GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Υποχρεώθηκε σε "παραίτηση" από το υπ. Οικονομικών ο (σύμβουλος σε θέματα φορολογίας) Απ. Ρεφενές...

Τέλος έδωσε στους πειραματισμούς του κ. Απόστολου Ρεφενέ ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θέτοντας στη διάθεση της... αγοράς και τη...

Τέλος έδωσε στους πειραματισμούς του κ. Απόστολου Ρεφενέ ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας, θέτοντας στη διάθεση της... αγοράς και της πανεπιστημιακής κοινότητας τον μέχρι πρότινος σύμβουλο σε θέματα φορολογίας.

Η απόφαση για "υποχρεωτική παραίτηση" του κ. Ρεφενέ, αν και καθυστερημένα, ελήφθη μετά την κόντρα που είχε ξεσπάσει ανάμεσα σε παράγοντες της χρηματιστηριακής αγοράς και τον ίδιο, με αφορμή τον φόρο υπεραξίας στις μετοχές και τα παράγωγα.

Μάλιστα, τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, όσο και το Ελληνικό Χρηματιστήριο και άλλοι θεσμικοί παράγοντες απέστειλαν επιστολή στον ίδιο τον Γιάννη Στουρνάρα, επισημαίνοντας σε επίσημο επίπεδο, τις ενστάσεις τους για το νομοσχέδιο Ρεφενέ. Για το θέμα είχε τοποθετηθεί και το οικονομικό επιτελείο της Alpha Bank, το οποίο και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε «εκτός τόπου και χρόνου» το νομοσχέδιο με τον φόρο υπεραξίας.

Ο Α. Ρεφενές, είναι καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο σε παντελώς άσχετο με την φορολογία θέμα (χρηματοοικονομικά) με διδακτορικό σε τρίτο κλάδο (επιστήμη των υπολογιστών!).

Ορισμένες από τις φορολογικές «εμπνεύσεις» του, μάλιστα, έχουν αφήσει έκπληκτους (όχι πάντα θετικά!) τους ειδικούς φοροτεχνικούς, ενώ άλλες έχουν προκαλέσει την μήνι των επαγγελματικών της κεφαλαιαγοράς (βλ. ΣΜΕΧΑ).

Ο κ. Ρεφενές διατελούσε και πρόεδρος της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχου (ΕΛΤΕ), από την οποία και παύθηκε. Προφανώς, το θεσμικό παράδοξο ο πρόεδρος μιας «ανεξάρτητης» διοικητικής αρχής να είναι ταυτόχρονα και σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, δεν απασχόλησε κανέναν από τους Ευρωπαίους ελεγκτές μας.

Σύμφωνα με πληροφορίες ένα από τα μεγάλα αγκάθια που οδήγησαν στην απόφαση του Υπουργού, ήταν και το γεγονός ότι ο κ. Ρεφενές με το επιχείρημα των δυσχερειών πρόσληψης στελεχών προχώρησε σε δύο κινήσεις για την ΕΛΤΕ.

Το πρώτο ήταν να ζητήσει αποσπάσεις. Και το δεύτερο όταν υπέγραψε σύμβαση με το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών – Λογιστών (ΣΟΕΛ) αντί 150.000 ευρώ ετησίως, προκειμένου να προβούν σε ελέγχους, για λογαριασμό της ΕΛΤΕ, στελέχη του ΣΟΕΛ. Δηλαδή οι εποπτευόμενοι παρέχουν υπηρεσίες στην εποπτική αρχή!

Και οι δύο κινήσεις αυτές φαίνεται να εμπεριέχουν το στοιχείο της σύγκρουσης συμφερόντων και ανακύπτει πλέον τεράστιο ζήτημα ηθικής τάξεως και πιθανόν νομικής τάξεως.

1 σχόλιο

  1. Δεν είναι άσχετα τα ονόματα σας λέω. Γιατί άραγε τον λένε ρεφενέ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση