GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στους Financial Times κεντρικό θέμα η εισαγγελική έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ που στην Ελλάδα τέθηκε στο αρχείο

Εκτεταμένο ρεπορτάζ από τους βρετανικούς Financial Times, για την εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ...

Εκτεταμένο ρεπορτάζ από τους βρετανικούς Financial Times, για την εισαγγελική έρευνα που διεξήχθη για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ. Την ίδια στιγμή άμεση ήταν η αντίδραση της ελληνικής δικαιοσύνης που μέσω κύκλων, διέρρευσαν την πληροφορία ότι η έρευνα του εισαγγελέα διαφθοράς Ιώαννη Σέβη, τέθηκε στο αρχείο, καθώς δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας:
"Ένας εισαγγελέας Αθηνών ανέλαβε να διερευνήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, την μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση κρατικής εταιρείας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα.
Στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, του κρατικού μονοπωλίου στην αγορά τυχερών παιχνιδιών και ταυτόχρονα του μεγαλύτερου χορηγού αθλητικών γεγονότων της Ελλάδας, σε μια κοινοπραξία Τσέχων, Ρώσων, Σλοβάκων και Ελλήνων επενδυτών είναι αφιερωμένο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας Financial Times

Η έρευνα ξεκίνησε λίγες εβδομάδες αφότου η Emma Delta, η κυπριακών συμφερόντων εταιρεία στοιχημάτων, πλήρωσε 650 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει το 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΠΑΠ και κατόπιν αντικατέστησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και αρκετά μέλη του Δ.Σ του Οργανισμού με πρόσωπα δικιάς της επιλογής.

Ο Εισαγγελέας που ανέλαβε να διεξάγει την έρευνα για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ είναι ο κ. Ιωάννης Σέβης.
Η έρευνα αυτή θα ρίξει φως στο όλο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει εκπονήσει η ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποκτήσει κεφάλαια που θα τη βοηθήσουν να “πιάσει” στόχους και δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των πιστωτών της (ΕΕ και ΔΝΤ), ενώ εστιάζει στο γεγονός πως η πώληση του ΟΠΑΠ και τα έσοδα από αυτήν κατέληξαν στο “ταμείο” του ΤΑΙΠΕΔ που πρέπει να πιάσει έναν στόχο από ιδιωτικοποιήσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ, την ώρα που κάθε προηγούμενη προσπάθεια ιδιωτικοποίησης κρατικών assets έχει καθυστερήσει ή ματαιωθεί...


Όσο αφορά τη πώληση του ΟΠΑΠ η έρευνα του Εισαγγελέα θα εστιασθεί στο κατά πόσον στην όλη διαδικασία ιδιωτικοποίησης τηρήθηκε η διαφάνεια, η ορθή αξιολόγηση αλλά και κατά πόσον υπήρξε σύγκρουση συμφερόντων.

Τον Απρίλιο, πέρασε μια “ασυνήθιστη” δίαταξη στη βουλή η οποία “πάγωνε”, μέχρι τον περασμένο μήνα, τους προβλεπόμενους από προηγούμενη νομοθεσία αναγκαίους ελέγχους στο... “πόθεν έσχες” των ενδιαφερόμενων επενδυτών.

Η νομοθεσία προβλέπει πως οι τελικοί επιλαχόντες υποψήφιοι επενδυτές (shortlisted bidders) πρέπει να περάσουν από έναν έλεγχο για να διασφαλιστεί πως δεν ενέχονται, σε παρελθόντα χρόνο, σε αδιαφανείς διαδικασίες απόκτησης περιουσίας ή δεν κατηγορούνται ή ενέχονται σε διαδικασίες “ξεπλύματος χρήματος”, η περιβόητη διάταξη που πέρασε από τη Βουλή ΠΡΙΝ καταρτιστεί η τελική short list για τον ΟΠΑΠ με την Emma Delta και το αμερικανικό hedge fund Third Point.

Τον περασμένο Απρίλιο εγέρθησαν αντιρρήσεις για την περιβόητη διάταξη, ο κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Παιγνίων, υπεραμύνθηκε της διάταξης του “παγώματος” των ελέγχων, υποστηρίζοντας πως η Επιτροπή δεν είχε τρόπο ή μέσο να ελέγξει το “ποιόν” των υποψηφίων επενδυτών. Φέρεται δε να δήλωσε: “Δεν μπορούμε να κάνουμε ελέγχους, στηριζόμαστε στους ελέγχους που έχει κάνει το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων”.

Τελικώς οι επενδυτές που “πήραν” τον ΟΠΑΠ ήταν ο Τσέχος δισεκατομμυριούχος Jiri Smecj και ο Έλληνας Κροίσος των πετρελαίων Δημήτρης Μελισσανίδης. Ο κ. Smecj ελέγχει την Emma Capital, την εταιρεία επενδύσεων που ελέγχει την Emma Delta, το “όχημα” για την απόκτηση του ΟΠΑΠ, στο οποίο ελέγχει το 22,5% των μετοχών και το 66,7% των δικαιωμάτων ψήφου.
Ο κ. Μελισσανίδης από την πλευρά του ελέγχει το ποσοστό του μέσω μιας έτερης κυπριακής εταιρείας, ενώ ήταν αυτός που εμφανίστηκε στα ελληνικά μίντια ως εκπρόσωπος της Emma Delta. Οι υπόλοιποι μέτοχοι της Emma Delta είναι το τσέχικο επενδυτικό group KKCG, η ρωσικών συμφερόντων τράπεζα ICT, η σλοβάκικη J&T Finance και ο κ. Χρήστος Κοπελούζος, υιός του γνωστού επιχειρηματία και αντιπροσώπου της Gazprom στην Ελλάδα.

Ο κ. Μελισσανίδη είναι ένας αυτοδημιούργητος δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, κύριος μέτοχος της Aegean Marine Petroleum, μιας εταιρείας που κατέχει ηγετικό ρόλο στην διεθνή αγορά ναυτιλιακών καυσίμων και είναι εισηγμένη στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά (New York Stock Exchange).

Τα στοιχεία της Aegean Marine, έτσι όπως δημοσιοποιήθηκαν το 2006 με αφορμή την εισαγωγή της στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Μελισσανίδης στο παρελθόν είχε έρθει αντιμέτωπος με σειρά κατηγοριών, ακόμα και για αδικήματα του ποινικού δικαίου, πλην όμως έχει απαλλαγεί από κάθε κατηγορία, πλην δύο περιπτώσεων, τη δεκαετία του '80, για τις οποίες τελικώς πλήρωσε χρηματικά πρόστιμα.

Ο επικεφαλής νομικός σύμβουλος της Aegean Marine κ. Σπύρος Φωκάς έχει πλέον διορισθεί ως πρώτος αναπληρωτής Πρόεδρος του ΟΠΑΠ, ενώ ο υιός του Δημήτρη Μελισσανίδη Γιώργος ανέλαβε μη εκτελεστικός διευθυντής στον Οργανισμό.

Η διαδικασία πώλησης του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε περίπου την ίδια εποχή που ο κ. Μελισσανίδης επανεμφανίστηκε στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αναλαμβάνοντας εκ νέου τις τύχες της ΑΕΚ, της ομάδας που επί προεδρίας του, το 1992-94, κέρδισε τρεις φορές το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου. Η εφημερίδα μάλιστα αναφέρει και το παρατσούκλι του κ. Μελισσανίδη στις τάξεις των φίλων της ΑΕΚ, γράφοντας πως ο “Τίγρης” ετοιμάζεται να φτιάξει και το νέο γήπεδο της ομάδας.

Έντονη ήταν η κριτική που δέχθηκε ο Δημήτρης Μελισσανίδης από τον Ευάγγελο Μαρινάκη, πρόεδρο του Ολυμπιακού και κορυφαίου Έλληνα εφοπλιστή, με αφορμή την απόφαση της διοίκησης του ΟΠΑΠ, τον περασμένο Σεπτέμβρη, να χορηγήσει την ΑΕΚ με το ποσό των 1,9 εκατ. ευρώ, παρά το γεγονός πως αγωνίζεται στην τρίτη εθνική κατηγορία και δεν δικαιολογεί τέτοιο ύψος χορηγίας", καταλήγει το δημοσίευμα.

Στο αρχείο η εισαγγελική έρευνα

Λίγες ώρες μετά την αναδημοσίευση του ρεπορτάζ των Financial Times, σε ελληνικά μέσα , δικαστικοί κύκλοι διέρρευσαν την πληροφορία ότι τέθηκε στο αρχείο η έρευνα των Εισαγγελέων Διαφθοράς που αφορούσε την πώληση του ΟΠΑΠ στη συμμετοχική κοινοπραξία EMA Delta.
Η δικογραφία τέθηκε στο αρχείο, καθώς στην υπόθεση δεν προέκυψαν αξιόποινες πράξεις που να συνδέονται με την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ, όπως αποφάνθηκε ο επίκουρος εισαγγελέας διαφθοράς Ιωάννης Σέβης που διενήργησε προκαταρκτική εξέταση.
Αντικείμενο της έρευνας του Εισαγγελέα ήταν αν το τίμημα της πώλησης ήταν εύλογο και αν υπήρξαν παρατυπίες στη διαδικασία. Η προκαταρκτική εξέταση είχε ξεκινήσει πριν από μερικούς μήνες με αφορμή σχετικές καταγγελίες. Ο κ.Σέβης έκρινε ότι από την μελέτη των στοιχείων δεν προέκυψαν στοιχεία που να δικαιολογούν την άσκηση διώξεων.
Να σημειωθεί ότι συνεχίζεται από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς η έρευνα που αφορά την μεταβίβαση της Ελληνικά Λαχεία ΑΕ. αλλά και έρευνα που αφορά χορηγίες του ΟΠΑΠ.
Πηγή: Financial Times 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση