GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η πλειονότητα των Ισραηλινών φοβάται μποϊκοτάζ

Η πλειονότητα των Ισραηλινών θεωρεί πραγματική την απειλή ενός μποϊκοτάζ στην οποία αναφέρθηκε ο... Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον...

Η πλειονότητα των Ισραηλινών θεωρεί πραγματική την απειλή ενός μποϊκοτάζ στην οποία αναφέρθηκε ο... Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι στην περίπτωση που οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους αποτύχουν, όμως συμμερίζεται την κριτική υπουργών της συντηρητικής δεξιάς εναντίον του, αποκαλύπτει μία δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Ο υπερεθνικιστής υπουργός των Εξωτερικών Άβιγκντορ Λίμπερμαν αντιτάχθηκε στη γνώμη πολλών συναδέλφων από συντηρητικές παρατάξεις και της κοινής γνώμης, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι «ο Κέρι είναι ένας αληθινός φίλος του Ισραήλ και δεν είναι και πολύ έξυπνο να μεταμορφώσουμε έναν φίλο σε εχθρό».

«Το γεγονός ότι δε συμφωνούμε σε όλα (με τις ΗΠΑ) δεν είναι μυστικό» τόνισε ο Λίμπερμαν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας ενώπιον Ισραηλινών επιχειρηματιών, που μεταδόθηκε από το κρατικό ραδιόφωνο, και προσέθεσε: «Όμως εκείνοι έχουν κάθε δικαίωμα να υιοθετούν μια στάση διαφορετική από εμάς».

Ο Λίμπερμαν ειρωνεύτηκε τον υπουργό Οικονομίας Ναφτάλι Μπένετ, αρχηγό του κόμματος της εθνικιστικής και θρησκευτικής δεξιάς που τάσσεται υπέρ της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας, της Εβραϊκής Εστίας. Πρόκειται για έναν από τους δριμύτερους επικριτές του Κέρι.

«Ο Ναφτάλι Μπένετ σπεύδει ορμητικά να μιλήσει στα μικρόφωνα, όμως δεν τον βλέπω να σπεύδει ορμητικά (να πάει) στην αντιπολίτευση» δήλωσε σκωπτικά ο Λίμπερμαν, αναφερόμενος στις απειλές του Μπένετ ότι θα εγκαταλείψει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Ο Κέρι ήρθε πρόσφατα αντιμέτωπος με μια θύελλα επικρίσεων από μέρους ισραηλινών υπουργών που του καταλογίζουν ότι επισείει την απειλή ενός μποϊκοτάζ εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας για να αναγκάσει το Ισραήλ να προβεί σε υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Τζερούσαλεμ Ποστ, το 48% των Εβραίων Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της κριτικής εναντίον του Κέρι, το 12% τη συμμερίζεται αλλά θεωρεί άκαιρο να την εκφράζει κανείς δημόσια, ενώ το 28% τη βρίσκει αδικαιολόγητη.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σε σχέση με το ενδεχόμενο ενός μποϊκοτάζ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, μια υπόθεση που παρουσιάστηκε αναλυτικά σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον κεντρώο υπουργό Οικονομικών Γιαΐρ Λαπίντ, το 67% των ερωτηθέντων εκφράζει την εκτίμηση ότι θα πληγεί άμεσα η οικογένειά τους.

Μια άλλη μηνιαία δημοσκόπηση με θέμα την ειρηνευτική διαδικασία, ο «Δείκτης Ειρήνης» (Peace Index), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα, επιδεικνύει ότι το 50% των Εβραίων Ισραηλινών θεωρεί πιθανό ένα μποϊκοτάζ έναντι ενός 47% που εκφράζει αντίθετη γνώμη.

Η κοινή γνώμη εμφανίζεται διχασμένη και όσον αφορά τις συνέπειες ενός μποϊκοτάζ: το 49% θεωρεί ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αντεπεξέλθει και να το ξεπεράσει, το 46% έχει αντίθετη άποψη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση