GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την καθυστέρηση ψήφισης του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου

Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, η οποία αφορά στην επιδεικτική καθυστέρηση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση το εν θέματι...


Στη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης, η οποία αφορά στην επιδεικτική καθυστέρηση της Κυβέρνησης να καταθέσει προς ψήφιση το εν θέματι νομοσχέδιο, η κα. Μαρία Γιαννακάκη ρώτησε τον κ. Υπουργό για ποιο λόγο
έχει εγκαταλειφθεί η ψήφιση του αντιρατσιστικού νόμου και πότε θα συνεχισθεί, τι ενημέρωση παρείχε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας, αντιπροσωπεία της οποίας επισκέφθηκε προσφάτως την Ελλάδα, σχετικά με την εγκατάλειψη αυτή, και αν δόθηκε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση για την ψήφισή του. Επιπλέον, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτήθηκε αν θα περιληφθεί στον αντιρατσιστικό νόμο η τιμωρία των διακρίσεων με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, καθώς και η επέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια.

Η Βουλευτής τόνισε χαρακτηριστικά, ότι το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο έχει παγώσει από τον Δεκέμβριο, ενώ όσον αφορά στο σύμφωνο συμβίωσης, υπάρχει καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), στην οποία το Ελληνικό νομικό πλαίσιο οφείλει να προσαρμοστεί.
Ο κ. Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στον φόρτο εργασίας του Υπουργείου καθώς και στις περαιτέρω τεχνικές επεξεργασίες του νομοσχεδίου που συντελούν στην καθυστέρηση κατάθεσής του, δεσμεύθηκε ότι θα καταθέσει το εν λόγω νομοσχέδιο σύντομα, χωρίς ωστόσο να αναφέρει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ενώ ουσιαστικά εξέφρασε την άρνησή του στην επέκταση του συμφώνου συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Το μόνο θετικό στοιχείο της απάντησης βρίσκεται στη δέσμευση του Υπουργού, πως όταν και όποτε κατατεθεί το νομοσχέδιο, θα συμπεριλαμβάνει την τιμωρία διακρίσεων βάσει σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.
Η κα. Μαρία Γιαννακάκη στη δευτερολογία της ζήτησε συγκεκριμένη χρονική δέσμευση κατάθεσης προς ψήφιση του νομοσχεδίου, για να μην πάρει καμία σαφή απάντηση. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αναφορά του κ. Υπουργού σε φόρτο εργασίας είναι ανεδαφική, ενώ εξέφρασε την απορία της σχετικά με το πώς δύναται το Ελληνικό Κράτος να αγνοήσει μία ευρωπαϊκή του υποχρέωση, όπως είναι η ενσωμάτωση του συμφώνου συμβίωσης.

Ειδικότερα για το τελευταίο σημείο, καλείται να λάβει θέση και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είναι κυβερνητικός εταίρος και έχει δεσμευθεί για την ενσωμάτωση της ανωτέρω απόφασης, στο εθνικό νομικό πλαίσιο. Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει στην ψήφιση της τροπολογίας που έχει καταθέσει στο σχετικό νομοσχέδιο, μέσω της οποίας επεκτείνεται το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια.



Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση