GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ματς Σιέλμπυ: Είναι εύκολο να είσαι ρατσιστής

Ο συγγραφέας του θεατρικού έργου «Γδαρμένος» μιλά για τα αίτια της ρατσιστικής βίας από παιδιά και νέους, τις επικίνδυνες επιπτώσεις...

Ο συγγραφέας του θεατρικού έργου «Γδαρμένος» μιλά για τα αίτια της ρατσιστικής βίας από παιδιά και νέους, τις επικίνδυνες επιπτώσεις και τους τρόπους αντιμετώπισής της (Vid)
Ο Εντ περιγράφει τη ζωή του απ” όταν ήταν δώδεκα ετών, όταν η βία κυρίευσε την καθημερινότητά του, κι εκθέτει σε όλο τους το μεγαλείο την ασχήμια και τον παραλογισμό της.
Η ιστορία του ήρωα της παράστασης «Γδαρμένος» (Blästrad) βασίζεται σ” ένα πραγματικό περιστατικό: στον απάνθρωπο κι αδικαιολόγητο ξυλοδαρμό ενός νέου ανθρώπου από μια ομάδα παιδιών, που τον κυνήγησαν για τον χτυπήσουν βάναυσα μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Το περιστατικό έλαβε χώρα στη Σουηδία, όμως θα μπορούσε έχει συμβεί παντού, όπως επισημαίνει ο συγγραφέας της παράστασης Ματς Σιέλμπυ. Έτσι εξηγείται, πιθανότατα, και η ευρεία απήχησή της –από τη Γερμανία μέχρι τη Ρουάντα και από τη Μ. Βρετανία μέχρι την Ελλάδα, όπου παρουσιάζεται από το θεατρικό οργανισμό «Κοχύλι», σε σκηνοθεσία Στρατή Πανούριου και μετάφραση Εύας Στυλάντερ.
Το έργο, που γράφτηκε το 2008, έχει επίσης περιοδεύσει στα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Σουηδίας.
Στην Ελλάδα, το έργο προβάλλεται αυτή την περίοδο και στο πλαίσιο του προγράμματος «Συμβίωση», για την προώθηση της ανεκτικότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού στα σχολεία, που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Η επόμενη προβολή, η οποία είναι ανοιχτή στο κοινό, έχει προγραμματιστεί, σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου, στις 6 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο «Ηλέκτρα Αποστόλου» (Κουντουριώτου & Νεότητας, Νέο Ηράκλειο).
Ο Ματς Σιέλμπυ βρέθηκε το φθινόπωρο στην Ελλάδα, προσκεκλημένος από το «Κοχύλι» και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών, και μίλησε για τα αίτια της ρατσιστικής βίας με θύτες νέους και παιδιά στο 1againstracism.gr, την πλατφόρμα της εκστρατείας κατά της ρατσιστικής βίας της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
«Είναι εύκολο να είσαι ρατσιστής», σημειώνει ο Ματς Σιέλμπυ. Ο συγγραφέας εξηγεί τη σημασία για τους νέους της ένταξης σε κάποια ομάδα, ενώ επίσης αναλύει τα κοινωνικά και οικονομικά αίτια των διακρίσεων.
Δείτε το βίντεο:
*Οι απόψεις που εκφράζονται στο παρόν άρθρο είναι του συγγραφέα και δεν αντανακλούν κατ’ ανάγκη την επίσημη άποψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Πηγή: Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Δίκτυο καταγραφής ρατσιστικής βίας

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση