GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Κάτι τρέχει με το νερό»

Το SAVEGREEKWATER, η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στι...


Το SAVEGREEKWATER, η πρωτοβουλία πολιτών για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα, σας προσκαλεί τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου στις 19.30 στον πολυχώρο...

πολιτισμού CAMP, (Ευπόλιδος 4 και Απελλού 2, Πλ.Κοτζιά, Αθήνα) στην έναρξη της καμπάνιας για το νερό που στόχο έχει την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την ολοκλήρωση της παραγωγής των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σποτ της καμπάνιας «ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ» που ουσιαστικά συμπίπτει με την παρουσίαση των σχεδόν 2 εκ. υπογραφών για την πρώτη ιστορικά επιτυχημένη Πρωτοβουλία Ευρωπαίων Πολιτών right2water, με την οποία, οι πολίτες ζητούν από την Κομισιόν να νομοθετήσει το δικαίωμα για πρόσβαση σε νερό και υγιεινή που υιοθετήθηκε στον ΟΗΕ το 2010 και να προστατεύσει τον πόρο από την εμπορευματοποίηση.

Ποιοι είμαστε

Η πρωτοβουλία SAVEGREEKWATER για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2012 σε μια προσπάθεια ενημέρωσης της κοινής γνώμης και διασύνδεσης φορέων και προσώπων που επιφυλάσσονται για το δικαίωμα μιας ιδιωτικής εταιρίας να έχει τον έλεγχο ενός δημόσιου αγαθού απαραίτητου για την επιβίωση ανθρώπων, φυτών και ζώων. Δεν έχει καμία χρηματοδότηση και είναι ένα εγχείρημα εθελοντικό, ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και πολιτικών θέσεων που συναινούν στη δημοκρατική και ορθολογική διαχείριση αυτού του πολύτιμου πόρου.

Στόχοι

Εξ αρχής η στόχευση ήταν η ευαισθητοποίηση, σχετικά με τους κινδύνους της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών ύδρευσης μέσω της τεκμηρίωσης και της έρευνας (και την παραγωγή και παροχή υλικού για δημοσιογράφους και ερευνητές), της δικτύωσης (δημοτικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο), της καμπάνιας (radio και web spots), αλλά και της πολιτικής δουλειάς (Ελλάδα και Ευρώπη, από γειτονιές και δήμους έως διεθνή φόρα).

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη:

Στην Ευρώπη η πλειοψηφία των υπηρεσιών ύδρευσης είναι δημόσια ενώ ακόμη και σε πόλεις που το πείραμα της ιδιωτικοποίησης εφαρμόστηκε, πλέον, πολλές εξ αυτών, έχουν ήδη επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες, αφού βίωσαν τα αρνητικά αποτελέσματα. Μερικές χαρακτηριστικές τέτοιες πόλεις είναι το Βερολίνο, το Παρίσι, η Νίκαια, η Γκρενόμπλ, η Πεκς στη Ουγγαρία και πολλές άλλες. Το 2004 μάλιστα, η Ολλανδία ψήφισε ένα νόμο που εμποδίζει οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία από την παροχή υπηρεσιών πόσιμου νερού στο κοινό ενώ αντίστοιχο νόμο ανήγγειλε ότι προετοιμάζει και η Λιθουανία. Στην Ιταλία σε εθνικό δημοψήφισμα που προκάλεσαν οι πολίτες, το ποσοστό των που καταψήφισε την ιδιωτικοποίηση και το κέρδος από το νερό ήταν ένα συντριπτικό 95.4%!

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα:

Στην Ελλάδα η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ με συμβάσεις παραχώρησης και πουλώντας τις μετοχές που μεταβίβασε στο ΤΑΙΠΕΔ. Η έναρξη της διαδικασίας για την ΕΥΔΑΠ αναμένεται εντός του 2014. Όσον αφορά στην ΕΥΑΘ, βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση του διαγωνισμού πώλησης της. Από τον διαγωνισμό αποκλείστηκε η κίνηση πολιτών 136 που αποσκοπούσε στην συνεταιριστική διαχείριση!

Η τοπική κοινωνία όμως είναι στην πλειοψηφία της αντίθετη. 76% των πολιτών σε δημοσκόπηση τάσσονται κατά ενώ η απόφαση 17 δημάρχων της περιοχής είναι να γίνουν τοπικά δημοψηφίσματα. Εκκρεμεί η καθαρογραφή της θετικής -όπως φημολογείται- απόφασης για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού του Συμβουλίου της Επικρατείας ενώ σε άλλα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για εισαγγελική έρευνα σχετικά με τη σύμβαση παραχώρησης της ΕΥΑΘ μια και η εταιρία έχει προγραμματίσει έργα υποδομής με δημόσια χρήματα που ξεπερνούν τα 100 εκ. ευρώ που θα λάβουν χώρα ως και το 2016, μετά δηλαδή την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της εταιρίας.

Πρόσφατα ο Ολι Ρεν, δήλωσε ότι η ιδιωτικοποίηση στην Ελλάδα είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης και όχι των δανειστών της, προκειμένου να νίψει τας χείρας του για αυτή την καταδικαστέα στη συνείδηση των Ευρωπαίων πολιτών ενέργεια και τόνισε πως αν η ελληνική κυβέρνηση το ζητήσει θα δεχθούν την εξαίρεση των υπηρεσιών ύδρευσης από τις προγραμματισμένες ιδιωτικοποιήσεις.

Τι μπορούμε να κάνουμε όλοι μας

Υπογράφουμε για το νερό μας, ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας, εξαντλούμε τα νόμιμα μέσα προκειμένου να προφυλάξουμε τους υδάτινους πόρους της χώρας μας από την εμπορευματοποίηση και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές το νερό ως αυτό που είναι: Το πολυτιμότερο συλλογικό αγαθό.

savegreekwater.org

campoint.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση