GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία»

Τα Πανεπιστήμια Νεάπολις Πάφου και Πελοποννήσου ενώνουν δυνάμεις. Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ...


Τα Πανεπιστήμια Νεάπολις Πάφου και Πελοποννήσου ενώνουν δυνάμεις.

Το Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διοργάνωσαν με επιτυχία τις 31 Ιανουαρίου 2014 την Τελετή Έναρξης Σεμιναρίου στα πλαίσια του κοινού μεταπτυχιακού προγράμματος «Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία».

Προσκεκλημένη Ομιλήτρια ήταν η Δρ. Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, Τέως Υπουργός Εξωτερικών, με θέμα «Οι ανακαλύψεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο: Ενεργειακή ασφάλεια και περιφερειακές και διεθνείς πολιτικο-οικονομικές προεκτάσεις». Μεταξύ άλλων επισημάνθηκε ότι η δημιουργία συνεργιών με την ΕΕ για την υλοποίηση διαφόρων έργων υποδομής που θα μπορούσαν να συγχρηματοδοτηθούν από την ΕΕ, αποτελεί ένα υπάρχοντα στόχο. Η Κύπρος έχει ήδη υποβάλει και έχουν ήδη εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρία έργα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την ΕΕ, την Κύπρο και την περιοχή, ήτοι α)τουMediterraneanGasStorage, δηλαδή την αποθήκευση φυσικού αερίου από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου σε υγροποιημένη μορφή και εξαγωγή του σε τερματικά υποδοχής και αποϋγροποίησης στην Ευρώπη, β) του TransMediterrraneanGasPipeline, δηλαδή την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και της Λεκάνης της Λεβαντίνης και γ) του Euro-AsiaInterconnector, δηλαδή την εγκατάσταση υποθαλάσσιου καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Παράλληλα η κ. Μαρκουλλή σημείωσε ότι η γεωγραφική θέση της Κύπρου σε ένα τόσο κομβικό και στρατηγικό σημείο της περιοχής, καθώς και οι εξαίρετες σχέσεις που διατηρεί με όλες τις γειτονικές της χώρες της (πλην της Τουρκίας) αλλά και ευρύτερα στην Ασία και την Βόρεια Αφρική, αποτελούν ένα σημαντικό παράγοντα για την υλοποίηση αυτού του οράματος που θα αποφέρει τόσο πολιτικά όσο και οικονομικά οφέλη, πρώτιστα για τις ίδιες τις χώρες της περιοχής, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση και παγκόσμια.

Την εκδήλωσε χαιρέτισε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Νεάπολις Μιχαήλ Γ. Λεπτός ο οποίος τόνισε ότι τα δύο πανεπιστημιακά ιδρύματα ενώνοντας τις δυνάμεις τους σ’ αυτό και σε άλλα ακαδημαϊκά προγράμματα, φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα πυρήνα ανάπτυξης και προώθησης της γνώσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο με θέματα σημαντικά για την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής και υπογράμμισε ότι για την συνέχιση αυτής της προσπάθειας και συνεργασίας το πανεπιστήμιο Νεάπολις δεσμεύεται να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου χαιρέτισε ο Καθ. Παντελής Σκλιάς, Πρόεδρος Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο κ. Σκλιάς ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο σεμινάριο σημειώνοντας τη σημαντικότητα του και αποκάλυψε ότιτα δύο πανεπιστήμια προχώρησαν στην υπογραφή μιας ακόμα Προγραμματικής Συμφωνίας για την συμμετοχή του Νεάπολις ως συνεργαζομένου Πανεπιστημίου σε άλλο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με θέμα ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ με την συμμετοχή και άλλων γνωστών ξένων πανεπιστημίων, όπως της Μπολόνια, κ.ά.

Την ομιλήτρια παρουσίασε ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Νεάπολις Δρ. Ανδρέας Μολέσκης ο οποίος ανέφερε ότι η έναρξη του Σεμιναρίου σηματοδοτείται από την παρουσία της Δρ. Ερατώς Κοζάκου Μαρκουλλή και ευχαρίστησε τόσο την ίδια όσο και τους διακεκριμένους επιστήμονες από την Κύπρο και την Ελλάδα, οι οποίοι με μεγάλη προθυμία αποδέχθηκαν την πρόσκληση να διδάξουν στο σεμινάριο. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος του Σεμιναρίου καθηγητής Σπύρος Βλιάμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση