GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αφαιρέθηκαν οι τουριστικές υπηρεσίες από το Πολυαγρόκτημα...

Με τον όρο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και όχι Πολυαγρόκτημα ψηφίστηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ στην ολομ...


Με τον όρο Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα και όχι Πολυαγρόκτημα ψηφίστηκε την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, το πολυνομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ στην ολομέλεια της Βουλής.
Σύμφωνα με τις διορθώσεις που έγιναν (οι οποίες ακόμα δεν έχουν δημοσιευθεί στον Ιστότοπο της Βουλής), από το θεσμοθετημένο πια Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα, αφαιρέθηκαν όλες οι αναφορές στον τουρισμό και αγροτουρισμό. Ειδικότερα, ο όρος αγροτουριστική εκμετάλλευση αντικαταστάθηκε από αυτόν της αγροτικής εκμετάλλευσης, ενώ οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, αντικαταστάθηκαν από τον όρο δραστηριότητες. Ως Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα ορίζεται τελικά η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η οποία διαθέτει τουλάχιστον:

α)καλλιεργήσιμη έκταση, β)φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης και διανυκτέρευσης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αναλυτικά το άρθρο 52 το οποίο αναφέρεται στον όρο του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος μετά και τις νομοτεχνικές βελτιώσεις έχει ως εξής:

Ως Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα ορίζεται η αγροτική εκμετάλλευση, η οποία λειτουργεί με έμφαση στις τοπικές παραγωγικές δυνατότητες κάθε περιοχής και η οποία διαθέτει τουλάχιστον:

α)καλλιεργήσιμη έκταση, β)φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο και γ) χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης και διανυκτέρευσης. Επιτρέπεται η λειτουργία δικτύου Πολύλειτουργικών Αγροκτημάτων ανά την ελληνική επικράτεια.

Στόχος του Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος είναι:

α) Η επιστροφή στον τρόπο λειτουργίας τη ελληνικής παραδοσιακής οικογένειας.

β) Η γνωριμία με παραδοσιακά επαγγέλματα, ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής και παραγωγικές διαδικασίες, οι οποίες σπανίζουν ή έχουν εκλείψει.

γ) Η γνωριμία με τις ασχολίες και τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων μια περιοχής, τα ήθη και τα έθιμα, καθώς και τη ζεστή ανθρώπινη ελληνική φιλοξενία.

δ) Η ευαισθητοποίηση γύρω από τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αυτόχθονης χλωρίδας και πανίδας.

ε) Η γνωριμία με τα πολιτιστικά στοιχεία μιας περιοχής, μέσα από την οργάνωση επισκέψεων με ιστορικά και λοιπά τοπικά αξιοθέατα, καθώς και τη συμμετοχή σε υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής.

Το κάθε Πολυλειτουργικό Αγρόκτημα μπορεί εφόσον διαθέτει τις κατάλληλες υποδομές και δυνατότητες, να αναπτύσσει δραστηριότητες, εκπαίδευση, πρόληψης και προάσπισης της υγείας, καθώς και αθλητισμού. Δύναται να δημιουργεί συνεργατικές δράσεις με τις γειτνιάζουσες παραγωγικές μονάδες γεωργίας, κτηνοτροφίας, με επιχειρήσεις μεταποίησης και τυποποίησης, καθώς και με τα κατά τόπους μουσεία, μνημεία, και αρχαιολογικούς χώρας που προάγουν και αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής, ιδιαίτερα με αυτά που είναι συνυφασμένα με τον παραγωγικό πολιτισμό του τόπου.

Για τη διάκριση του Πολυλειτουργικού Αγροτκτήματος από άλλες επιχειρήσεις κατοχυρώνεται σήμα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του ν. 4072/2012 (Α΄ 86), δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης του οποίου έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

agrotypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση