GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το παιχνίδι άλλαξε στη Βενεζουέλα. Και τα διεθνή ΜΜΕ «κοιμούνται»

Μπαρούτι μυρίζει –κυριολεκτικά- ο αέρας στη Βενεζουέλα τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι δίαυλοι που ουσιαστικά ελέγχουν τη διεθνή ενημέ...


Μπαρούτι μυρίζει –κυριολεκτικά- ο αέρας στη Βενεζουέλα τις τελευταίες ημέρες, ενώ οι δίαυλοι που ουσιαστικά ελέγχουν τη διεθνή ενημέρωση «σφυρίζουν αδιάφορα», όντας πολύ...

απασχολημένοι με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.

Το παιχνίδι άλλαξε στη Βενεζουέλα - που σημειωτέον, είναι και μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες, της οποίας οι σχέσεις με τον δυτικό κόσμο δεν είναι και οι καλύτερες. Τουλάχιστον όχι έως ότου πέρυσι έφυγε από τη ζωή ο Ούγκο Τσάβες, πρόεδρος της χώρας από το 1999 μέχρι και το θάνατό του.

Τοπικά media και blogs δημοσιογράφων και πολιτών μιλούν τις τελευταίες ημέρες για ομάδες παρακρατικών σε μοτοσυκλέτες, να σπέρνουν τον τρόμο σε γειτονιές του Καράκας, πυροβολώντας ανθρώπους στο δρόμο, αλλά και εναντίον όποιου τολμήσει να κοιτάξει από το παράθυρο.

Videos που έχουν δημοσιευτεί στο internet, δείχνουν άνδρες της Εθνικής Φρουράς να εκτοξεύουν δακρυγόνα μέσα σε κτίρια κατοικιών και στρατιώτες να πυροβολούν πολίτες στους δρόμους.

Πολίτες συλλαμβάνονται απλώς επειδή διαδηλώνουν, ενώ η μεγαλύτερη εγχώρια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων απηύθυνε έκκληση για επείγουσα διερεύνηση των καταγγελιών για βασανισμούς κρατουμένων.

Την Τετάρτη η Χενέσις Καρμόνα, μία 22χρονη φοιτήτρια και εστεμμένη βασίλισσα της ομορφιάς σε τοπικά καλλιστεία, έγινε το πέμπτο –γνωστό- θύμα της έκρυθμης κατάστασης στη Βενεζουέλα. Πυροβολήθηκε στο κεφάλι κατά τη διάρκεια αντικυβερνητικής διαδήλωσης στη Βαλένσια.

Άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά στο Καράκας και άλλος ένας έχασε τη ζωή του, όταν παρασύρθηκε από όχημα στη διάρκεια διαδήλωσης στην παραλιακή πόλη Καρουπάνο.

Η ένταση συνεχίζεται, παρότι ένας ηγέτης της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπες, ο οποίος κατεζητείτο από τις αρχές με την κατηγορία της υποκίνησης των αιματηρών συγκρούσεων στη χώρα, παραδόθηκε την Τρίτη στις δυνάμεις ασφαλείας.

Είχαν προηγηθεί τρεις εβδομάδες δυναμικών κινητοποιήσεων εναντίον του προέδρου, Νικολάς Μαδούρο.

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι «βρίσκομαι στην εξουσία για μόλις 10 μήνες και επί 10 μήνες αυτή η αντιπολίτευση συνωμοτεί για να με ανατρέψει και για να με δολοφονήσει. Ως πότε η δεξιά θα συνεχίζει να βλάπτει τη χώρα;».

Εν τω μεταξύ, το internet «κόπηκε» σε μία πόλη 645.000 κατοίκων, όπως και ορισμένα εγχώρια blogs που παρείχαν πληροφορίες καθημερινά για την κατάσταση στα Αγγλικά.

Τα συγκεκριμένα και άλλα blogs, όπως και μερίδα των media της Βενεζουέλας, υποστηρίζουν ότι αυτό που συμβαίνει στη χώρα δεν είναι «επεισόδια» σε διαδηλώσεις, αλλά μία στηριζόμενη από το Κράτος επίθεση με στόχο να τρομοκρατηθούν οι διαφωνούντες.

Πάντως τα διεθνή και κυρίως αμερικανικά ΜΜΕ -που ουσιαστικά διοχετεύουν τις διεθνείς ειδήσεις παγκοσμίως- φαίνονται να μην έχουν αντιληφθεί τίποτα ακόμη για το μέγεθος της «αναταραχής» στη Βενεζουέλα.

Και αυτό είναι τουλάχιστον παράξενο, ειδικά εφόσον μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.

Προς το παρόν δεν μπορεί αν εξαχθεί ένα ασφαλές συμπέρασμα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Ο χρόνος θα μας δείξει –εάν θέλουν τα διεθνή κέντρα πληροφόρησης…

sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση