GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η καθυστερημένη απονομή συντάξεων κοστίζει στο ΙΚΑ 25 εκατ. ευρώ το μήνα!

Σε μηνιαίες απώλειες εσόδων ύψους 25 εκατ. ευρώ υπόκειται το Δημόσιο από την καθυστέρηση απόδοσης όλων των συντάξεων, κύριων και επι...


Σε μηνιαίες απώλειες εσόδων ύψους 25 εκατ. ευρώ υπόκειται το Δημόσιο από την καθυστέρηση απόδοσης όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών καθώς δεν μπορεί να εισπράξει τους ανάλογους πόρους. Σύμφωνα με τη Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, οι καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού, ενώ εκτιμάται ότι το φαινόμενο θα συνεχιστεί έως το 2015 και θα αντιμετωπιστεί πλήρως το 2016.
Συγκεκριμένα, η Διοίκηση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ, παρείχε αναλυτικά στοιχεία για την πορεία απόδοσης των συντάξεων, ενώ τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι καταβάλλει προσπάθειες εξορθολογισμού του χρόνου, μετά και την απομάκρυνση περίπου 400 εργαζομένων, που ήταν επιφορτισμένοι με αυτό το έργο.
Με βάση τα τηρούμενα μηχανογραφικά στοιχεία, στις 5/3/2014 οι εκκρεμείς υποθέσεις απόδοσης είναι οι παρακάτω:
1. Κύριες Συντάξεις:
- Απλές Συντάξεις (ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ): 63.075.
- Συντάξεις, από διαδοχική ασφάλιση: 11.146.
- Συντάξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 14.489.
- Συντάξεις, σύμφωνα με τις διατάξεις Διμερών Συμβάσεων: 5.152.
2. Επικουρικές Συντάξεις:
- Απλές Επικουρικές Συντάξεις (ασφαλισμένοι μόνο στο ΙΚΑ): 71.497.
- Επικουρικές, με διαδοχική ασφάλιση: 6.392.
- Επικουρικές, με διατάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης: 784.
- Επικουρικές, με διατάξεις Διμερών Συμβάσεων: 259.
Τα δικαιούχα πρόσωπα Κύριων Συντάξεων και Επικουρικών ταυτίζονται σε ποσοστό άνω του 80%.
Εκκρεμείς συντάξεις
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως, με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, το σύνολο των εκκρεμούντων συντάξεων κύριων και επικουρικών ως ενιαίο άθροισμα ανέρχεται σε 77.375. Από το σύνολο αυτό περίπου οι 16.000 αφορούν σε περιπτώσεις συντάξεων με βάση τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των διμερών συμβάσεων και οι 61.375 περιπτώσεις κύριων και επικουρικών που έχουν θεμελιωθεί με βάση το Ελληνικό Ασφαλιστικό Δίκαιο.
Το σύνολο των προσωρινών συντάξεων που έχουν αποδοθεί είναι 35.576 και εμπεριέχονται στο σύνολο τόσο των κύριων συντάξεων όσο και των επικουρικών και επιπλέον εμπεριέχονται σε αυτό το γενικό σύνολο, 4.500 συντάξεις αναπηρίας που έχουν με νομοθετική ρύθμιση τεθεί σε αναστολή διακοπής λόγω της μη εξέτασης των περιπτώσεων αυτών από τα ΚΕΠΑ.
Με βάση τα παραπάνω στοιχεία από τις 77.375, οι μη αποδοθείσες συντάξεις, εξαιρουμένων των προσωρινών και των σε αναστολή διακοπής, αναπηρικών συντάξεων, ανέρχονται σε 37.299.
Η καθυστέρηση απόδοσης συντάξεων, εκτιμά η διοίκηση ότι θα διορθωθεί εντός του 2015, μετά την επαναπρόσληψη στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εξειδικευμένου προσωπικού και της μηχανογραφικής εφαρμογής «σύνταξη σε μία μέρα».
Πάντως, «η καθυστέρηση απόδοσης όλων των συντάξεων, κύριων και επικουρικών, προκαλεί καθυστέρηση απόδοσης πόρων για το σύνολο των δικαιούχων ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ, περίπου 25 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση» επισημαίνει η διοίκηση.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση