GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αεροπορική πίεση του ΝΑΤΟ στη Μόσχα

Αναγνωριστικά αεροσκάφη Awacs επιστρατεύει το ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να πιέσει το Κρεμλίνο. Πιο συγκριμένα, τ...


Αναγνωριστικά αεροσκάφη Awacs επιστρατεύει το ΝΑΤΟ στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να πιέσει το Κρεμλίνο.

Πιο συγκριμένα, το ΝΑΤΟ έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να μεταφερθούν τα αεροσκάφη Awacs στην Πολωνία και τη Ρουμανία στα σύνορα με την Ουκρανία προκειμένου να παρακολουθούν την ουκρανική κρίση. «Όλες οι αναγνωριστικές πτήσεις των Awacs θα πραγματοποιηθούν μόνο στην περιοχή της Συμμαχίας» είπε ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ.

Νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει ξανά σήμερα το απόγευμα κεκλεισμένων των θυρών με θέμα την ουκρανική κρίση, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η ανεπίσημη αυτή διάσκεψη, που θα ξεκινήσει στις 15:00 τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), θα πραγματοποιηθεί έπειτα από αίτημα της Ουκρανίας. Πρόκειται για την πέμπτη συνεδρίαση του Συμβουλίου για το θέμα αυτό σε διάρκεια δέκα ημερών.

«Η εβδομάδα αυτή θα είναι πολύ τεταμένη καθώς πλησιάζει το δημοψήφισμα της Κυριακής», σχολίασε ένας διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Το φιλορωσικό κοινοβούλιο της Κριμαίας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή την Κυριακή 16η Μαρτίου ενός δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι κάτοικοι της χερσονήσου αυτής της Ουκρανίας αν επιθυμούν την ένταξή της στη Ρωσία. Τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει παράνομο το δημοψήφισμα αυτό.

Εξάλλου ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ ανακοίνωσε ότι θα απευθυνθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την Πέμπτη για την κατάσταση στην Κριμαία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Γιατσενιούκ είπε στους δημοσιογράφους ότι πιστεύει πως η Ρωσία, οι δυνάμεις της οποίας ελέγχουν την Κριμαία, προσπαθεί «να υπονομεύσει τα θεμέλια της παγκόσμιας ασφάλειας και να αλλάξει το αποτέλεσμα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Προς διχοτόμηση

Διπλωματικές ενέργειες και παρασκήνιο με στόχο τη διχοτόμηση της Ουκρανίας ξεδιπλώνονται τα τελευταία 24ωρα. Ήδη τη Δευτέρα επίσημη γλώσσα στην Κριμαία είναι τα ρωσικά και όχι τα ουκρανικά, ενώ έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για το δημοψήφισμα της 16ης Μαρτίου στην Κριμαία που θα κρίνει την απόφαση της περιοχής να προσαρτηθεί στη Ρωσία.

Ο Αμερικανός πρέσβης στο Κίεβο προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ θα αρνηθούν να αναγνωρίσουν το «λεγόμενο δημοψήφισμα» της Κριμαία και η Ουάσινγκτον θα λάβει περαιτέρω μέτρα κατά της Ρωσίας εάν χρησιμοποιηθούν οι κάλπες προκειμένου να νομιμοποιηθεί η ρωσική κατοχή των ουκρανικών εδαφών.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα εντείνει τις διπλωματικές επαφές και συνεχίζει την προέλαση της μέσα στην Κριμαία. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν είχε χθες τηλεφωνικές συνομιλίες με την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο πρόεδρος της Ρωσίας υποσχέθηκε ότι σήμερα θα συζητήσει μία πρόταση για την επίλυση της κρίσης με τον υπουργό Εξωτικών του, Σεργκέι Λαβρόφ και θα δημιουργήσει μία ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους Ευρωπαίους ηγέτες και την Ουάσινγκτον προκειμένου να βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση.

Πάντως σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας κατηγόρησε ανοιχτά την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι συνεργάζεται με ακροδεξιά στοιχεία που άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών σε ανατολικές επαρχίες της χώρας με ρωσόφωνο πληθυσμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση