GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ο «Fitch» διατηρεί την αξιολόγηση «ΑΑΑ» για την Αυστρία

Ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης «Fitch», επαναβεβαιώνει σήμερα την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» για το αξιόχρεο της Αυστρίας, ενώ αξιο...


Ο αμερικάνικος οίκος αξιολόγησης «Fitch», επαναβεβαιώνει σήμερα την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» για το αξιόχρεο της Αυστρίας, ενώ αξιολογεί συγχρόνως ως «σταθερή» την προοπτική της, αν και τις προηγούμενες ημέρες παρατηρητές έκαναν λόγο περί μια πιθανής «αρνητικής προοπτικής» λόγω της πρόσφατης φημολογίας για απειλούμενη χρεοκοπία της αυστριακής τράπεζας Hypo Alpe Adria.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ακόμη και χθες, Πέμπτη, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg αναφερόταν σε χειροτέρευση της επικείμενης αξιολόγησης από τον συγκεκριμένο αμερικάνικο οίκο, εξαιτίας των επιβαρύνσεων από την εκκαθάριση της εν λόγω τράπεζας που θα μπορούσε θα εκτινάξει στα ύψη το αυστριακό δημόσιο χρέος.
Όπως φαίνεται, για την αξιολόγηση επικράτησαν άλλοι παράγοντες, δηλαδή το γεγονός, όπως αναφέρεται σχετικά από τον οίκο Fitch, ότι η κατάσταση του προϋπολογισμού της Αυστρίας είναι αρκετά ευνοϊκή ώστε να είναι σε θέση να αντέξει το κόστος που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση αυτού του πιστωτικού ιδρύματος.
Την ίδια στιγμή εκφράζεται από τον ίδιο οίκο κάποια ανησυχία που η αυστριακή κυβέρνηση δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμη πώς θα γίνει η εκκαθάριση της Hypo Alpe Adria, καθώς είναι γνωστό ότι η Αυστρία θα ήθελε να υπάρξει μια συμμετοχή ιδιωτικών τραπεζών στην εκκαθάριση της τράπεζας αυτής.
Εκτός του Fitch, η Αυστρία έχει επίσης την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» και από τον δεύτερο αμερικάνικο οίκο αξιολόγησης Moody”s, αλλά με αρνητική προοπτική, ενώ ο τρίτος από τους λεγόμενους μεγάλους οίκους, ο Standard & Poor”s, είχε προβεί τον Ιανουάριο του 2012 στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της Αυστρίας από την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» -υποβαθμίζοντας τότε και άλλες οκτώ ευρωπαικές χώρες- κάτι που είχε προκαλέσει οργισμένες αντιδράσεις από μέρους της αυστριακής κυβέρνησης.
Ιδιαίτερα έντονη υπήρξε τότε, η αντίδραση του διοικητή της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλους του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, Εβαλντ Νοβότνι, ο οποίος, καταγγέλλοντας, εμμέσως πλην σαφώς, μια «αντιευρωπαϊκή συνωμοσία», κατέκρινε τον συγκεκριμένο οίκο αξιολόγησης ως «πολύ επιθετικότερο και πολιτικότερο» από τους δύο άλλους, τονίζοντας πως πρόκειται για μια σαφώς «πολιτική ενέργεια», όταν με μιας υποβαθμίζεται ολόκληρη η Ευρώπη.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση