GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αποκαλυπτήρια του μνημείου του Υψώματος 731

Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη που τον συνόδευε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος Μιχαήλ τελέστηκαν τα εγκαίνι...


Παρουσία του Υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Αθανάσιου Δαβάκη που τον συνόδευε ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος Μιχαήλ τελέστηκαν τα εγκαίνια του Μνημείου Ηρώων για του Μαχητές του Υψώματος 731...
Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, άρχισαν με Θεία Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου και την ομιλία του Δρ. Ιστορίας, Προέδρου του Φ.Ι.ΛΟ.Σ. Τρικάλων Θεόδωρου Νημά με τίτλο «Η επική αντίσταση των Ελλήνων στο Ύψωμα 731 και τα διδάγματα από αυτήν».
Οι εκδηλώσεις, κορυφώθηκαν με τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων το οποίο βρίσκεται στο 6ο χλμ της Εθνικής Οδού Τρικάλων – Καρδίτσας.
«Σήμερα νοερά μεταφερόμαστε στο Ύψωμα 731 όπου τα παιδιά της Θεσσαλικής γης, όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι στον Φασισμό και μας δίνουν ηθική ανάταση και ενέσεις αισιοδοξίας», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκης.

Εμφανώς συγκινημένος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, τόνισε «υποκλινόμαστε μπροστά στην θυσία αυτών των Ηρώων», ενώ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, τόνισε μεταξύ άλλων «πως αυτό το Μνημείο είναι απαραίτητο όσο ποτέ άλλοτε γιατί αποτελεί για μας σε μια δύσκολη εποχή, «φάρο» αγωνιστικότητας, μάχης, ενότητας που δείχνει το «εμείς» και όχι το «εγώ», που μας δείχνει τον δρόμο εξόδου από την κρίση».
Μετά τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου και την κατάθεση στεφάνων, υπήρξε ανταλλαγή αναμνηστικών πλακών !
Ο Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης απένειμε τιμητική πλακέτα στον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωσταράκο Μιχαήλ ,οποίος με την σειρά του του απένειμε τιμητική πλακέτα για την τιτάνια προσπάθεια του να τελειώσει το μνημείο εν μέσω οικονομικής κρίσεως !
Τιμήθηκε ο Νίκος Λεοντάρης εγγονός του Μαχητή του Υψώματος 731 Νίκου Λεοντάρη, που με κίνδυνο της ζωής του διέσωσε τη Σημαία του 5ου Συντάγματος που σήμερα μετά την αποκατάστασή της, βρίσκεται στην ΣΜΥ Τρικάλων.
Ο Νίκος Λεοντάρης παραλαμβάνει την πλακέτα για τον ήρωα παππού του !
Αξιωματικός της ΣΜΥ κάλεσε προσκλητήριο νεκρών ενώ το προσκλητήριο διακόπτονταν από την κραυγή ¨Έπεσαν Υπέρ Πατρίδος “ με πυροβολισμούς από το τιμητικό άγημα της Σπουδαστών της ΣΜΥ και χειροκροτήματα απο τους εκατοντάδες πολίτες που έδωσαν το παρών στην Τελετή !

Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή σε μνήμη των νεκρών ηρώων και η απαγγελία Εθνικού Ύμνου!
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με περιήγηση στο εσωτερικό του Μνημείου όπου εντός του μνημείου αναγράφονται όλα τα ονόματα των ηρώων πολεμιστών (πεσόντες και αγνοουμένων, 441 ...ενώ εκτός του μνημείου υπάρχουν 28 Σταυροί για τους 28 μαχητές που δεν έχουν βρεθεί ακόμη τα οστά τους !
Έκπληξη για τον Α/ΓΕΕΘΑ η παρουσία του υπέργηρου Μαχητή του Υψώματος 731 κ. Αναστ ασίου που ζήτησε να αγκαλιάσει τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και να το ευχαριστήσει !
Συγκινημένος ο Αρχηγός αγκάλιασε τον ήρωα Μαχητή του Υψώματος που τα δάκρυά αυλάκωναν τα σκαμμένα μάγουλά του αναπολώντας την Επική μάχη του Υψώματος 731
Στιγμές γεμάτες συγκίνηση με τον εγγονό του Νίκου Λεοντάρη να μην μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά του όταν ο Α/ΓΕΕΘΑ του ζήτησε να σταθεί δίπλα του στο χώρο των επισήμων τιμώντας έτσι τον ήρωα Παππού του !
Ο Νίκος Λεοντάρης μετά την τελετή έσπευσε να πάει στο μνήμα του Παππού του να προσκυνήσει στο τάφο του και να του μεταφέρει τα ευχάριστα νέα !
Μεγάλες στιγμές από εκείνες που όπως είπε η κυρία Παρασκευή στον Α/ΓΕΕΘΑ από δεκάδες γυναίκες που παραβρέθηκαν φορώντας τοπικές φορεσιές …Είμαι υπερήφανη που είμαι Ελληνίδα !
Θα είναι απο τι λίγες φορές που ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωσταράκος “έβγαλε μεγάλη ανηφόρα “σήμερα με την συγκίνηση του σε όλη την τελετή να είναι εμφανής
Να επισημάνουμε τον άψογο σχηματισμό των Σπουδαστών της ΣΜΥ με την δοιμοιρία Σπουδαστριών να κλέβει την Παράσταση !
Από την Στρατιωτική ηγεσία Παραβρέθηκαν ο Στρατάρχης της 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγος Τελλίδης (δεξιά) και ο Αρχηγός του ΑΤΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Βαίτσης( αριστερά )! που πάντα ειναι παρών στις εκδηλώσεις της Περιοχής ! HPIM1144 Η Ηγεσίας τους Στρατεύματος προσέρχεται στο χώρο του μνημείου επικεφαλής ο Α/ΓΕΕΘΑ
Η Ηγεσία του Στρατεύματος στο χώρο των επισήμων & μπροστά απο το μνημείο !

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση