GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η γνωμοδότηση Χρυσόγονου για την πρόταση μομφής

Την θέση ότι «η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν ...


Την θέση ότι «η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου και πάντως μόνη αρμόδια να τη συζητήσει και στη συνέχεια να την απορρίψει είναι η Ολομέλεια της Βουλής, εφόσον η πρόταση φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον του ενός έκτου του συνόλου των βουλευτών» διατυπώνει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Χρυσόγονος με αφορμή την αποψινή συζήτηση στη βουλή σχετικά με την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα.
Ο κ. Χρυσόγονος αναφέρει ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας του έθεσε το ερώτημα εάν είναι επιτρεπτή η υποβολή πρότασης δυσπιστίας ατομικά κατά υπουργού πριν από την παρέλευση εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, μέλος της οποίας είναι ο υπουργός και έδωσε την ακόλουθη απάντηση -γνωμοδότηση:
«Ι. Στην παρ. 2 του άρθρου 84 του Συντάγματος ορίζεται: «Η Βουλή μπορεί με απόφασή της να αποσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της. Πρόταση δυσπιστίας μπορεί να υποβληθεί μόνο μετά την πάροδο εξαμήνου αφότου η Βουλή απέρριψε πρόταση δυσπιστίας …».
Το δεύτερο εδάφιο της παραπάνω διάταξης θέτει τον κανόνα ότι για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον εξάμηνο από την απόρριψη της προηγούμενης. Ο κανόνας αυτός έχει βεβαίως νόημα μόνον όταν πρόκειται για την υποβολή νέας πρότασης δυσπιστίας κατά της ίδιας κυβέρνησης. Είναι αυτονόητο ότι, εάν εντός του εξαμήνου ορκιστεί νέα κυβέρνηση, ουδόλως κωλύεται η υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά αυτής. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή του κανόνα προϋποθέτει την ταυτότητα του καθ” ου η πρόταση.
Για τον ίδιο ακριβώς λόγο, ο παραπάνω κανόνας δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση υποβολής διαδοχικών προτάσεων κατά της κυβέρνησης συλλογικά και κατά μέλους της ατομικά, οπότε επίσης δεν συντρέχει ταυτότητα του καθ” ου η πρόταση. Όπως έχω υποστηρίξει σε ανύποπτο χρόνο, η εξάμηνη προθεσμία δεν εφαρμόζεται παρά μόνο για ταυτόσημες ως προς τον καθ” ου προτάσεις, έτσι ώστε η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης να μην εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου (Κ. Χρυσόγονος, Συνταγματικό δίκαιο, Εκδ. Σάκκουλα 2003, σ. 555).
Την άποψη αυτή, μολονότι είχε υποστηριχθεί παλαιότερα και η αντίθετή της (βλ. Π. Παραρά, Σύνταγμα 1975 – Corpus, τόμ. ΙΙΙ, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 1999, σ. 203), επιβεβαιώνει και η πλέον πρόσφατη μονογραφία για την κυβερνητική ευθύνη που διαθέτει η ελληνική βιβλιογραφία. Σ” αυτήν αναφέρεται, επί λέξει, ότι «η προθεσμία αυτή δεν ισχύει, όταν η προγενέστερη πρόταση μομφής δεν αφορούσε το υπουργικό συμβούλιο στο σύνολό του ή τον πρωθυπουργό, αλλά μεμονωμένο μέλος της κυβέρνησης… Αν, δηλαδή, απορριφθεί πρόταση μομφής που στρέφεται κατά της κυβέρνησης, δεν παρεμποδίζεται η υποβολή νέας, που στοχεύει στην απομάκρυνση υπουργού, εντός του εξαμήνου» (Ιφ. Καμτσίδου, Το κοινοβουλευτικό σύστημα. Δημοκρατική αρχή και πολιτική ευθύνη, Εκδ. Σαββάλα 2011, σ. 267).
Εξάλλου, η παραπάνω άποψη επιβεβαιώνεται κατ” ουσίαν και από δύο περαιτέρω επιχειρήματα, ένα τελολογικό και ένα συστηματικό. Καταρχάς, προφανής σκοπός της περί εξαμήνου διάταξης του άρθρου 84 παρ. 2 Συντ. είναι η διασφάλιση της κυβερνητικής σταθερότητας, η οποία όμως μόνον από ενδεχόμενη αποδοχή πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης συλλογικά κινδυνεύει και όχι από την αποδοχή τέτοιας πρότασης ατομικά κατά υπουργού. Στη δεύτερη περίπτωση ο υπουργός υποχρεούται μεν σε παραίτηση, η συνταγματική ωστόσο θέση της κυβέρνησης συλλογικά ουδόλως θίγεται.
Περαιτέρω, από τη διάταξη του άρθρου 85 Συντ., σύμφωνα με την οποία «τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και οι Υφυπουργοί είναι συλλογικώς υπεύθυνοι για τη γενική πολιτική της Κυβέρνησης και καθένας από αυτούς για τις πράξεις ή παραλείψεις της αρμοδιότητάς του», προκύπτει ότι διακρίνεται σαφώς η ατομική πολιτική ευθύνη των μελών της κυβέρνησης έναντι της συλλογικής ευθύνης της ίδιας της κυβέρνησης (βλ., ενδεικτικά, Ευ. Βενιζέλου, Μαθήματα συνταγματικού δικαίου, 2η έκδ., Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 2008, σ. 559, Κ. Μαυριά, Συνταγματικό δίκαιο Ι, Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 2000, σ. 543, Δ. Θ. Τσάτσου, Συνταγματικό δίκαιο, τόμ. Β΄, Οργάνωση και λειτουργία της πολιτείας, 2η έκδ., Εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα 1993, σ. 292 επ.). Επομένως, η απόδοση ατομικής πολιτικής ευθύνης με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά ορισμένου μέλους της κυβέρνησης είναι σαφώς διακεκριμένη έναντι της απόδοσης πολιτικής ευθύνης συλλογικά στην κυβέρνηση.
II. Σύμφωνα με το άρθρο 142 παρ. 3 του Κανονισμού της Βουλής, αν διαπιστωθεί ότι η πρόταση υπογράφεται από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, η Βουλή διακόπτει τις (νομοθετικές ή άλλες) εργασίες της και επακολουθεί η έναρξη συζήτησης της πρότασης. Η κατά τη διάταξη αυτή διαπίστωση γίνεται προφανώς από το Προεδρείο της Βουλής και η αρμοδιότητα του τελευταίου εξαντλείται σ΄ αυτήν. Ούτε στο άρθρο 142 ούτε στα άρθρα 11 και 12 και 14 του Κανονισμού, τα οποία καθορίζουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου, των λοιπών μελών του Προεδρείου και της Διάσκεψης των Προέδρων, περιέχεται οποιαδήποτε πρόβλεψη περί δυνατότητας του Προεδρείου (ή της Διάσκεψης των Προέδρων) να απορρίψει το ίδιο πρόταση δυσπιστίας, επειδή κατά τη γνώμη της πλειοψηφίας των μελών του Προεδρείου (ή της Διάσκεψης των Προέδρων) ή προσωπικά του Προέδρου η πρόταση αυτή δεν πληροί τις προϋποθέσεις των άρθρων 84 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής σχετικά με τον χρόνο υποβολής της. Μόνη αρμόδια να απορρίψει την πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις, είναι η Ολομέλεια της Βουλής, αφού εννοείται προηγηθεί συζήτησή της με τους όρους της παρ. 4 του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής.
Συμπέρασμα
Η απόρριψη πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης δεν εμποδίζει την υποβολή πρότασης δυσπιστίας κατά μέλους της πριν την πάροδο εξαμήνου και πάντως μόνη αρμόδια να τη συζητήσει και στη συνέχεια να την απορρίψει είναι η Ολομέλεια της Βουλής, εφόσον η πρόταση φέρει τις υπογραφές τουλάχιστον του ενός έκτου του συνόλου των βουλευτών».
Πηγή: www.real.gr

2 σχόλια

  1. Έπιασαν δουλειά οι κυριακάτικες κ...φυλλάδες με τα στημένα γκάλοπ, σε συνεργασία με μεγαλοδημοσιογράφους, μεγαλοεκδότες και όλο το κακό συναπάντημα. Προσπαθούν να φουσκώσουν τα ποσοστά της ΝΔ, της Ελιας και του Ποταμιού, θεωρώντας τους Έλληνες ηλίθιους ! Και προσπαθούν να μειώσουν τα ποσοστά του Σύριζα, της Χ.Α, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ. Παλιά κόλπα παλαιοκομματικά για όσους ακόμα τους πιστεύουν. Η αλήθεια είναι ΜΙΑ : ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ- ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ- ΧΑΡΑΤΣΙ- ΑΚΙΝΗΤΑ. Μαύρο στις κάλπες στα κόμματα της διαπλοκής, της χρεοκοπίας, της σιωπηλής γενοκτονίας των Ελλήνων,της φορομπηχτικής πολιτικής, της μάσας και της μίζας.

    Το πολυνομοσχέδιο διαλύει εκλογικά τη συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ ! Όποιοι ψηφίσουν το νέο ληστρικό νομοσχέδιο, σε συνδυασμό με τους φόρους και τα χαράτσια, είναι τελειωμένοι πολιτικά. Εδώ θα φανούν όσοι έκαναν κωλοτούμπα και θέλουν να στηρίξουν την καταρρέουσα εκλογικά συγκυβέρνηση.

    Το νομοσχέδιο αυτό, σε συνδυασμό με τα εκκαθαριστικά των εισοδημάτων και των ακινήτων, καταποντίζετ τη ΝΔ κάτω από 10% και τις συνιστώσες της ( ΕΛΙΑ, Ποτάμι ) κάτω από 4%, και τη Δημάρ- Λάος κάτω από 1,5 %.

    Η σημερινή Δημοκρατία αναφέρεται στη φορολογική ΚΟΛΑΣΗ που περιμένει τους Έλληνες. Γι' αυτό πρέπει να τους τιμωρήσουμε στις κάλπες σκληρά, Οχι αποχή, όχι λευκό, όχι άκυρο, όχι ψήφο στους εκλεκτούς αυτών που μας χρεοκόπησαν. Όχι ψήφο σε Καμίνη, Σπηλιωτόπουλο, Κακλαμάνη, Όχι ψήφο σε Σγουρό και Κουμουτσάκο, όχι ψήφο σε Μπουτάρη και Καλαφάτη, όχι ψήφο σε Ιωαννίδη, Τζιτζικώστα, Μπόλαρη, γενικά ΟΧΙ σε υποψηφίους ( επίσημους ή ψευτοανεξάρτητους ) που προέρχονται από τη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ- ΕΛΙΑ, Ποτάμι, Δημάρ. Να μην πάνε στο β' γύρο. Ψηφίστε οτιδήποτε άλλο εκτός από αυτούς που λεηλατούν την Ελλάδα από το 1981 και εντεύθεν. Μαυρίστε τους στις κάλπες. Το οφείλουμε στα παιδιά μας, το οφείλετε στα άνεργα εγγόνια σας και στα διαλυμένα από τη κρίση παιδιά σας. ΟΧΙ στη ΝΔ, ΟΧΙ στην Ελιά, ΟΧΙ στο Ποτάμι, ΟΧΙ στη Δημάρ, ΟΧΙ στο Λάος. Καμία ψήφος στους εκλεκτούς τους σε δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Ψηφίστε εκείνους που έχουν περισσότερες πιθανότητες να τους προσπεράσουν και να τους αποκλείσουν από το β' γύρο.

    Εκτός αν σας εξαγοράσουν με τα ...2 ευρώ την ημέρα που σας δίνουν, αλλά θα σας τα πάρουν πολλαπλάσια από τη φορολογία. Πόσο πάει η τιμή και η αξιοπρέπειά σου ; Δεν βλέπεις ότι μας δουλεύουν ; Δε βλέπεις ότι μας χρησιμοποιούν και μετά μας πετάνε και νοιάζονται μόνο για τα λίγα υψηλόβαθμα κομματόσκυλά τους ; Τα ψηφουλάκια μας θέλουν τα πολιτικά τζάκια και οι αιώνιοι κοτζαμπάσηδες και μας έχουν χε...νους! Μιας χρήσης πολίτες, υποταγμένους στις ορέξεις τους, δούλοι εκείνων που δεν έχουν καταλάβει κρίση, γιατί έχουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε χρήμα και περιουσία. Αν ξαναψηφιστούν, ετοιμάσου να βάλουν νέο χέρι σε μισθούς, συντάξεις, καταθέσεις και ακίνητα. Όπως έγινε στις προηγούμενες εκλογές, που τους ψηφίσαμε και μετά μας "βίασαν" με το χαράτσι μέσω ΔΕΗ. Το ίδιο ετοιμάζουν και τώρα. Αν τους ψηφίσεις, πάρε βαζελίνη μπόλικη για μετά !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. KΥΡIΕ ΧΡΥΣΟΓΟΝΕ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΜΠΟΡΕΙΣ ΜΕ ΣΤΟΜΦΟ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΣΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση