GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Θέρμανση παιδικού σταθμού με τηγανόλαδο για προστασία του περιβάλλοντος και οικονομία

Παρόλο που χάρη στον ανοιξιάτικο καιρό των τελευταίων ημερών οι περισσότεροι έχουμε κλείσει προσωρινά καλοριφέρ και σόμπες, ο Μάρτης...


Παρόλο που χάρη στον ανοιξιάτικο καιρό των τελευταίων ημερών οι περισσότεροι έχουμε κλείσει προσωρινά καλοριφέρ και σόμπες, ο Μάρτης μπορεί να κρύβει περίεργες εκπλήξεις. Οπότε, πριν πεινάσουμε μαγειρεύουμε, κι ό,τι περισσέψει από το λάδι το μετατρέπουμε και σε μέσο θέρμανσης!

Τέτοιο λάδι θα θερμαίνει στο εξής και τον Παιδικό Σταθμό Μεσολογγίου στη Δημοτική Ενότητα Συκεών, όπου σήμερα παραδόθηκαν 330 λίτρα βιοντίζελ, και το οποίο παράχθηκε από τηγανόλαδα που συνέλεξε ο δήμος από νοικοκυριά και επιχειρήσεις της περιοχής τούς προηγούμενους μήνες.
Η πρωτοπόρα δράση του δήμου Νεάπολης-Συκεών υλοποιείται με τη συνεργασία του Εργαστηρίου Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολογίας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, και εντάσσεται στα ποικίλα και σύγχρονα προγράμματα ανακύκλωσης που εφαρμόζει για την εναλλακτική διαχείριση και την ενεργειακή αξιοποίηση κάθε είδους απορρίμματος.

Πρώτιστος στόχος είναι η προστασία του περιβάλλοντος, δεδομένου ότι η απόρριψη υπολειμμάτων μαγειρικών λαδιών προκαλεί μόλυνση στον υδροφόρο ορίζοντα και προβλήματα στο δίκτυο αποχέτευσης, επιβαρύνοντας και το κόστος του βιολογικού καθαρισμού. Επιπλέον, το βιοντίζελ είναι καύσιμο με πολύ χαμηλούς ρύπους σε σχέση με το συμβατικό πετρέλαιο.

Παράλληλος στόχος είναι ο περιορισμός των λειτουργικών εξόδων των παρεχόμενων υπηρεσιών καθαριότητας και η αντίστοιχη μείωση στα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες για την ελάφρυνση του οικογενειακού τους προϋπολογισμού.

Να διδάξουμε στα παιδιά…
Τη σημερινή διαδικασία παράδοσης-παραλαβής του βιοντίζελ παρακολούθησαν ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, οι αντιδήμαρχοι Δημήτρης Απατσίδης και Τάσος Τσακιρίδης, η διευθύντρια του παιδικού σταθμού Παναγιώτα Ψωμά και παιδαγωγοί, καθώς και στελέχη του Γραφείου Προγραμματισμού και Ανάπτυξης του δήμου που έχουν και την ευθύνη διεκπεραίωσης της όλης διαδικασίας.

Απόντων των παιδιών που εκείνη την ώρα ξεκουράζονταν, ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ζήτησε από τη διευθύντρια να εξηγήσει στους μικρούς φιλοξενούμενους του σταθμού πόσο σημαντικό είναι να σεβόμαστε και φροντίζουμε με κάθε τρόπο το περιβάλλον, με απλές ενέργειες που ξεκινούν από το σπίτι, τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο, όπως το να πετάμε τα χαρτιά και τα πλαστικά στους μπλε κάδους και όχι στους πράσινους μαζί με τα άλλα απορρίμματα.

5η δομή και συνεχίζουμε…

Ο Παιδικός Σταθμός Μεσολογγίου είναι η πέμπτη κατά σειρά δομή όπου παραδίδεται βιοντίζελ για ανάγκες θέρμανσης, έχοντας προηγηθεί το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παύλου το 2011, το Ειδικό Σχολείο Πεύκων και το 1ο Νηπιαγωγείο Πεύκων το 2012, και το 14ο Νηπιαγωγείο Νεάπολης το 2013.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα μετατροπής τηγανόλαδων σε βιοντίζελ ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2010, από τον πρώην δήμο Συκεών, και σήμερα συμμετέχουν περίπου 2.000 νοικοκυριά και αρκετές επιχειρήσεις. Έχουν συλλεχθεί 7.215 λίτρα τηγανόλαδων, από τα οποία έχουν παραχθεί 2.200 λ. βιοντίζελ.

Το 2013 συγκεντρώθηκαν 4.525 λίτρα μαγειρικών ελαίων, σημειώνοντας αύξηση 128% σε σχέση με το 2012. Επιπλέον, το 2013 σημειώθηκε αύξηση 31% των νοικοκυριών που συμμετείχαν σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Όσοι συμπολίτες μας ενδιαφέρονται να προμηθευτούν το ειδικό πεντάλιτρο μπιτόνι συλλογής μαγειρικού λαδιού, μπορούν να απευθύνονται καθημερινά στο Γραφείο Προγραμματισμού και Ανάπτυξης, καλώντας στο τηλέφωνο: 2313 313335.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση