GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η κατάσταση του προϋπολογισμού στην Ελλάδα είναι καλύτερη από την αναμενόμενη

Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε το 2013 καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, και στον ...


Η δημοσιονομική κατάσταση στην Ελλάδα εξελίχθηκε το 2013 καλύτερα από ό,τι αναμενόταν, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης, και στον προϋπολογισμό υπήρξε ένα πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5 δισ. ευρώ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής».
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, αυτό σημειώνεται εισαγωγικά σε σημερινό δημοσίευμα της αυστριακής εφημερίδας «Ντι Πρέσε» με τίτλο «Ελλάδα: Η κατάσταση του προϋπολογισμού καλύτερη από ό,τι αναμενόταν».
Ο στόχος πλεονάσματος που είχε τεθεί για το 2014 επιτεύχθηκε, ήδη, το 2013, με αυτό είναι κατά τρεις φορές υψηλότερο από εκείνο που είχε υπολογιστεί και ως εκ τούτου η χώρα μπορεί να αυξήσει και πάλι τις κοινωνικές της δαπάνες για τους πολίτες που έχουν πληγεί τα προηγούμενα χρόνια από τα προγράμματα περικοπών, επισήμανε ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.
Όπως γράφει η «Ντι Πρέσε» ένα τέτοιο πλεόνασμα συνιστά για την Ελλάδα μία σημαντική προϋπόθεση για να λάβει περαιτέρω βοήθεια από τους διεθνείς πιστωτές- Ευρωπαϊκή Ένωση, ΔΝΤ και ΕΚΤ- που στηρίζουν τη χώρα με 240 δισ. ευρώ.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι πριν λίγο καιρό ο κ. Σαμαράς είχε ανακοινώσει πως η χώρα του είχε, ήδη, πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία είχε διευκρινίσει ότι η επεξεργασία των στοιχείων για το τέταρτο τρίμηνο του 2013 θα διαρκέσει έως το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου και έως τότε οι αριθμοί που δημοσιοποιούνται θα είναι καθαρές εικασίες.
Στη συνέχεια, το δημοσίευμα παραπέμπει στην απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης τον περασμένο Νοέμβριο, για παροχή διευκολύνσεων αποπληρωμής του χρέους προς την Αθήνα, στην περίπτωση επίτευξης ενός πρωτογενούς πλεονάσματος, όπως επίσης και στην υπόσχεση του κ. Σαμαρά για τη διάθεση χρημάτων από αυτό, κυρίως, σε εκείνους που έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική και κοινωνική κρίση.
Επίσης, σημειώνεται η αύξηση της ανεργίας στην Ελλάδα, στο 28%, «γεγονός που για πολλές οικογένειες σημαίνει αγώνα επιβίωσης» αλλά και η πρόβλεψη πως η ελληνική οικονομία θα εξέλθει από την ύφεση μέσα στο 2014, για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Ακόμη, επισημαίνεται ότι απορρίπτεται από τους Ευρωπαίους μία περαιτέρω διαγραφή ελληνικού χρέους, ωστόσο οι πιστωτές θα μπορούσαν να διευκολύνουν την αποπληρωμή χρέους από τη χώρα με μία επιμήκυνση του χρόνου και με χαμηλότερα επιτόκια.
Η εφημερίδα αναφέρει πως πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, είχε υποστηρίξει αυτήν τη λύση υπογραμμίζοντας ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να υπάρξει εκτόνωση της κατάστασης πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διότι διαφορετικά, όπως ο ίδιος προειδοποίησε, θα μπορούσαν να πάρουν το προβάδισμα ακραίες πολιτικές δυνάμεις στην Ελλάδα.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση