GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πού αποδίδει το ΚΕΕΛΠΝΟ τη θανατηφόρα επέλαση της γρίπης

Η χρονιά της πανδημίας γρίπης «αναβίωσε» εφέτος στην Ελλάδα, τέσσερα χρόνια έπειτα από τη σαρωτική επέλαση της νόσου στον πλανήτη. ...


Η χρονιά της πανδημίας γρίπης «αναβίωσε» εφέτος στην Ελλάδα, τέσσερα χρόνια έπειτα από τη σαρωτική επέλαση της νόσου στον πλανήτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η καθολική κυριαρχία του πανδημικού ιού Α(Η1Ν1), η ένταση και η διάρκεια της νόσου, αλλά και η χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη των Ελλήνων δημιούργησαν ένα… ιδιαιτέρως επιβαρυντικό για την υγεία τους κοκτέιλ.
Μέχρι και σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει καταγράψει 291 σοβαρά περιστατικά γρίπης και 111 θανάτους. Άλλοι 46 ασθενείς νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Με δεδομένο ότι πέρυσι είχαν καταλήξει λόγω γρίπης 49 ασθενείς και το 2011 άλλοι 56 ασθενείς, αντιλαμβάνεται κανείς ότι εφέτος καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ θανάτων από τη γρίπη. Την πανδημική περίοδο 2009 -2010 είχαν πεθάνει 180 άνθρωποι, λόγω της γρίπης.

«Η Ελλάδα είχε εφέτος από τις πλέον σοβαρές περιόδους γρίπης σε σύγκριση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπου η γρίπη διήλθε ηπιότερα. Επικράτησε ο πναδημικός ιός ο οποίος προκαλεί σοβαρή νόσηση, ειδικά στα άτομα με υποκείμενα νοσήματα» περιέγραψε το κύμα γρίπης που σάρωσε τη χώρα η υπεύθυνη Γραφείου Επιστημονικών Συνεργατών του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρία Αγορίτσα Μπάκα, την Τετάρτη στη διάρκεια συνέντευξης για την διεξαγωγή του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Δημόσιας Υγείας.

Τα στοιχεία που παρουσίασε η ειδικός αποτυπώνουν με δραματικό τρόπο την «άλωση» της Ελλάδας από την γρίπη. Από το σύνολο των 291 ασθενών που χαρακτηρίστηκαν βαριά περιστατικά, οι 275 δεν είχαν κάνει αντιγρπικό εμβόλιο παρότι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και όφειλαν να εμβολιαστούν. Ακόμη πιο θλιβερά είναι τα σχετικά στοιχεία σε ό,τι αφορά τα θύματα της γρίπης: οι 108 από τους 111 ασθενείς που πέθαναν από γρίπη (ποσοστό 98%) δεν είχαν εμβολιαστεί με το αντιγριπικό εμβόλιο!

Η γρίπη έπληξε κυρίως ασθενείς με χρόνια προβλήματα υγείας ηλικίας 50 έως 70 χρόνων, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές καταγράφηκαν στη δεκαετία 60 έως 70 χρόνων. Επίσης, 13 σοβαρά κρούσματα γρίπης καταγράφηκαν σε παιδιά και εφήβους, εκ των οποίων 4 κατέληξαν. Τέσσερις έγκυες οδηγήθηκαν σε πρόωρο τοκετό λόγω της νόσησης με γρίπη.

Η παχυσαρκία αναδείχθηκε σε σοβαρό παράγοντα κινδύνου για τη νόσηση με γρίπη. Το 33,6 % από τα περιστατικά που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ, ήταν παχύσαρκα άτομα, χωρίς να αναφέρουν ή εμφανίζουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας.

Σε ό,τι αφορά τις ομάδες υψηλού κινδύνου, η γρίπη έδειξε «προτίμηση» στους ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα καθώς το 37,7% των σοβαρών περιστατικών στις ΜΕΘ ήταν καρδιοπαθείς –και ανεμβολίαστοι. Το 25% αφορούσε σε άτομα με μεταβολικές ασθένειες και το 24% σε άτομα με αναπνευστικά προβλήματα υγείας.
Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση