GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κεφαλονιά: Στο έλεος της κακοκαιρίας οι σεισμοπαθείς

Μετά τα Ρίχτερ, τις επικίνδυνες φήμες για νέο σεισμό και τις μεγάλες ελλείψεις σε στέγη, τρόφιμα και νερό, οι σεισμοπαθεί της...

Μετά τα Ρίχτερ, τις επικίνδυνες φήμες για νέο σεισμό και τις μεγάλες ελλείψεις σε στέγη, τρόφιμα και νερό, οι σεισμοπαθεί της κεφαλονιάς έχουν τώρα να αντιμετωπ΄σιουν και την επιδείνωση του καιρού.

Ειδικά οι κάτοικοι του Ληξουρίου που είναι τα μεγάλα θύματα του Εγκέλαδου και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους, βρίσκονται πλέον στο έλεος της κακοκαιρίας. Και αυτό γιατί πέρα από το τσουχτερό κρύο, έχουν τώρα να αντιμετωπίσουν δυνατές βροχές και καταιγίδες.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότεροι να μη θέλουν να μπουν και στις σκηνές που έχουν στηθεί στο γήπεδο του Αγίου Αντωνίου στην Κεφαλονιά, παρά το γεγονός ότι πλέον στο νησί έχουν φτάσει λινά υποστρώματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της υγρασίας από το γρασίδι του γηπέδου.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Ληξουρίου επιλέγουν είτε φιλικά σπίτια, είτε το κλειστό γυμναστήριο, είτε τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ προκειμένου να περάσουν τις ημέρες τους την ώρα που οι μετασεισμοί συνεχίζουν να «κουνούν» το νησί με τελευταίο ισχυρότερο αυτό των 3,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 03:42 τα ξημερώματα της Πέμπτης με επίκεντρο 19 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου και εστιακό βάθος μόλις ένα χιλιόμετρο.

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι στο Ληξούρι αλλά και τις άλλες περιοχές της Παλικής πασχίζουν να βρουν την χαμένη κανονικότητα της καθημερινότητας τους καθώς σήμερα λειτουργούν εκ νέου ορισμένα σούπερ μάρκετ αν και τα περισσότερα καταστήματα παραμένουν κλειστά ή ανοίγνουν μόνο και μόνο προκειμένου οι ιδιοκτήτες τους να τα τακτοποιήσουν μετά τους συνεχείς σεισμούς.

Εμπόδιο στην προσπάθεια αυτή παραμένει το γεγονός ότι παρά τις προσπάθειες των συνεργείων της ΕΥΔΑΠ που βρίσκονται στο νησί, δεν έχει λυθεί το πρόβλημα με το πόσιμο νερό, ενώ εξακολουθούν οι δυσκολίες στην ηλεκτροδότηση.

Περιμένοντας τις λεπτομέρειες του κυβερνητικού σχεδίου

Σήμερα, εν τω μεταξύ, αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση τις ειδικότερες λεπτομέρειες των μέτρων που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης μετά την κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

Το γενικό πλαίσιο που ανακοίνωσε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, περιλαμβάνει:

- επιδότηση ενοικίου έως 500 ευρώ μηνιαίως ανάλογα με τις οικογενειακές ανάγκες των πληγέντων

- οικονομική ενίσχυση μέχρι 6.000 ευρώ για την κατεστραμένη οικοσκευή

- επιδότηση ανακατασκευών και επισκευών των σπιτιών με το 80% του κόστους, επιδοτούμενο και το υπόλοιπο 20% με άτοκο δάνειο.

- Τα ίδια ισχύουν και για επιχειρήσεις

- ειδική μέριμνα θα ληφθεί για δάνεια εργατικής κατοικίας.

- Θα εξαιρεθεί η Κεφαλονιά από το φόρο ακινήτων του 2014.

- Συνεχίζεται η καταβολή του εφάπαξ επιδόματος 600 ευρώ στους σεισμόπληκτους μέχρι συνολικού ποσού 500.000 ευρώ.

- Το λιμάνι Ληξουρίου σε δύο μήνες θα είναι πλήρως λειτουργικό, το αναλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών

Περίεργη συλλογή χρημάτων από αμερικανική ΜΚΟ για τους σεισμοπαθείς

Την ίδια ώρα αναστάτωση έχει δημιουργηθεί από μια ιστοσελίδα που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα από την ομογένεια για τους σεισμόπληκτους. Στόχος της ομάδας, η οποία παραμένει άγνωστη, είναι να συγκεντρωθούν 20.000 δολάρια που θα δωθούν στους κατοίκους του Ληξουρίου αλλά παραλήπτης θα είναι μια ΜΚΟ που θα ιδρυθεί στο Ληξούρι μόλις συγκεντρωθούν τα χρήματα. Παράλληλα προβλέπεται «τέλος διαχείρισης της ιστοσελίδας της τάξης του 5%» σε κάθε δωρεά, στοιχείο που δημιουργεί νέα ερωτήματα.

Στο κείμενο πρόσκληση μέσω του οποίου έχουν συγκεντρώσει ποσό που ξεπερνά τα 4.000 δολάρια οι άγνωστοι διαχειριστές αναφέρουν:

Την Κυριακή , 26 Ιανουαρίου 2014 , η Κεφαλονιά , ένα όμορφο ελληνικό νησί στο Ιόνιο Πέλαγος , χτυπήθηκε από ένα σεισμό μεγέθους 6.1 ρίχτερ που κατέστρεψε σπίτια και τραυμάτισε κατοίκους. Έκτοτε, ο σεισμός προκάλεσε πολυάριθμους μετασεισμούς μεγέθους άνω των 4,0 ρίχτερ. Χιλιάδες πανικοβλημένες οικογένειες έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους και έχουν μετατρέψει ανέγγιχτα κτίρια αυτοκίνητα και κρουαζιερόπλοια, σε πρόχειρα καταλύματα .

Μία εβδομάδα αργότερα , στις 3 Φεβρουαρίου 2014, η δυτική περιοχή της Κεφαλονιάς χτυπήθηκε από ένα δεύτερο σεισμό μεγέθους μεταξύ 5.7 και 6.1 ρίχτερ . Ο καταστροφικός σεισμός έπληξε το νησί πριν από την αυγή , στέλνοντας τους φοβισμένους κατοίκους στους δρόμους . Πολλοί κάτοικοι του νησιού , ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής στο Ληξούρι , Κεφαλονιάς , έχουν μείνει χωρίς σπίτι , ηλεκτρικό ρεύμα , καθώς και καθαρό νερό . Αρκετά σπίτια και κτίρια καταστράφηκαν . Τα σχολεία έχουν αναγκαστεί να κλείσουν, και τα παλιά σπίτια έχουν εκκενωθεί . Τα λιμάνια και οι δρόμοι του νησιού έχουν υποστεί φοβερές ζημίες.

Ζητάμε δωρεά οποιουδήποτε ποσού που θα βοηθήσει στην ανοικοδόμηση του όμορφου νησιού μας.

Με την εξαίρεση του τέλους διαχείρισης της ιστοσελίδας του 5%, όλες οι δωρεές θα πάνε σε μια μη κυβερνητική οργάνωση που δημιουργήθηκε ειδικά για να βοηθήσει στις ζημιές από τους σεισμούς στην Κεφαλονιά.

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση