GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Trichet: Όσοι αρνούνται τη λιτότητα, ας δουν την Αργεντινή

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, εφόσον επικυρωθεί το πλεόνασμα. ...

Ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ εκτιμά ότι θα υπάρξει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, εφόσον επικυρωθεί το πλεόνασμα.

«Τον Απρίλιο θα επικυρωθούν όλα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας για το 2013 και αν επιβεβαιωθεί η πρόοδος, τότε μπορώ να υποθέσω ότι οι άλλες χώρες θα βοηθήσουν», δηλώνει ο Jean-Claude Trichet.

«Ενδεχομένως» όπως αναφέρεται σε δήλωση του στην εφημερίδα «Βήμα» της Κυριακής, «θα επεκτείνουν την ωρίμανση των δανείων και θα μειώσουν τα επιτόκια».

Επισημαίνει ότι το «πρόβλημα ήταν συστημικό το 2010» και πως «το πρόβλημα δεν ήταν μόνο η Ελλάδα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν βρισκόταν στην πιο ευπαθή θέση. Η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει πολλές χώρες για τη μη τήρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και από το 2005 πολλές άλλες χώρες για την απώλεια ανταγωνιστικότητας».

«Για όσο καιρό η Ελλάδα εξασφάλιζε χρηματοδότηση από τις αγορές ήταν πάρα πολύ δύσκολο για όλους τους Έλληνες να αντιληφθούν ότι υπήρχε πρόβλημα», όπως διαπιστώνει.

«Ανεξάρτητα από τις όποιες επιφυλάξεις, το ΔΝΤ έλαβε μια επίσημη απόφαση το 2010», σημειώνει αναφερόμενος στις προτάσεις περί αναδιάρθρωσης χρέους. «Η απόφαση αυτή ήταν σωστή, διότι η Ελλάδα έπρεπε πρώτα να αποδείξει ότι οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση», υπογραμμίζει. Ο ίδιος πιστεύει ότι το μοντέλο της τρόικα είναι συμβατό με το ιδανικό της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η τρόικα αντιπροσωπεύει της Δημοκρατίες της Γης.

Ο Jean-Claude Trichet πιστεύει ότι «αυτό που οι περισσότεροι αποκαλούν λιτότητα είναι η σταδιακή επιστροφή σε μια δημοσιονομική ισορροπία. Αν ο υπόλοιπος κόσμος δεν επιθυμεί να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματά σου, τι μπορείς να κάνεις; Δεν έχεις άλλη επιλογή…». Προσθέτει δε, ότι «εάν αρνηθούμε τη σταδιακή επιστροφή, τότε δεν έχουμε παρά να δούμε τι συνέβη στην Αργεντινή».

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα και εάν ο ίδιος αποκλείει ένα bail-in με ζημιά για ιδιώτες ομολογιούχους, μετόχους και καταθέτες απάντησε: «Μια βασική αρχή για όλη την Ευρώπη θα πρέπει να είναι η σαφέστατη διαφοροποίηση ανάμεσα σε μια τράπεζα, η οποία θα κλείσει και μια τράπεζα η οποία θα αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και θα συνεχίσει να λειτουργεί. Για τις τράπεζες που δεν θα κλείσουν, το bail-in δεν είναι καλή επιλογή».

capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση