GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόσχα: Μαζική διαδήλωση κατά της εισβολής στην Κριμαία

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα κατά της «κατοχής» της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συ...


Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι διαδήλωσαν στη Μόσχα κατά της «κατοχής» της Κριμαίας και της πολιτικής του Κρεμλίνου, την ίδια ώρα που μια συγκέντρωση εθνικιστικών οργανώσεων υποστήριζε την επίσημη γραμμή κοντά στην Κόκκινη Πλατεία.
Ένας φωτογράφος και ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου εκτίμησαν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών της αντιπολίτευσης έφθασε τις 50.000, μια σπάνια κινητοποίηση μετά τις μεγάλες διαδηλώσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στο Κρεμλίνο το 2012.
«Για τη δική σας και τη δική μας ελευθερία!» έγραφε το μεγάλο πανό στην κεφαλή της πορείας της αντιπολίτευσης, που ξεκίνησε από την πλατεία Πούσκιν με κατεύθυνση τη λεωφόρο Ζαχάροφ (από το όνομα του πρώην σοβιετικού αντιφρονούντα).
Η αστυνομία ανέφερε στην αρχή της πορείας ότι οι συμμετέχοντες ήταν περίπου 3.000. «Μακριά από την Ουκρανία!», «Όχι στον πόλεμο!» έγραφαν επίσης τα πλακάτ που ανέμιζαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, μαζί με ρωσικές και ουκρανικές σημαίες.
«Όχι σε δημοψήφισμα υπό την απειλή των όπλων!» ήταν ένα άλλο σύνθημα, αναφερόμενο στην ψηφοφορία για την προσάρτηση στη Ρωσία που διοργανώνεται αύριο στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία είναι στην πλειονότητά της ρωσόφωνη και έχει κατακλυσθεί από τα τέλη Φεβρουαρίου από χιλιάδες ενόπλους που πιστεύεται πως είναι Ρώσοι στρατιώτες.
«Εκτιμώ πως η Κριμαία είναι Ουκρανία, ακόμη κι αν η πλειονότητα των ανθρώπων εκεί είναι Ρώσοι, πρέπει να διευθετήσουν τα προβλήματά τους με το κράτος τους, η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση», δήλωσε η Αλά, συνταξιούχος δασκάλα, 71 ετών, που δεν θέλησε να δώσει το επώνυμό της. «Είναι ένας πόλεμος, μια κατοχή, είναι απαράδεκτο εκ μέρους ενός πολιτισμένου κράτους», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, χιλιάδες άνθρωποι – 15.000 σύμφωνα με την αστυνομία – συγκεντρώθηκαν κοντά στην πλατεία της Επανάστασης και στο Κρεμλίνο, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα εθνικιστικών οργανώσεων, με πανό υποστήριξης της πολιτικής του Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Δεν θα υπάρξει Μαΐντάν στη Μόσχα», είπαν οι ομιλητές, σε μια αναφορά στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, πρωτεύουσας της Ουκρανίας, όπου τρεις μήνες διαδηλώσεων κατέληξαν στα τέλη Φεβρουαρίου στην αποπομπή του προέδρου Βίκτρο Γιανουκόβιτς ο οποίος κατέφυγε στη Ρωσία, και στην εγκαθίδρυση μιας νέας φιλοδυτικής εξουσίας.
Πηγή: www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση