GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ηλεκτρομαγνητικά πεδία και υγεία επί τάπητος

Η νέα γνώμη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής SCENIHR της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία λόγω τη...



Η νέα γνώμη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής SCENIHR της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, τέθηκε επί τάπητος, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αθήνα.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) και η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας στην ΕΕ.
Η εκδήλωση ενημέρωσης και διαβούλευσης έγινε με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπροσώπων των κρατών-μελών και εκπροσώπων διαφόρων εμπλεκομένων φορέων, όπως οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ενέργειας, μη κυβερνητικές οργανώσεις και ενώσεις πολιτών.
Τα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και οι πιθανές μελλοντικές αλλαγές στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο και τα κράτη-μέλη, ώστε να προστατεύεται καλύτερα η δημόσια υγεία και να ενημερώνεται πιο σωστά το κοινό, αποτέλεσαν βασικό αντικείμενο της συζήτησης, καθώς και της σχετικής συνέντευξης Τύπου που έδωσαν οι διοργανωτές στο πλαίσιο της εκδήλωσης.
«Η προστασία της ανθρώπινης υγείας είναι αδιαπραγμάτευτη», τόνισε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Χρήστος Βασιλάκος και επισήμανε ότι η εθνική πολιτική για τον έλεγχο και την προστασία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι πλήρως εναρμονισμένη με τους κοινοτικούς κανονισμούς.
«Δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτε. Η προστασία από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία αντιμετωπίζεται με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα», υπογράμμισε
Ο κ. Βασιλάκος ανέφερε πως η ελληνική πολιτεία λαμβάνει συνεχώς υπόψη της τις νέες επιστημονικές μελέτες πάνω στο ζήτημα, ενώ παράλληλα η ΓΓΕΤ, κατά την τελευταία τριετία, έχει χρηματοδοτήσει, με 6,5 εκατ. ευρώ, 33 ερευνητικά προγράμματα σχετικά με την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Ο γενικός γραμματέας Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μενέλαος Δασκαλάκης, τόνισε ότι, πάνω από όλα, πρέπει να αποκατασταθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην ανάπτυξη και στην προστασία της δημόσιας υγείας, ενώ επισήμανε ότι στην Ελλάδα, συχνά το κοινό, ιδίως στις τοπικές κοινωνίες, παραπληροφορείται, με συνέπεια να δημιουργούνται υπερβολικές ανησυχίες.
Όπως είπε, οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποτελούν μοχλό ανάπτυξης της χώρας μας, παράλληλα, όμως, γνώμονας της κυβέρνησης είναι η προστασία του κοινού από τις ακτινοβολίες. Αναγνώρισε ότι υπάρχει μια δυσπιστία των πολιτών για το κατά πόσον προστατεύεται η υγεία τους και τόνισε ότι είναι ευθύνη της πολιτείας να προωθήσει τόσο τις επενδύσεις, όσο και την προστασία της δημόσιας υγείας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, της ασφαλούς έκθεσης του κοινού, αναμένεται να συμβάλει η δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων. Το έργο ξεκινά άμεσα και θα ολοκληρωθεί σε περίπου ενάμιση έτος.
Σε πρώτη φάση, αρχικής δαπάνης 4,7 εκατ. ευρώ (με χρηματοδότηση από την Κοινωνία της Πληροφορίας), θα δημιουργηθεί ένα πανελλαδικό ηλεκτρονικό δίκτυο με 500 σταθερούς και 13 φορητούς σταθμούς. Στόχος είναι η συλλογή στοιχείων σε πραγματικό χρόνο, η ενημέρωση του κοινού με απλό τρόπο για το κατά τόπους επίπεδο των ακτινοβολιών, καθώς και η υποβολή τυχόν καταγγελιών από πολίτες, στο πλαίσιο μιας συνεχούς αμφίδρομης επικοινωνίας.
Ο πρόεδρος της ΕΕΑΕ Χρήστος Χουσιάδας είπε ότι η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας έχει «βαρύ ελεγκτικό έργο», ενώ παραδέχτηκε και αυτός ότι στη χώρα μας υπάρχει μεγάλη ανησυχία για την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, «την οποία κατανοούμε», όπως είπε.
«Επιδιώκουμε τη διαφάνεια και τα στοιχεία των μετρήσεων είναι διαθέσιμα σε όλους, ώστε να οικοδομηθούν σχέσεις εμπιστοσύνης», προσέθεσε, ιδίως όσον αφορά την εγκατάσταση κεραιών κινητής και ασύρματης επικοινωνίας.
Ξεκαθάρισε ότι η ΕΕΑΕ ασχολείται με όλες τις ακτινοβολίες και ότι σε καμία περίπτωση δεν σχετίζεται η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία με τη ραδιενέργεια. Είπε ακόμη ότι η ΕΕΑΕ θα εργαστεί, ώστε να ενισχυθεί κι άλλο η εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών στο εθνικό ρυθμιστικό πλαίσιο, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα τα όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία είναι πιο αυστηρά και από τα κοινοτικά.
Για το υπό ανάπτυξη Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, που -λόγω της εκτεταμένης δημόσιας ανησυχίας- θα έλθει να προστεθεί στους ήδη συνεχείς ελέγχους της ΕΕΑΕ, ο κ. Χουσιάδας τόνισε ότι θα βοηθήσει στη θεμελίωση της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Ο Στέφαν Σρεκ, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης της Κομισιόν για θέματα υγείας, υπογράμμισε ότι η έκθεση του πληθυσμού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία είναι πλέον αναπόφευκτη, όμως χρέος της ΕΕ, όπως είπε, είναι να κρατήσει αυτή την έκθεση σε ανεκτά και ασφαλή επίπεδα, λαμβάνοντας αποφάσεις που θα βασίζονται πάντα στις πιο σύγχρονες επιστημονικές έρευνες, έτσι ώστε οι κοινοτικές κα εθνικές πολιτικές να βασίζονται σε γεγονότα και όχι σε αόριστους φόβους.
Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, στις 16 Απριλίου, η νέα προκαταρκτική γνώμη της ειδικής επιστημονικής επιτροπής SCENIHR (Scientific Committee on Emerging and Newly Identified Health Risks) θα λάβει την τελική μορφή της και, στη συνέχεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη-μέλη θα κρίνουν εάν και πόσο πρέπει να αναθεωρηθούν κάποια κοινοτικά όρια έκθεσης στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία και σε ποιές περιπτώσεις θα υιοθετηθεί η λεγόμενη «αρχή της προφύλαξης».
Ο αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Θεόδωρος Σαμαράς, πρόεδρος της αρμόδιας ομάδας εργασίας της SCENIHR για τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία, εμφανίστηκε σε γενικές γραμμές καθησυχαστικός, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι η παρατηρούμενη αύξηση κρουσμάτων καρκίνου σε κάποιες άλλες χώρες (για την Ελλάδα δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία) δεν μπορεί να συνδεθεί με τις νέες τεχνολογίες. Όπως είπε, υπάρχει μια διαδεδομένη φοβία στον πληθυσμό, όμως δεν φαίνεται να δικαιολογείται από τις επιστημονικές μελέτες.
Η νέα επιστημονική γνώμη, όπως είπε ο Έλληνας επιστήμονας, εισηγείται να υπάρξουν στο μέλλον περισσότερες έρευνες για τις πιθανές επιπτώσεις από τις νέες τεχνολογίες που λειτουργούν στη συχνότητα των THz (ιδίως για το δέρμα και τον κερατοειδή χιτώνα των ματιών), καθώς επίσης στη συχνότητα των ενδιάμεσων συχνοτήτων (IF), στις περιπτώσεις εκείνες που η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία συνδυάζεται με άλλους φυσικούς ή χημικούς παράγοντες (ένα πεδίο όπου υπάρχουν «γκρίζες περιοχές» για την υγεία), καθώς και στις πιθανές νευροεκφυλιστικές συνέπειες για τον εγκέφαλο (Αλτσχάιμερ-Πάρκινσον κ.ά.), ιδίως από την μεγάλη χρήση κινητών τηλεφώνων.
Για τις ευρέως διαδεδομένες ραδιοσυχνότητες (κινητές και ασύρματες επικοινωνίες), η επιστημονική γνώμη της SCENIHR δείχνει ότι είναι τελικά μικρότερος ο πιθανός κίνδυνος για εμφάνιση γλοιώματος στον εγκέφαλο, αλλά η πιθανότητα ανάπτυξης ακουστικού νευρινώματος παραμένει ζήτημα ανοικτό προς περαιτέρω διερεύνηση.
Από την άλλη, υπάρχει συναίνεση πως η έκθεση σε πεδία ραδιοσυχνοτήτων (RF) δεν προκαλεί προβλήματα αναπαραγωγής και ανάπτυξης (εφόσον τηρούνται τα όρια).
Για τα πεδία υπερβολικά χαμηλής συχνότητας (ELF), οι νέες επιδημιολογικές έρευνες δείχνουν ένα αυξημένο κίνδυνο παιδικής λευχαιμίας μετά από μακρόχρονη έκθεση σε μαγνητικά πεδία πάνω από 0,3 έως 0,4 μΤ (μικροτέσλα), ενώ δεν επηρεάζεται η αναπαραγωγική λειτουργία. Τέλος, τα ισχυρά στατικά μαγνητικά πεδία (άνω των 2 τέσλα) προκαλούν συμπτώματα όπως ίλιγγο και ναυτία.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση