GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Έκκληση David Bowie στη Σκωτία να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας έκανε ο ροκ σταρ David Bowie, απευθύνοντας... έκκληση στ...

Παρέμβαση στη συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ανεξαρτησία της Σκωτίας έκανε ο ροκ σταρ David Bowie, απευθύνοντας... έκκληση στους Σκωτσέζους να μην εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Σκωτία, μείνε μαζί μας», ήταν το μήνυμα του 67χρονου Bowie σε δήλωσή του που διάβασε η Kate Moss καθώς παραλάμβανε το βραβείο του στα βραβεία Brits χθες βράδυ.

Ο Bowie είναι η τελευταία προσωπικότητα που παίρνει θέση στο ζήτημα αν η Σκωτία θα πρέπει να ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου για να τερματίσει τους δεσμούς της με την Αγγλία, που διαρκούν εδώ και 307 χρόνια, και να γίνει ανεξάρτητη χώρα.

Ο Sean Connery, πάντως, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο για το θέμα ενώ ο αθλητής Andy Murray που ήταν ο περσινός νικητής του Wimbledon επέλεξε τη διπλωματική οδό, δηλώνοντας πως είναι περήφανος που είναι Σκωτσέζος αλλά ταυτόχρονα πως απολαμβάνει να αγωνίζεται για τη Μεγάλη Βρετανία.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την πρώτη δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε μετά την προειδοποίηση των τριών κύριων βρετανικών πολιτικών κομμάτων πως οι Σκωτσέζοι δεν θα μπορέσουν να διατηρήσουν τη στερλίνα, αν εγκαταλείψουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η υποστήριξη για την ανεξαρτησία αυξήθηκε.

Το μήνυμα είχε ήδη προκαλέσει οργισμένη απάντηση από τον Σκωτσέζο ηγέτη Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος δήλωσε πως η Σκωτία έχει κάθε δικαίωμα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη στερλίνα και πως ο εκφοβισμός εκ μέρους του Λονδίνου θα προκαλέσει αντίδραση.

Η δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που δημοσιεύεται σήμερα στη Σκωτσέζικη Ντέιλι Μέιλ φαίνεται πως επιβεβαιώνει την πρόβλεψη αυτή.

Δείχνει πως η απόσταση ανάμεσα σ' αυτούς που θα ψήφιζαν υπέρ και σ' αυτούς που θα ψήφιζαν κατά της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα της 18ης Σεπτεμβρίου μειώθηκε σε 9 ποσοστιαίες μονάδες, από τις 20 που ήταν.

Από τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 1.005 ανθρώπων, διαπιστώθηκε πως 38% υποστηρίζουν τον τερματισμό της 307ετούς ένωσης της Σκωτίας με την Αγγλία, καταγράφοντας άνοδο από το 32% που ήταν τον Ιανουάριο, 47% θα ψήφιζαν υπέρ της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο, καταγράφοντας πτώση από το 52%, ενώ 16% είναι αναποφάσιστοι.

«Είναι σαφές πως υπήρξε σοβαρή αντίδραση στους παλληκαρισμούς και τις απειλές του (βρετανού υπουργού Οικονομικών) Τζορτζ Όζμπορν σχετικά με τη στερλίνα», αναφέρει σε δήλωσή του ο Νίκολα Στέρτζον, υπαρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP).

«Πολλοί περισσότεροι άνθρωποι είναι πιθανότερο να ψηφίσουν Ναι (στην ανεξαρτησία) παρά Όχι μετά τις απόπειρες εκφοβισμού εκ μέρους του κατεστημένου του Ουεστμίνστερ».

Από τη δημοσκόπηση της Survation, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Φεβρουαρίου, διαπιστώθηκε πως 52% αυτών που απάντησαν πιστεύουν ότι θα ήταν προς το συμφέρον του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου να έχει μια νομισματική ένωση με μια ανεξάρτητη Σκωτία, ενώ μόλις 25% διαφωνούν. Οι υπόλοιποι δεν γνωρίζουν.

Στην ίδια δημοσκόπηση φαίνεται πως 65% αυτών που απάντησαν ζητούν από τον Σάλμοντ να έχει έτοιμο ένα Σχέδιο Β για το νόμισμα.

Μια δεύτερη δημοσκόπηση του TNS που δόθηκε επίσης σήμερα στη δημοσιότητα, δείχνει πως 29% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, ενώ 42% σκοπεύουν να ψηφίσουν κατά. Αναποφάσιστο παραμένει το 29%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση