GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Εθνική στρατηγική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό»

Του Χαρη Τσιοκα.  Οι ευρωεκλογές εμπεριέχουν την δυνατότητα του πολίτη να εκφράσει , επιβεβαίωση η απόρριψη της "εθνικής στρατηγι...

Του Χαρη Τσιοκα. 

Οι ευρωεκλογές εμπεριέχουν την δυνατότητα του πολίτη να εκφράσει , επιβεβαίωση η απόρριψη της "εθνικής στρατηγικής" που υλοποιεί η χώρα , προκειμένου αφ ενός μεν να συγκλίνει με τις ευρωπαϊκές διεργασίες αφ εταίρου δε με τους συσχετισμούς δύναμης-συμμετοχής να «επηρεάσει» τις εξελίξεις !
«Εθνική στρατηγική» ονομάζεται ένα σύνολο στόχων και επιδιώξεων που καλείται να προωθήσει μια πολιτική-κοινωνική πλειοψηφία –συμμαχία!
Για θέματα μεταξυ των αλλων που σχετίζονται με το ρόλο της χώρας και του έθνους στον ευρωπαϊκό και διεθνή καταμερισμό ,την οικονομία . την παραγωγική βάση , και βέβαια των όρων λειτουργίας του κράτους , της αλληλεγγύης και ασφαλώς , τόσο των θεσμών λειτουργίας της δημοκρατίας όσο και της πρόσβασης του συνόλου των πολιτών στους κανόνες της !
Μ αυτή την έννοια , η κατεύθυνση και το «χρώμα» των εκλογικών μηνυμάτων για τις πολιτικές & συμμαχίες που θα προωθηθούν και θα αναπτύσσουν την «εθνική στρατηγική» δεν είναι ουδέτεροι!
Πολύ περισσότερο οι στόχοι και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν είναι ίδιο! Και ως προς τις επιπτώσεις και ως προς τις ευκαιρίες !
Ακριβώς γι αυτό το λόγο διαπιστωνεται και η διάφορα ανάμεσα στην «εθνική στρατηγική» που χαράσσουν τα δεξιά –νεοφιλελεύθερα κόμματα , μ αυτά του κέντρου η της αριστεράς !
Γιατί επιδιώκουν μέσα από διαφορετικές κοινωνικές πλειοψηφίες και αρχές , να δημιουργησουν ένα διαφορετικό μοντέλο οργάνωσης για την κοινωνία , την οικονομία , τη δημοκρατία ,το κράτος , τις ευρωπαϊκές διεργασίες..
Η αναφορά και περιγραφή στην έκφραση "εθνική στρατηγική" δεν γίνεται τυχαία !
Αφού όπως όλοι οι σχηματισμοι σημειωνουν οτι θα αποτελέσει τη βάση ανταγωνισμού των κομμάτων , για τη διεκδίκηση της ψήφου από τον πολίτη!
Και αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον , αφού μετατρέπεται σε πήχη , για την συνέχιση , η την ανάγκη επαναπροσδιορισμού αυτής της στρατηγικής!
Ακριβώς γι αυτό το λόγο , ακόμα και σε «επικοινωνιακούς» διαλόγους τίθεται το ερώτημα :Κατά πόσο τα περιεχόμενα των «υποχρεώσεων» της τρόικα ,ιδιαίτερα αυτών που εφαρμοζονται , συνιστούν «εθνική στρατηγική»;
--μπορεί να είναι «εθνική στρατηγική» η "ομηρια χρέους" ,η "αδυναμία" των τραπεζών - παρά τις εγγυήσεις - να χρηματοδοτήσουν ένα σχέδιο ανάπτυξης ,και την αξιοπιστη "επαναγορα" των μετοχων;
Και βεβαια...
-οι «υποχρεωσεις που διεκδικουνται » , στηρίζουν ,συγκρατούν ,διευρύνουν η συρρικνώνουν την παραγωγική βάση;
--το κράτος εξυγιαίνεται ;γίνεται εργαλείο για την «ανάπτυξη» του πολίτη ; Η οι αρμοδιότητες του εκχωρούνται, εμπορευματοποιούνται , δημιουργώντας μια κοινωνία ανισων, πολλαπλών κατηγοριών και ταχυτήτων;
--η ανεργία και η πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, είναι υπόθεση του αχαλίνωτου ανταγωνισμού και του χρηματιστηριακού κερδοσκοπικού κεφαλαίου η ενός σχεδίου που θα πρέπει να διαμορφώνουν εθνικά ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα ;
Και αυτά , ποιοι συσχετισμοί , μπορούν να το πετύχουν;
--οι "υποχρεώσεις" για εκχώρηση εθνικών εργαλείων ανάπτυξης , η νόθευσης του ανταγωνισμού ; Συνιστούν εξυγίανση , ευρωπαϊκή στρατηγική η νεοφιλελεύθερη επέλαση ;
--η «δημοκρατία» είναι το πλαίσιο έκφρασης, ελεγχου,διαφανειας και αντιπροσώπευσης της κοινωνίας και των αναγκών της; Η υποκαθισται απο δομές χειραγώγησης και μετάλλαξη σε «εξουσιοδοτική η επικοινωνιακή επίφαση»;
Προφανως ο χαρακτήρας και τα περιεχόμενα της «εθνικής στρατηγικής» γινονται το κεντρικό διακύβευμα των επιλογών του πολίτη!
Αλλά πως μπορεί να είναι αξιόπιστη μια «εθνική στρατηγική» αν δεν απαντά στο:
- με ποιες αλλαγές, με ποιο χρονοδιάγραμμα ,με ποιες πολιτικές , ποια μέσα ,πόρους και δυνάμεις θα αντιμετωπιστεί η συντελούμενη απο τις "υποχρεώσεις" οικονομική καταστροφή και η ανθρωπιστική κρίση που :
---έθιξε τουλάχιστον το 1/3 της παραγωγικής βάσης η συσωρευτική ύφεση τα τελευταία χρόνια
--δημιούργησε 1 500.000 ανέργους με το 60% να είναι το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της κοινωνίας οι νέοι
--έχει επίσημα καταγράψει πάνω από 3.500,000 φτωχούς
--- εμφανίζει πάνω από 350000 οικογένειες χωρίς εργαζόμενο, χωρίς ηλεκτρικό
---η δημιούργησε τόσα αλλά κοινωνικά και βιολογικά αδιέξοδα ,μετανάστες…Κτλ
Τα προηγούμενα καθιστούν προφανές ότι «η εθνική στρατηγική» δεν είναι ούτε πανάκεια για την «μετά μνημόνιο εποχή» , ούτε είναι η συνέχιση μιας καλλίτερης διαχείρισης επιδιώξεων των νεοφιλελευθέρων μνημονίων!
Θα μπορούσε όμως να γίνει λαϊκή εντολή , προκειμένου οι « νεοφιλελεύθερες υποχρεώσεις», να αντικαταστασταθουν από «εθνική στρατηγική με ευρωπαϊκό προσανατολισμό»

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση