GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Eθελοντής δότης μυελού των οστών ο Άδωνις Γεωργιάδης

Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στηρίζοντας συμβολικά και ουσιαστικά, την προσπάθεια...


Εθελοντής δότης μυελού των οστών έγινε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στηρίζοντας συμβολικά και ουσιαστικά, την προσπάθεια που... έχει ξεκινήσει ο Σύλλογος «Ελπίδα» για τη δημιουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην χώρα μας.

Την πεπατημένη του υπουργού Υγείας ακολούθησαν οι εργαζόμενοι του γραφείου του και άλλοι υπάλληλοι του υπουργείου, στην οδό Αριστοτέλους, όπου είχε μεταβεί την Πέμπτη ειδικό κλιμάκιο του νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», με επικεφαλής τον παιδίατρο- αιματολόγο και επιστημονικό υπεύθυνο της Τράπεζας Δοτών Μυελού των Οστών, κ. Στέλιο Γραφάκος, καθώς και τον διοικητή κ. Μάνο Παπασάββα. Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης ζήτησε από όλα τα υπουργεία να ανοίξουν τις πόρτες τους στους ειδικούς της Τράπεζας ώστε οι εργαζόμενοι να ενημερωθούν και να δηλώσουν εάν επιθυμούν να γίνουν δωρητές. .

«Οι Έλληνες είμαστε φιλότιμος λαός. Είμαι βέβαιος ότι, εάν εξηγήσουμε πόσο σημαντικό πράγμα είναι αυτό και πόσο εύκολο είναι για τον καθένα μας, θα μπορέσουμε πολύ γρήγορα να δώσουμε χιλιάδες εγγραφές στην Τράπεζα και να σώσουμε τα επόμενα χρόνια πολλές ανθρώπινες ζωές» είπε ο κ. Γεωργιάδης, μόλις συμπλήρωσε την σχετική αίτηση προς τον ΕΟΜ και έδωσε δείγμα στοματικού επιχρίσματος για ταυτοποίηση.

Η λήψη στοματικού επιχρίσματος είναι ο ένας τρόπος ταυτοποίησης του ιστικού τύπου του δότη, ο άλλος είναι η λήψη αίματος. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης καταχωρίζονται στο σχετικό εθνικό αρχείο (ΕΟΜ) καθώς και στο αντίστοιχο παγκόσμιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Γραφάκος ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας αλλά και τους εργαζόμενους για την έμπρακτη απόδειξή τους στην ενίσχυση της Τράπεζας.

«Με την μεταμόσχευση μυελού των οστών αντιμετωπίζονται βαριά νοσήματα που απειλούν τη ζωή και δε θεραπεύονται με κανέναν άλλο τρόπο. Για να μπορέσει να γίνει η μεταμόσχευση, χρειάζεται να βρεθεί ο κατάλληλος δότης. Δυστυχώς, όμως, μόλις στο 1/3 των περιπτώσεων βρίσκεται ο δότης στο οικογενειακό περιβάλλον και επομένως για τη μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής εθελοντής. Σε ολόκληρο τον κόσμο υπάρχουν 23 εκατομμύρια εθελοντές δότες. Δυστυχώς, όμως, όπως ακούσατε, στην πατρίδα μας ο αριθμός είναι πολύ μικρός, μικρότερος από 30.000» ανέφερε ο κ. Γραφάκος.

Στόχος της «Ελπίδας» είναι να συγκεντρωθούν 100.000 δότες τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε να μπορούν να βρίσκουν μοσχεύματα εύκολα όχι μόνο Έλληνες αλλά και ξένοι ασθενείς. Μέσα στον πρώτο μήνα λειτουργίας της Τράπεζας έχουν εγγραφεί περίπου 1.100 δότες. Άλλους 4.000 δότες διαθέτει η τράπεζα του Πανεπιστήμιου Πατρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο διοικητής του «Αγία Σοφία», κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 60 μεταμοσχεύσεις αιμοποιητικών κυττάρων σε παιδιά και άλλες 120 μεταμοσχεύσεις ενηλίκων. Ωστόσο, μόνο στο 30% εξασφαλίζεται μόσχευμα στο οικογενειακό περιβάλλον. Για τις υπόλοιπες περιπτώσεις αναζητείται μόσχευμα σε παγκόσμια τράπεζα - διαδικασία η οποία παίρνει αρκετό χρόνο και πολλές φορές είναι ζωτικής σημασία για τον ασθενή, καθώς επίσης έχει και μεγάλο οικονομικό κόστος, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόσχευμα στην Ευρώπη, κοστίζει 15.000 ευρώ, και στην Αμερική 30.000 ευρώ.

3 σχόλια

  1. ..αφού πρώτα έγινε
    εθελοντής δότης κώλου στην τρόικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι μια πουτάνα αυτός.. Πέρασε και τον κουμπάρο του τον Καρατζαφέρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σκατα στους πολιτικους26 Φεβ 2014, 10:06:00 μ.μ.

    Δωρητης
    για κατι που
    ΔΕΝ εχει;!
    Γινεται;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση