονηπιακούς-παιδικούς σταθμούς, φιλοξενώντας συνολικά 450 βρέφη και νήπια. Και μάλιστα σε ένα συνεχές διευρυμένο και ολοήμερο ωράριο, ακόμα και την περίοδο των εορτών και θερινών αδειών, που εξυπηρετεί κι ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων, στην υπηρεσία των οποίων υπάρχει ειδικό επιστημονικό και ιατροπαιδιατρικό προσωπικό για την πρόληψη κι αντιμετώπιση θεμάτων που απασχολούν τα μικρά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση