GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

BBC: H κρίση στέλνει τους Έλληνες στην Τουρκία

Έλληνες άνεργοι αναζητούν καταφύγιο και μια νέα ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης στην Τουρκία! Μπορεί να ακούγεται οξύμωρ...



Έλληνες άνεργοι αναζητούν καταφύγιο και μια νέα ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης στην Τουρκία!
Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο να αναζητούν Έλληνες την τύχη τους στην γειτονική μας χώρα, αλλά δεν παύει να είναι αληθινό, να είναι μια πραγματικότητα που δεν πέρασε απαρατήρητη από τους ρεπόρτερ του βρετανικού δικτύου ΒΒC οι οποίοι παρακολουθούν και καταγράφουν, με συνεχή αφιερώματα, τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας.

Στο ρεπορτάζ των Βρετανών μιλούν αρκετοί Έλληνες που στράφηκαν στην άλλη όχθη του Αιγαίου για να ξεφύγουν από το φάσμα της ανεργίας, της ανέχειας που τους απειλούσε στην Ελλάδα.

Χαρακτηριστικά στην κάμερα του BBC μίλησε Έλληνας πιλότος, κυβερνήτης της πολιτικής αεροπορίας, ο οποίος βρήκε δουλειά στην Turkish Airlines. Ο ίδιος δήλωσε πως η εταιρεία του στην Ελλάδα επηρεάστηκε από την ύφεση και δεν μπορούσε να του προσφέρει ένα βιώσιμο επίπεδο απολαβών, με αποτέλεσμα να λάβει την απόφαση να μετακομίσει οικογενειακώς στην Κωνσταντινούπολη ώστε να συνεχίσει την καριέρα του.

Τον ίδιο δρόμο διάβηκαν εκατοντάδες άλλοι συμπατριώτες μας, ενώ το βρετανικό δίκτυο σημειώνει πως το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι Έλληνες φεύγουν από τη χώρα τους, προς αναζήτηση εργασίας και κυρίως... αξιοπρεπούς διαβίωσης, με την Κωνσταντινούπολη να έχει υποδεχθεί τα τελευταία δύο χρόνια σχεδόν χίλιους (1.000) Έλληνες.

Στο ρεπορτάζ βέβαια τονίζεται πως οι περισσότεροι από αυτούς που επιλέγουν να μεταναστεύσουν στην Κωνσταντινούπολη έχουν ή είχαν οικογενειακές ρίζες στην Πόλη.

Στην κάμερα του BBC μίλησε και ο Πρόεδρος του Ελληνοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τεβφίκ Μπιλτζέν ο οποίος δήλωσε πως οι Έλληνες στην Τουρκία απασχολούνται σε σχεδόν όλους τους τομείς, πρωτίστως όμως στον τουρισμό. Πρόσθεσε δε ότι πολλοί γιατροί εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, ότι υπάρχουν πολλοί Έλληνες στον τουρκικό τραπεζικό τομέα, ενώ αρκετοί είναι και αυτοί που εστιατόρια και μπαρ. Τέλος υπάρχουν και αρκετοί Έλληνες μουσικοί που πλέον εργάζονται στην Τουρκία.

Να σημειωθεί πάντως πως η Τουρκία, και ιδίως η Κωνσταντινούπολη, αποτελούσαν και στο πρόσφατο παρελθόν έναν δημοφιλή προορισμό για όσους Έλληνες έψαχναν δουλειά στο εξωτερικό, ακόμα και στο ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης.

Είναι χαρακτηριστικό ένα ειδικό αφιέρωμα που είχε δημοσιεύει το 2011 που ανέβαζε τον συνολικό αριθμό Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα στην Τουρκία και δη στην Κωνσταντινούπολη στα 1,2 εκατομμύρια άτομα. Επικαλείτο μάλιστα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (The Migration and Remittances Factbook 2011).

Μπορεί ως νούμερο αυτό να είναι εξωπραγματικό, η τάση όμως της μετανάστευσης Ελλήνων στην Πόλη είναι υπαρκτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση