GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τροφές κατά του στρες

Πόσες φορές έχετε καταφύγει, σε περίοδο έντονου στρες, στην κατανάλωση ενός γλυκού, μιας σοκολάτας ή ενός χάμπουργκερ κι έχετε νιώσε...


Πόσες φορές έχετε καταφύγει, σε περίοδο έντονου στρες, στην κατανάλωση ενός γλυκού, μιας σοκολάτας ή ενός χάμπουργκερ κι έχετε νιώσει μέσα σε ελάχιστα λεπτά να αλλάζει η διάθεσή σας;
Όσο γρήγορα όμως «ανεβαίνετε» ψυχολογικά με τροφές υψηλές σε λίπη και σάκχαρα, άλλο τόσο πιο γρήγορα η επίδραση αυτών των τροφών σας εγκαταλείπει, αφήνοντάς σας μέσα σε μια πιο καταθλιπτική και στρεσογόνο κατάσταση απ’ ό,τι ήσασταν αρχικά.
Αυτό συμβαίνει γιατί ο οργανισμός μας έχει την ιδιότητα να καίει άμεσα τη γλυκόζη ανεβάζοντας απότομα το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα μας, κάνοντας να νιώθουμε ευεξία, αλλά κατόπιν το επίπεδο αυτό πέφτει απότομα μέσα στο πρώτο δίωρο αφού φάμε, κάνοντας τις ορμόνες μας να τρελαίνονται!
Κι όμως, υπάρχουν πολλές τροφές που μπορούν να μας δώσουν την κατάλληλη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός μας, προσφέροντάς μας τα σωστά συμπλέγματα υδατανθράκων, τις καθαρές πρωτεΐνες και το υγιές λίπος που θα μας βοηθήσουν να αποβάλλουμε μια για πάντα το στρες!
Ας δούμε το Top-10 αυτών των τροφών:
Πορτοκάλια
Γεμάτα με βιταμίνη C, πολύτιμο σύμμαχο για τον οργανισμό μας όχι μόνο για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και για την καταπολέμηση του στρες. Όταν είμαστε αγχωμένοι, το σώμα μας απελευθερώνει περισσότερες ελεύθερες ρίζες. Η βιταμίνη C βοηθάει στην απομάκρυνση αυτών και εμποδίζει την συγκέντρωση τους στο σώμα μας, η οποία μπορεί να προκαλέσει περισσότερο άγχος.
Καρύδια
Καταναλώνοντας σε ημερήσια βάση μερικά καρύδια λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα λινολεϊκού οξέος και ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, στοιχεία που μειώνουν την πίεση του αίματος, εμποδίζουν ορμονικές «εκρήξεις» και μας προστατεύουν από συναισθηματικές εναλλαγές. Ακόμα και το απλό «ροκάνισμα» οποιουδήποτε ξηρού καρπού μας βοηθάει να αποβάλλουμε οποιαδήποτε τάση άγχους.
Μαύρη σοκολάτα
Οι περισσότεροι άνθρωποι σε κρίσεις άγχους καταφεύγουν στη λύση της σοκολάτας, η οποία ρυθμίζει και βελτιώνει την κακή διάθεση. Η κατανάλωση 40 γραμμαρίων μαύρης σοκολάτας την ημέρα(έχει τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε κακάο), μπορεί μέσα σε δύο εβδομάδες να μειώσουν τα επίπεδα των ορμονών του στρες στον οργανισμό μας και να βελτιώσουν έτσι την ψυχική μας διάθεση. Η μαύρη σοκολάτα δεν έχει μόνο αντιοξειδωτικές ιδιότητες αλλά χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, κάνοντας μας πιο ήρεμους και χαλαρούς.
Γάλα
Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β 12, πρωτεΐνες και ασβέστιο που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, λειτουργώντας κατά του άγχους. Επίσης οι πρωτεΐνες του, έχουν την ιδιότητα να χαμηλώνουν την πίεση του αίματος, ενώ το κάλιο του ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους και κράμπες!
Μούρα

Εκτός από τα μούρα, οι φράουλες, τα βατόμουρα και γενικότερα τα κόκκινα φρούτα, είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά στοιχεία που ανακουφίζουν από το στρες. Επίσης τα μούρα είναι πηγή βιταμίνης C, η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα μας.
Χαμομήλι:
Το να ανακατεύεις ελαφρά ένα ζεστό ρόφημα, απλά και μόνο λειτουργεί χαλαρωτικά. Ιδιαίτερα όμως το χαμομήλι είναι από τα βότανα που έχει ηρεμιστικές ιδιότητες και επίσης μπορεί να φέρει ήπια υπνηλία. Ότι πρέπει για έναν ήρεμο ύπνο!
Cottage Cheese

Σε συνδυασμό με λίγο λιναρόσπορο και μερικά βατόμουρα, έχουμε στη στιγμή ένα ενισχυτικό γεύμα για την διάθεση μας. Οι υδατάνθρακες του απελευθερώνουν συνεχώς ενέργεια στον οργανισμό μας, διεγείρουν την σεροτονίνη, ενώ τα βατόμουρα μειώνουν τις ορμόνες του στρες.
Avocado

Το συγκεκριμένο φρούτο είναι πλούσιο σε γλουταθειόνη, μια ουσία που μειώνει την απορρόφηση των λιπών, τα οποία δημιουργούν οξειδωτική ζημία από το στρες. Είναι καλή πηγή Β-καροτίνης, βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος το οποίο λειτουργεί σημαντικά στην σταθεροποίηση της διάθεση μας.
Βρώμη
Η περίπλοκη σύνθεση υδατανθράκων που περιέχει, ανεβάζει τα επίπεδα σεροτονίνης (ορμόνη της ευτυχίας) και έτσι δρουν σαν ηρεμιστικό για τον εγκέφαλο μας.
Σπαράγγια
Η κατάθλιψη έχει συνδεθεί με χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος στον οργανισμό μας, ένα στοιχείο που τα σπαράγγια έχουν σε αφθονία, άρα μπορούν να λειτουργήσουν θετικά στην διάθεση μας, διώχνοντας μακριά τα αρνητικά αισθήματα.
Πηγή: labellissima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση