GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το 93% υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία στην Κριμαία!

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρ...

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA μετέδωσε ότι σύμφωνα με τα exit polls, το 93% των ψηφοφόρων της Κριμαίας ψήφισε υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία κατά το σημερινό δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του προσωρινού δημάρχου της πόλης Ντμίτρι Μπέλικ, "στη Σεβαστούπολη δεν υπάρχει ένταση, το κλίμα είναι εορταστικό με μόνη ορατή διαφορά τα μέτρα ασφαλείας και την απαγόρευση κίνησης οχημάτων στο κέντρο της πόλης".
ΕΕ: "Παράνομο και αθέμιτο" το δημοψήφισμα
Η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε επισήμως το δημοψήφισμα στην Κριμαία, χαρακτηρίζοντάς το "παράνομο και αθέμιτο" , αντίθετο με το ουκρανικό σύνταγμα και το διεθνές δίκαιο και ανακοίνωσε ότι η επιβολή κυρώσεων θα αποφασισθεί αύριο.
"Το δημοψήφισμα είναι παράνομο και αθέμιτο και το αποτέλεσμά του δεν θα αναγνωρισθεί", δηλώνουν οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χέρμαν βαν Ρομπάι και Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο αντίστοιχα σε κοινή τους ανακοίνωση, στην οποία καλούν τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές δυνάμεις της ώστε να επιστρέψουν στα προ της κρίσης επίπεδα και να παραμείνουν εντός των στρατοπέδων τους.
Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα εξετάσουν αύριο στις Βρυξέλλες την κατάσταση και θα αποφασίσουν για την επιβολή νέων κυρώσεων σύμφωνα με τη διακήρυξη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 6 Μαρτίου.
Η απόφαση της έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 6 Μαρτίου προβλέπει την επιβολή στοχευμένων κυρώσεων υπό μορφήν δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων και μη χορήγησης αδειών εισόδου , εάν η Ρωσία δεν δεσμευθεί για την ταχεία αποκλιμάκωση της έντασης.
Οι πρεσβευτές των 28 στην ΕΕ θα συνέλθουν απόψε για να καταρτίσουν κατάλογο Ρώσων και Ουκρανών τους οποίους θα αφορούν οι κυρώσεις, έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή. Τα ονόματα του καταλόγου δεν θα γίνουν γνωστά πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών αύριο το πρωί στι 09.30 τοπική ώρα).
"Μία λύση στην κρίση δεν μπορεί να βρεθεί παρά με τη συνεργασία επί διπλωματικού σχεδίου, συνεργασία που θα περιλαμβάνει και απευθείας συνομιλίες ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η λύση αυτή "θα πρέπει να βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα , την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας", επισημαίνουν.
"Καλούμε τη Ρωσία να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις ώστε να περιορισθούν στα επίπεδα που ίσχυαν προς της κρίσης και εντός των μόνιμων στρατοπέδων του, όπως επιτάσσουν οι ισχύουσες συμφωνίες", αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι απορρίπτει το δημοψήφισμα στην Κριμαία και χαρακτηρίζει "επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές" τις ενέργειες της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι η Ρωσία θα πληρώσει τίμημα για την στρατιωτική επέμβαση μέσω της επιβολής κυρώσεων και της αύξησης της αστάθειας.
"Οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας έχουν καταστήσει σαφές, η στρατιωτική επέμβαση και η παραβίαση του διεθνούς δικαίου θα έχουν υψηλό τίμημα για τη Ρωσία - όχι μόνο εξαιτίας των μέτρων που επιβάλλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας, αλλά επίσης ως άμεσο αποτέλεσμα των ίδιων των αποσταθεροποιητικών ενεργειών της Ρωσίας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.
"Αυτό τον αιώνα, έχουν παρέλθει προ πολλού οι εποχές που η διεθνής κοινότητα στεκόταν και παρακολουθούσε μία χώρα να καταλαμβάνει δια της βίας το έδαφος άλλης χώρας", είπ

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση