GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Και το λιμάνι της Κυλλήνης εμπλέκεται στο μεγάλο λαθρεμπόριο καυσίμων

Πώς έκλεβαν το πετρέλαιο, τι έλεγαν μεταξύ τους - Όλοι οι επίμαχοι διάλογοι που έδεσαν τους 22 κατηγορουμένους στο λαθρεμπόριο καυσί...


Πώς έκλεβαν το πετρέλαιο, τι έλεγαν μεταξύ τους - Όλοι οι επίμαχοι διάλογοι που έδεσαν τους 22 κατηγορουμένους στο λαθρεμπόριο καυσίμων.

«Το Βήμα» αποκαλύπτει το περιεχόμενο της δικογραφίας στην οποία περιγράφεται πώς στηνόταν το λαθρεμπόριο καυσίμων στον Πειραιά, πώς γέμιζαν τα βυτία με νερό, πώς ζύγιζαν με την ανοχή και τελωνειακών υπαλλήλων φορτίο που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα, πώς έκλεβαν στο ζύγισμα αλλά και πώς κλέβονταν ακόμα και μεταξύ τους.

Στους διαλόγους-φωτιά που εξελίσσονται προγραμματίζεται και το επόμενο κόλπο.

Ο προφυλακισμένος ιδιοκτήτης της ΕΤΕΚΑ πρωταγωνιστεί σε έναν διάλογο στον οποίο φαίνεται να ενδιαφέρεται για το «ψάρεμα» Ιανουάριο μήνα. Εκείνος επιμένει ότι όντως ήθελε να ψαρέψει, αλλά η ανακρίτρια είχε άλλη άποψη και εξέλαβε τον διάλογο ως κωδικό για εξόρμηση λαθρεμπόρων.

Παράλληλα περιγράφεται ότι επί έξι μήνες οι υπεύθυνοι της εταιρείας παρότρυναν τους οδηγούς βυτιοφόρων να μην παραδίδουν ολόκληρη την ποσότητα του πετρελαίου στα πλοία όπου πήγαιναν με σκοπό τον προσπορισμό παράνομου οφέλους. Το υπόλοιπο του πετρελαίου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, επέστρεφε στην εταιρεία.

Έκλεβαν και οι οδηγοί του βυτιοφόρου, οι οποίοι κρατούσαν και για λογαριασμό τους μέρος του πετρελαίου και ουσιαστικά το διακινούσαν σε συγκεκριμένους πρατηριούχους κλέβοντας και την εταιρεία!

Συνεννοούνταν με τον χειριστή της γεφυροπλάστιγγας και έκλεβαν και στο ζύγισμα. Δεν έφτανε που το φορτίο ήταν ελλειμματικό, αλλά εκ των προτέρων παρενέβαιναν στο λογισμικό και έκλεβαν εξαπατώντας και τους τελωνειακούς και τους υπευθύνους των πλοίων που παρελάμβαναν τα καύσμα. Ο χειριστής που συνεργαζόταν έπαιρνε ως αμοιβή για κάθε τόνο 150 ευρώ. Αν συναινούσε και αυτός που παρελάμβανε, έπαιρνε και αυτός.

Γέμιζαν με νερό τμήμα της δεξαμενής, το οποίο χρησίμευε ως έρμα στο ζύγισμα και το μεικτό βάρος. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος δύο κατηγορουμένων:
- Πώς θα αδειάσεις το νερό;

- Έχει «φύγει ρε ήδη»...

Ενεργή συμμετοχή στο λαθρεμπόριο είχαν και τελωνειακοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα έπρεπε να υπογράψουν για τη διακίνηση της ποσότητας καυσίμων. Η θεώρηση των συνοδευτκών εγγράφων γινόταν «δια περιφοράς» και η απάτη συνεχιζόταν...

Η απάτη γινόταν αφού τα δρομολόγια ανεφοδιασμού πραγματοποιούνταν σε διάφορα λιμάνια, όπως του Πειραιά, του Βόλου, της Ιτέας, της Κυλλήνης, του Ναυπλίου κ.ά.

Κατέληγαν τα καύσιμα σε πρατήριο στο Κερατσίνι καθημερινά και επί μονίμου βάσεως.

Εκεί διέθεταν το ναυτιλιακό πετρέλαιο που είχαν παρακρατήσει για ίδιον όφελος... Στάθμευαν σε αθέατο σημείο και παρέδιδαν στον ιδιοκτήτη την επιμαχη ποσότητα. Για να δικαιολογήσουν και στην εταιρεία πετρελαιοειδών που την έκλεβαν επικαλούνταν δυσκολίες στις συνθήκες λαθρεμπορίου, όπως αυστηρούς ελέγχους, εξελιγμένα συστήματα ελέγχου κτλ.

Δύο πρόσωπα αποτελούσαν το σημείο αναφοράς όλων των οδηγών του κυκλώματος.

Είχαν αναπτύξει κατάλληλο δίκτυο πελατών που δέχονταν το παράνομο πετρέλαιο. Η αδελφή του ενός, που κατηγορείται για συνέργεια, διαχειριζόταν τα παράνομα χρήματα και τις δοσοληψίες. Την αποκαλούσαν «κυρία Βέτα» και αυτό φαίνεται από τις συνομιλίες που έχουν καταγράψει.

Άλλοι δύο πρατηριούχοι εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση. Στις 27 Νοεμβρίου 2013 πρατηριούχος κατά τον ανεφοδιασμό τσιμεντάδικου πλοίου στον Βόλο παρακράτησε 100 λίτρα και για να δικαιολογηθεί στην εταιρεία πετρελαιοειδών προφασίστηκε έλεγχο από το Δικαστικό Τμήμα του Τελωνείου Βόλου, επιχαίροντας: «Για να μην παίρνει και ο κ... αέρα».

Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν και τηλεφωνικά: «Άμα το ζυγίσεις ένα κομμάτι, άμα δεν το ζυγίσεις 700 του έκανα 14-15 και μανούριασε..., την τρίτη που του ξαναπήγα του έκανα εκεί 7 με 8...και ήμουνα κύριος...»

Η συμπεριφορά που περιγράφεται είναι των αρμοδίων κυρίως του πλοίου... Για τις παρακρατήσεις από τα πλοία οι διάλογοι λένε όταν πρόκειται να παρακρατηθούν 6 ή 7 τόνοι. «...6 με 7 μέσα κάνεις το 6άρι και στέλνεις το άλλο έξω...»

Και αναφορά στα τελωνεία υπάρχουν στους διαλόγους: «Τελωνεία και αρχ... τι δίνουμε; δεν δίνω εγώ γιατί τα παίρνει ο Καρ... που έχει γίνει τώρα διευθυντής».

Για τον ιδιοκτήτη της ΕΤΕΚΑ Γ. Σπανό αναφέρεται ότι θέλοντας να διασφαλιστεί από κάθε κίνδυνο αποκάλυψης «διασυνδέθηκε με τον κρατικό λειτουργό Β..., που υπηρετεί στο Α΄Τελωνείο Παειραιά...»

Σε καταγεγραμμλενη συνομιλία τους ενημερώνεται για τους ελέγχους από τον υπάλληλο με τη φράση: «Πάω βόλτα για ψάρεμα... πάω έτσι μια βόλτα για να δω κάτι τόπους...»

Αμέσως μετά ο επιχειρηματίας επικοινωνεί με στέλεχος της επιχείρησής του και τον ενημερώνει: «Σήμερα οι φίλοι μας θα πάνε για ψάρεμα...»

Ο συνδικαλιστής Εμμ. Χατζόπουλος σύμφωνα με το καυτό έγγραφο διασυνδέθηκε με τον επιχειρηματία και τον ενημέρωνε για τους ελέγχους των συνεργείων.

Χρησιμοποιούσε κινητό καταχωρημένο σε ανύπαρκτο Ασιάτη, πλην όμως οι συνομιλίες που καταγράφονταν είχαν κωδικούς, αλλά ήταν αποκαλυπτικοί, όπως: «Δύο μηχανικοί θα πάνε στον Πειραιά, πρόσεχε την πολυκατοικία εκεί στην Κυψέλη...» «Έχε υπόψη σου το ουζερί στο Πέραμα στις 12 του μήνα...»

Ύστερα από κάθε τέτοια συνομιλία ο επιχειρηματίας επικοινωνούσε με τα άλλα μέλη του κυκλώματος για να τους ειδοποιήσει:«Η διαπλοκή του», όπως αναφέρεται, «αποδεικνύεται ιδιαιτέρως εκτεταμένη...»

ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση