GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Oι Xριστιανοί του Λιβάνου πουλάνε τη γη τους όσο όσο στους μουσουλμάνους

του Μανώλη Κείου O Xριστιανοί του Λιβάνου πουλάνε τη γή τους όσο όσο στους μουσουλμάνους και εγκαταλείπουν την χώρα…. Οπως αναφέρουν...

του Μανώλη Κείου
O Xριστιανοί του Λιβάνου πουλάνε τη γή τους όσο όσο στους μουσουλμάνους και εγκαταλείπουν την χώρα….

Οπως αναφέρουν οι τελευταίες έρευνες τα χριστιανικής ιδιοκτησίας εδάφη του Λιβάνου είναι σημαντικά μειωμένα. Ο βασικός λόγος είναι οι δυσμενείς για τους πιστούς συνθήκες διαβίωσης στη Μέση Ανατολή – όπως αναφέρεται στην εφημερίδα« The Daily Star “.

Στη συνέντευξή του, ο επικεφαλής του κινήματος “Η Γη του Λιβάνου – γη μας” Talal al-Duvayhi, αποκαλύπτει εντυπωσιακά στοιχεία: μετά τη διακήρυξη ανεξαρτησίας της χώρας, σε Χριστιανούς άνηκαν περίπου 8130 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα γης, αλλά, σήμερα, οι Χριστιανοί κατέχουν σχεδόν τη μισή περιοχή – 4000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ο ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα ανέφερε ότι η τάση αυτή οφείλεται σε μια σειρά από σοβαρούς λόγους. Πρώτος από αυτούς είναι η μετανάστευση Λιβανέζων στο εξωτερικό, που αυξάνεται διαρκώς, ιδίως στις ημέρες αυτές της έντονης πολιτικής και οικονομικής αναταραχής στη Μέση Ανατολή.

Εκτός από την έξοδο των Χριστιανών από τη χώρα, η οποία συνοδεύεται από την πώληση της γης τους στο Λίβανο σε Μουσουλμάνους, ο al-Duvayhi κάνει ειδική μνεία στο δεύτερο σημαντικό παράγοντα που εξηγεί τη μείωση των εδαφών που ανήκουν στους Χριστιανούς.

Όπως αναφέρει η κυβέρνηση του Ραφίκ αλ-Χαρίρι (πρωθυπουργός 1992-1998 και 2000-2004.) ψήφισε ένα νόμο που επιτρέπει στους ιδιοκτήτες γης προς πώληση να ενεργούν ως διαχειριστές ξένων εταιρειών κατά τη σύναψη των συναλλαγών. Αυτό το βήμα έχει ως στόχο την υποστήριξη των επενδύσεων στο Λίβανο, αλλά οδήγησε στη μεταφοράη στην ιδιοκτησία μουσουλμάνων, πολλών χριστιανικών οικοπέδων.

Υπενθυμίζουμε ότι οι πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην προστασία των περιουσιών των χριστιανών, έφτασαν πρόσφατα στο κοινοβούλιο του Λιβάνου. Ειδικότερα, οι βουλευτές Sami Al-Jamil Ibrahim Kanaan κάλεσε να περιοριστούν τα δικαιώματα των ξένων εταιρειών που κατέχουν γη, ενώ και ο βουλευτής Joseph Maalouf κατέθεσε πρόταση νόμου που απαγορεύει την πώληση γης, που υπερβαίνει τις τρεις χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση