GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πράξεις εξυγίανσης της αγοράς ή ενίσχυσης του αθέμιτου ανταγωνισμού;

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά για τα πραγματικά αποτελέσματα που επιφέρουν μέχρι στιγμής οι πράξεις 30 κα...


Έντονος προβληματισμός επικρατεί στην ασφαλιστική αγορά για τα πραγματικά αποτελέσματα που επιφέρουν μέχρι στιγμής οι πράξεις 30 και 31 του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργου Προβόπουλου, και κυρίως...
οι διατάξεις που αφορούν στην είσπραξη των ασφαλίστρων.

Δυο πράξεις που πολύ συζητήθηκαν και συζητούνται ακόμη αλλά η κάθε εταιρεία τις εφαρμόζει όπως αυτή κρίνει καλύτερα, ενώ μερικές δεν τις εφαρμόζουν καν εν γνώσει τους γνώσεις τους για τυχόν αρνητικές συνέπειες που θα έχουν (πρόστιμα, κ.λ.π.), αφού τα οφέλη (πρόσκτηση δικτύων θα είναι πολύ περισσότερα).

Είκοσι ημέρες από την πρώτη ημέρα εφαρμογής των πράξεων και αφού η Εποπτική Αρχή, η Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ), έχει επισκεφθεί τις περισσότερες ασφαλιστικές εταιρείες και έχει ελέγξει για το πώς εφαρμόζουν τις δυο πράξεις, τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι το εξής ένα, σύμφωνα με πολλούς παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς:

Εμφανής είναι ο κίνδυνος να δημιουργηθούν συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με ευθύνη της Εποπτικής Αρχής.

Και τούτο, όπως σημειώνεται, γιατί υπάρχουν ήδη εταιρείες που δεν υποχρεούνται να εφαρμόσουν τις πράξεις όπως είναι οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται με καθεστώς Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ) και τα Υποκαταστήματα ξένων πολυεθνικών εταιρειών, που θεωρούν ότι δεν τις αγγίζουν οι πράξεις της ΤτΕ και συνεπώς συνεχίζουν να εισπράττουν τα ασφάλιστρα «εν ευθέτω χρόνο» και πάντως όχι στο τέλος της εβδομάδας που προβλέπει η νομοθεσία.

Ήδη πολλοί διαμεσολαβούντες στρέφουν το χαρτοφυλάκιο τους προς αυτές τις εταιρείες.

Επίσης όπως ακούγεται στην ασφαλιστική «πιάτσα» άλλες εταιρείες «κάνουν τον κινέζο» σε ότι αφορά τις απαιτήσεις που δημιουργούν οι πράξεις κα δηλώνουν ότι θα τις εφαρμόσουν μετά από τρεις μήνες, προσελκύοντας στο μεταξύ ασφαλισμένους και ασφαλιστές, αφού δεν τους βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό για τον χρόνο πληρωμής.

Τέλος υπάρχουν και αυτές που προσπαθούν να προσαρμοσθούν στα όσα ορίζουν οι πράξεις του διοικητή της ΤτΕ, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τις πρώτες απώλειες, από ασφάλιστρα αφού στην πράξη και λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης είναι πολύ δύσκολη η εξόφληση ασφαλιστηρίων συμβολαίων τοις μετρητοίς και άμεσα.

Οι ασφαλισμένοι επιλέγουν συνεπώς άλλες εταιρείες που αφήνουν περιθώρια διακανονισμών...

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν ορισθεί επακριβώς οι εξαιρέσεις από το νέο σύστημα πληρωμής. Για παράδειγμα η πράξη 30 του διοικητή η Τράπεζας της Ελλάδος προβλέπει απαλλαγή από το σύστημα της άμεσης καταβολής ασφαλίστρου αφού το δικαιολογήσει η εταιρεία, ωστόσο δεν υπάρχουν ενιαία κριτήρια για το ποιες περιπτώσεις αφορά αυτή η απαλλαγή...

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι εάν δεν παρέμβει άμεσα η Εποπτική Αρχή προκειμένου να ξεκαθαρίσει η εικόνα και αυτή η κατάσταση διατηρηθεί για λίγο ακόμη τότε εκατοντάδες χιλιάδες συμβόλαια κυρίως στον κλάδο αυτοκινήτου θα αλλάξουν χέρια μέσα σε μία νύχτα, σε βάρος βέβαια εκείνων των ασφαλιστικών εταιρειών που θα προσπαθούν να εφαρμόσουν το νόμο!!!!

Η ευθύνη για αυτή την εξέλιξη, βαραίνει σε κάθε περίπτωση, την πλευρά της Εποπτικής Αρχής.

nextdeal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση