GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Από το Grexit στο Grecovery»

Tις δράσεις και τη στρατηγική της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ανακεφαλαιοπ...


Tις δράσεις και τη στρατηγική της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα, ανέλυσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος ενώπιον 140 ανώτερων στελεχών διεθνών επενδυτικών οίκων, χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και κυβερνητικών φορέων στο Λονδίνο.
Μιλώντας στο Φόρουμ Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (OMFIF) στο Λονδίνο, με θέμα: «Η ελληνική κρίση: Από το Grexit στο Grecovery», ο κ. Προβόπουλος ανέλυσε τις δράσεις της Τράπεζας της Ελλάδος για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάταξη του τραπεζικού τομέα.
Αναφέρθηκε στη στρατηγική για ένα νέο τραπεζικό υπόδειγμα «…που αποβλέπει στο να μπορέσουν να αποπληρώσουν οι τράπεζες τα κεφάλαια που έλαβαν από το κράτος και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Τώρα εφαρμόζουμε τη δεύτερη φάση της στρατηγικής μας.
Η φάση αυτή περιλαμβάνει ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο λειτουργίας των τραπεζών, που θα τους επιτρέπει να αποπληρώσουν τις κρατικές ενισχύσεις και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Αφού απέκτησαν τα υγιή χαρτοφυλάκια όσων ιδρυμάτων εξυγιάνθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, οι τράπεζες αξιοποιούν τώρα συνέργειες και οικονομίες κλίμακας, εξαλείφοντας έτσι περαιτέρω το πλεονάζον δυναμικό και αυξάνοντας την αποτελεσματικότητά τους.
Επιπλέον, στρέφουν και πάλι την προσοχή τους στις κύριες δραστηριότητές τους, εκποιώντας στοιχεία ενεργητικού που δεν συνδέονται με την κύρια δραστηριότητά τους [απεμπλέκονται από μη αμιγώς τραπεζικές εργασίες] και εξορθολογίζοντας τα δίκτυα και τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό.
Ήδη καταρτίζεται και θα τεθεί σε εφαρμογή το 2015 ένας “κώδικας δεοντολογίας” για τις συναλλαγές των τραπεζών με δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.
Στόχος του κώδικα αυτού είναι, πρώτον, να εξασφαλίσει τη μέγιστη δυνατή αποπληρωμή των μη εξυπηρετούμενων δανείων και, δεύτερον, να μειώσει την πίεση που ασκείται στους δανειολήπτες εκείνους που επί του παρόντος έχουν μειωμένη ικανότητα αποπληρωμής των χρεών τους.
Η βελτίωση της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις, αποδεσμεύοντας πόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση ενός νέου αναπτυξιακού προτύπου ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία”, ανέφερε ο κ. Προβόπουλος.
Στη συνέχεια ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι οι προσπάθειες της ΤτΕ επικεντρώθηκαν σε δύο μέτωπα:
- να διαφυλαχθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος και
- να αποκατασταθεί η κεφαλαιακή επάρκεια.
Την ομιλία του διοικητή της ΤτΕ παρακολούθησε πλήθος στελεχών του χρηματοπιστωτικού και μη κλάδο, δείχνοντας ζωηρό ενδιαφέρον τόσο για τις ελληνικές τράπζες όσο και για την για την ελληνική οικονομία.
Ο ίδιος ο Προβόπουλος τόνισε ότι η περίπτωση της Ελλάδος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της προόδου που έχει επιτευχθεί. Από την κορύφωση της κρίσης στα μέσα του 2012:
- Οι διαφορές αποδόσεων έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου έχουν μειωθεί περίπου κατά 1.800 μονάδες βάσης, στις 700 μονάδες βάσης περίπου.
- Οι δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών έχουν αυξηθεί κατά 85% περίπου.
- Οι τραπεζικές καταθέσεις έχουν αυξηθεί κατά 9%.
- Η εξάρτηση των τραπεζών από τη χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα έχει μειωθεί κατά 50% περίπου.
- Οι δείκτες οικονομικού κλίματος έφθασαν πρόσφατα στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.
- Τα δίδυμα ελλείμματα έχουν μετατραπεί σε δίδυμα πλεονάσματα.
- Τα πρόσφατα στοιχεία του Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης για τον Ιανουάριο του 2014 δείχνουν επέκταση για πρώτη φορά μετά από 53 μήνες.
Γενικά αναμένεται πλέον ότι το 2014 θα είναι το έτος που η ελληνική οικονομία θα επανέλθει σε τροχιά ανάπτυξης – αν και με δειλά βήματα στην αρχή . Αυτές οι προσδοκίες για την ανάπτυξη βασίζονται στους ακόλουθους παράγοντες.
- Η σημαντική πρόοδος που επιτεύχθηκε όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων των επιδράσεων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των αγορών εργασίας και προϊόντων, θα οδηγήσει σε βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων.
- Η ανάκτηση της εμπιστοσύνης θα στηρίξει την αύξηση της κατανάλωσης και των επενδύσεων.
Τέλος, ο κ. Προβόπουλος επισήμανε ότι «οι θυσίες πλέον αποδίδουν καρπούς. Είμαι αισιόδοξος ότι η επαναφορά της Ελλάδας στην ανάπτυξη –το Grecovery- είναι καθ’ οδόν.»
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση