GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μόνο το «Ιπποκράτειο» θα εφημερεύει όλο το Μάρτιο στη Θεσσαλονίκη

Τελείως μόνο του, χωρίς καμία στήριξη από τον «Άγιο Παύλο», θα εφημερεύει για όλο το μήνα Μάρτιο το «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης. ...


Τελείως μόνο του, χωρίς καμία στήριξη από τον «Άγιο Παύλο», θα εφημερεύει για όλο το μήνα Μάρτιο το «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα από τις οκτώ εφημερίες που προβλέπεται να κάνει μηνιαίως τις επτά θα καλείται να τις βγάλει πέρα μόνο του παρά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό και τον τεράστιο όγκο ασθενών που προσέρχονται στα επείγοντα.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Μακεδονία», οι εργαζόμενοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ήδη η κατάσταση είναι απελπιστική, με την αναμονή να φτάνει τις οκτώ-δέκα ώρες και τα φορεία να στοιβάζονται στη σειρά. Την ίδια στιγμή, όπως καταγγέλλουν, εξαιτίας συνταξιοδοτήσεων και μετακινήσεων έχουν μείνει μόλις τρεις τραυματιοφορείς ανά βάρδια στο τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και επτά νοσηλευτές για δεκατέσσερα ιατρεία.

«Η υποβάθμιση του ‘Ιπποκράτειου’ συνεχίζεται. Τελευταίο κρούσμα οι οκτώ εφημερίες του νοσοκομείου, εκ των οποίων στις επτά για το μήνα Μάρτιο θα εφημερεύει μόνο του στο νομό Θεσσαλονίκης. Αλήθεια πού θα φτάσουν η αναμονή και η ταλαιπωρία των ασθενών; Ταυτόχρονα καταγράφεται τεράστια έλλειψη προσωπικού όλων των κατηγοριών σε όλα τα τμήματα. Σε αυτό συμβάλλει και η αφαίμαξη που γίνεται σε διοικητικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό προς άλλα νοσοκομεία από το διοικητή της 4ης ΥΠΕ», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του «Ιπποκράτειου».

Παράλληλα τονίζει ότι συνεχής και εγκληματική είναι η ετήσια μείωση της χρηματοδότησης του νοσοκομείου, καθώς από 56 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012 κατήλθε στα 31,5 εκατ. ευρώ το 2014, όταν ακόμη και σε μικρότερα σε κλίνες νοσοκομεία η χρηματοδότηση είναι μεγαλύτερη.

«Όλα αυτά έρχονται να συνθέσουν ένα εκρηκτικό μίγμα, το οποίο έχει οδηγήσει εργαζόμενους και ασθενείς στα πρόθυρα εξαθλίωσης και είναι έτοιμο να εκραγεί. Δυστυχώς το αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι και συμπληρώνουν: «Μέχρι τώρα οι εργαζόμενοι υπερέβαλαν εαυτούς στην εργασία τους με κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητά τους. Πλέον η λειτουργία του νοσοκομείου γίνεται επικίνδυνη και για τους ίδιους τους ασθενείς».

Χειρότερος ο Μάρτιος

Το πρόβλημα με τις εφημερίες δεν είναι καινούργιο, αλλά πλέον αναμένεται να χειροτερέψει. Μετά το λουκέτο στο «Παναγία» και την εξαίρεσή του από το σύστημα εφημεριών αλλά και την κατάργηση του Νοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων και του Δερματικών και Αφροδισίων Νόσων και την επικείμενη μετατροπή τους σε κέντρα υγείας αστικού τύπου οι συνέπειες των αλλαγών συνεχίζουν να αποτυπώνονται με το χειρότερο τρόπο. Το σύστημα των εφημεριών άλλαξε, με αποτέλεσμα τους τελευταίους σχεδόν πέντε μήνες το «Ιπποκράτειο» να εφημερεύει τέσσερις φορές το μήνα μόνο του χωρίς το «Παναγία» και το «Παπαγεωργίου» πέντε φορές το μήνα μόνο του αντί μαζί με τον «Άγιο Παύλο».

«Μέχρι τώρα εφημερεύαμε μόνοι μας τέσσερις φορές το μήνα και τα προβλήματα ήταν τεράστια. Οι πολίτες δεν έχουν να πληρώσουν από την τσέπη τους κι έτσι αποφεύγουν τις ιδιωτικές κλινικές και έρχονται στο νοσοκομείο. Η αναμονή για εξέταση φτάνει τις έξι-δέκα ώρες, ενώ, αντί να βγουν ράντζα, οι ασθενείς μετατρέπονται σε φιλοξενούμενους άλλων κλινικών, όπου υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια. Το προσωπικό ήδη κάνει διπλοβάρδιες, ενώ από την ενημέρωση που είχαμε το κονδύλι για τα φάρμακα στο νοσοκομείο δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες. Όλα αυτά θα χειροτερέψουν το Μάρτιο, οπότε αντί για τέσσερις θα κάνουμε επτά εφημερίες μόνοι μας», εξηγεί στη «Μ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων του «Ιπποκράτειου» Γιώργος Λειβαδιώτης.

Ανάσα για «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»

Την ίδια στιγμή ανάσα για το «Παπαγεωργίου» αποτελεί το γεγονός ότι το Μάρτιο θα χρειαστεί να κάνει μόνον μία εφημερία μόνο του.

Όπως δηλώνει στη «Μ» ο γενικός διευθυντής Γιώργος Χριστόπουλος, μόλις στην προχθεσινή εφημερία προσήλθαν 1.430 ασθενείς, ενώ η καρδιολογική κλινική είχε 126 αρρώστους.

«Ο κόσμος επιλέγει το ‘Παπαγεωργίου’, ενώ και τα επαρχιακά νοσοκομεία κατευθύνουν τους ασθενείς σε εμάς. Η κίνηση έχει αυξηθεί και μετά το κλείσιμο των πολυιατρείων του ΕΟΠΥΥ. Πιστεύω ότι η εφημερία μαζί με τον ‘Άγιο Παύλο’ για το μήνα Μάρτιο θα μας ανακουφίσει», σημειώνει ο κ. Χριστόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση