GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο Ασάνζ ζητεί να καταθέσει για τους βιασμούς

Οι Σουηδοί δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησαν σήμερα ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks να καταθέσει στην πρεσβεία του Ισημε...

Οι Σουηδοί δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ ζήτησαν σήμερα ο ιδρυτής του ιστότοπου Wikileaks να καταθέσει στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο σχετικά με τις κατηγορίες για βιασμό που τού επιρρίπτουν δυο Σουηδέζες.

Ο Ασάνζ έχει καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα από τον Ιούνιο του 2012, φοβούμενος ότι η εκτέλεση από τις βρετανικές αρχές του σουηδικού εντάλματος σύλληψής του θα οδηγήσει στην έκδοσή του στις ΗΠΑ όπου κινδυνεύει με βαριά ποινή φυλάκισης για κατασκοπεία.

Οι Τόμας Όλσον και Περ Σάμουελσον, δικηγόροι του Ασάνζ, σε άρθρο τους στην εφημερίδα Svenska Dagbladet επικρίνουν τους σουηδούς εισαγγελείς για την επιμονή τους να ανακρίνουν τον Ασάνζ στη Σουηδία.

"Η εισαγγελέας Μαριάν Νι, η οποία είναι αρμόδια για την υπόθεση, αρνείται να μεταβεί στο Λονδίνο. Και δεν κάνει καμία άλλη κίνηση. Είναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς τους λόγους της παθητικής αυτής στάσης της", τονίζουν οι δικηγόροι του Ασάνζ.

Οι δικηγόροι του ιδρυτή του Wikileaks επικαλούνται τον ποινικό κώδικα βάσει του οποίου στις προκαταρκτικές έρευνες, η ανάκριση διεξάγεται σε χρόνο και τόπο που θα προκαλέσουν την μικρότερη αναστάτωση στον άνθρωπο, ο οποίος θα υποβληθεί σε αυτή τη διαδικασία.

Δύο νεαρές γυναίκες, ηλικίας περίπου 30 ετών υποστηρίζουν ότι έπεσαν θύματα βιασμού από τον Ασάνζ στην περιοχή της Στοκχόλμης το 2010.

Η υπόθεση έχει παγώσει από τότε που ο Ασάνζ, ο οποίος δηλώνει αθώος, αρνείται να απαντήσει στις κλητεύσεις των σουηδών εισαγγελέων.

Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να ανακρίνουν τον Ασάνζ παρά μόνο στη Σουηδία.

Όπως υποστηρίζουν, εάν η προκαταρκτική έρευνα δείξει ότι οι κατηγορίες ευσταθούν, η διαδικασία θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της άρνησης του Ασάνζ να έλθει στη χώρα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση