GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εξελίξεις στην ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών

Τίτλοι τέλους μπαίνουν την επόμενη Τρίτη στο σίριαλ τύπου θρίλερ των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που προκύπτου...

Τίτλοι τέλους μπαίνουν την επόμενη Τρίτη στο σίριαλ τύπου θρίλερ των κεφαλαιακών αναγκών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών που προκύπτουν από τα stress tests, το ύψος των οποίων εδώ και δύο εβδομάδες, με διάφορες ...
πληροφορίες ξένων και ελληνικών δημοσιευμάτων, ανεβοκατεβαίνει από τα 6 δισ. ευρώ στα 20 δισ. ευρώ και αντίστροφα.

Τίτλοι τέλους με υπογραφή Ντράγκι

Η καθοριστική συνάντηση της τρόικας με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιο Προβόπουλο έχει οριστεί για την επόμενη Τρίτη, κατά την οποία και αναμένεται η τελική συμφωνία για τη μεθοδολογία και τον τελικό «λογαριασμό» που θα αποδοθεί στις τράπεζες.

Στη συνέχεια, την επόμενη Πέμπτη θα ανακοινωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας για την επόμενη 3ετία (2014-2016). Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών θα είναι περί τα 6 δισ. ευρώ και θα έχουν προκύψει σύμφωνα με τη μεθοδολογία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς βρίσκονται στην ευνοϊκότερη, κεφαλαιακά, θέση, αφού η πρώτη θα έχει μηδενικές ή οριακές κεφαλαιακές ανάγκες και για τη δεύτερη θα είναι περί τα 500-600 εκατ. ευρώ. Για τη Eurobank θα ανέλθουν σε περίπου 2,8 - 2,9 δισ. ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα το ποσό θα φτάνει τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ.

Με την ανακοίνωση της ΤτΕ ενδέχεται να τροποποιηθούν τα σχέδια αναδιάρθρωσης 5ετούς διάρκειας για τις τράπεζες που θα εμφανίσουν υψηλές κεφαλαιακές ανάγκες και να πρέπει επιταχύνουν την υλοποίηση ορισμένων από τις ενέργειες που προβλέπονται σε αυτά προκειμένου να θωρακιστούν. Αυτό βεβαίως θα υποχρεωθούν να το πράξουν εφόσον δεν μπορούν να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια από τις αγορές. Ειδάλλως, θα πρέπει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να προβεί άμεσα σε κεφαλαιακή «ένεση» των τραπεζών αυτών.

Η διαφωνία μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της ελληνικής πλευράς για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών ξεκίνησε από το Eurogroup που έγινε στις 17 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαξιφισμοί για το θέμα των τραπεζών έγιναν μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Στην έντονη συζήτηση παρενέβη ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε ότι αν η διαμάχη μεταξύ των δύο πλευρών συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η γνώμη της ελληνικής εποπτικής αρχής που είναι υπεύθυνη για το τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Δικλίδα ασφαλείας

Αλλωστε, όπως επισημαίνουν πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, τα ευρωπαϊκά stress tests έχουν ήδη ξεκινήσει και τα αποτελέσματά τους θα ανακοινωθούν τον ερχόμενο Οκτώβριο, γεγονός που σημαίνει ότι αν πράγματι οι ελληνικές τράπεζες έχουν τόσο μεγάλο πρόβλημα, τότε θα αναδειχθεί και θα αντιμετωπιστεί τον Οκτώβριο.

Το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου κατέληξε ότι συνεπώς, οι ευρωπαϊκές ασκήσεις προσομοίωσης αποτελούν δικλίδα ασφαλείας για τις ελληνικές τράπεζες που θα λάβουν μέρος με κοινή μεθοδολογία και παραδοχές.

Επίσης, πηγές από την ΕΚΤ αναφέρουν ότι αν δεχτούν πίεση για επιμήκυνση των κρατικών ομολόγων ύψους 5,2 δισ. ευρώ που δόθηκαν στις ελληνικές τράπεζες έναντι προνομιούχων μετοχών, δεν θα είναι άκαμπτοι και θα το εξετάσουν.

Μετά το Eurogroup, δηλαδή την περασμένη Δευτέρα, η «βόμβα» των Financial Times, δηλαδή ότι οι τράπεζες χρειάζονται 20 δισ. ευρώ αντί για περίπου 6 δισ. ευρώ, προκάλεσε έντονη ανησυχία, καθώς ανέβαζε τις κεφαλαιακές ανάγκες στο τριπλάσιο. Η βρετανική εφημερίδα επικαλέστηκε πηγή από το ΔΝΤ και το ΔΝΤ ρωτήθηκε και αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη με το δημοσίευμα.

Μετά τη διάψευση του ΔΝΤ, οι Financial Times επανήλθαν και επέμειναν στο δημοσίευμά τους για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών στα 20 δισ. ευρώ.

Εγινε πολύς ντόρος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, την περασμένη Πέμπτη, με επίσημη δήλωσή του για τα stress tests που ολοκληρώνονται και αναμένονται οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων την επόμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισε το τοπίο.

Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος ολοκλήρωσε πρόσφατα την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, υιοθετώντας μια συντηρητική προσέγγιση για να διασφαλίσει την αξιοπιστία της άσκησης.

Η BlackRock

Η BlackRock είχε υπολογίσει τις αναμενόμενες ζημίες πιστωτικού κινδύνου για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια δανείων, στο πλαίσιο της αντίστοιχης προηγούμενης άσκησης του 2011. Στην τρέχουσα άσκηση, η BlackRock αξιολόγησε στοιχεία με μεγαλύτερη ανάλυση για τα εγχώρια χαρτοφυλάκια των δανείων, ενώ παρέσχε επίσης εκτίμηση για τα δάνεια των μεγαλύτερων θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Αυτήν τη φορά η Τράπεζα της Ελλάδος χρησιμοποίησε ως εξωτερικούς συμβούλους τις εταιρείες Ernst & Young και Rothschild.

Με στόχο την πλήρη διαφάνεια, την ερχόμενη εβδομάδα η Τράπεζα της Ελλάδος θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της άσκησης, μαζί με αναλυτικές λεπτομέρειες της μεθοδολογίας και των σεναρίων που χρησιμοποιήθηκαν.

Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει, στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος θα έχουν συναντήσεις με στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, με αντικείμενο τις τεχνικές λεπτομέρειες που σχετίζονται με τη μεθοδολογία και τα αποτελέσματα της άσκησης». Οικονομικοί και πολιτικοί αναλυτές επιχειρούν να εξηγήσουν τη στάση της Κομισιόν και του ΔΝΤ και να την τοποθετήσουν σε μια ευρύτερη «εικόνα». Δεν περιορίζονται δηλαδή στο να εξακριβώσουν αν το νούμερο των κεφαλαιακών αναγκών που ζητά το ΔΝΤ (20 δισ. ευρώ) είναι ακριβές και με τι μεθοδολογία βγήκε, ούτε εκτιμούν ότι η επιμονή της τρόικας για την απελευθέρωση των σημείων πώλησης του ψωμιού ή των τιμών των βιβλίων θα αλλάξει την Ελλάδα άρδην από τη μία μέρα στην άλλη.

Το «κούρεμα» του χρέους πίσω από την κόντρα ΔΝΤ με Κομισιόν

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, αρνήθηκε να σχολιάσει το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των ελληνικών τραπεζών, ενώ τόνισε πως οι διαπραγματεύσεις της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση για την πέμπτη αξιολόγηση θα διαρκέσουν «μια-δυο εβδομάδες».

Σε ερώτηση για το ποιες είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, ο κ. Ράις απάντησε ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι μέρος των συζητήσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση. Επιπλέον αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τις κεφαλαιακές ανάγκες και για το άρθρο των FT, λέγοντας ότι «δεν μπορώ να σχολιάσω γιατί είναι ένα από τα ζητήματα που συζητούνται αυτήν τη στιγμή με τις ελληνικές αρχές».

Ο ίδιος σημείωσε πως ελπίζει να είναι η τελευταία επίσκεψη και ότι στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία για την επίλυση των ανοιχτών ζητημάτων. Τα θέματα που συζητούνται αφορούν το δημοσιονομικό και το χρηματοπιστωτικό μέτωπο, επισήμανε ο κ. Ράις, λέγοντας πως υπάρχουν ανησυχίες για κάποιες καθυστερήσεις στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Για το ζήτημα του τρίτου πακέτου, ο κ. Ράις ανέφερε πως είναι θέμα των Ευρωπαίων εταίρων και της Ελλάδας να το αποφασίσουν. Οσον αφορά το χρηματοδοτικό κενό, ο κ. Ράις απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι έχουν πει ότι θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να στηρίξουν την Ελλάδα, εφόσον γίνουν οι μεταρρυθμίσεις.

Το πιο προφανές συμπέρασμα που βγαίνει από τη στάση της τρόικας, σύμφωνα με αναλυτές, είναι ότι επιχειρεί να «δέσει» την ελληνική κυβέρνηση σε ένα τρίτο πακέτο και τρίτο μνημόνιο. Αυτό, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, συνάγεται από το γεγονός ότι η τρόικα επιχειρεί να αυξήσει τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών για να εξανεμιστούν τα περίπου 10,3 δισ. ευρώ κρατικών κεφαλαίων που βρίσκονται στα ταμεία του ΤΧΣ και να μην υπάρξει «διέξοδος» για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Μια άλλη εξήγηση που δίνεται είναι ότι εν όψει των ευρωεκλογών και της «καραμέλας» της κυβέρνησης ότι θα έρθει στην εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ αν προσπαθήσουν να περάσουν αυτές τις μεταρρυθμίσεις, η τρόικα θέλει να στείλει ένα σαφές μήνυμα ότι η όποια κυβέρνηση που θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις θα είναι αυτή που θα λάβει το αντίτιμο και δεν υπάρχουν «εκπτώσεις» σε κανέναν.

Προϋπόθεση

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν δηλαδή ότι η αλλαγή της ημερομηνίας λήξης στο γάλα δεν θα φέρει μεν τις μεγάλες αλλαγές στην Ελλάδα, αλλά δείχνει την πρόθεση των δανειστών να καταστήσουν σαφές ότι όλες οι αλλαγές πρέπει να γίνουν όπως έχουν συμφωνηθεί. Από τις μικρότερες έως τις μεγαλύτερες.

Η κόντρα ΔΝΤ και Κομισιόν εξακολουθεί να υπάρχει, με το ίδιο ζητούμενο. Και το ζητούμενο είναι η βιωσιμότητα του χρέους, κάτι που δεν είναι εύκολο να ανοίξει η κυβέρνηση πριν κάνει τις απαιτούμενες, μικρότερες και μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το ΔΝΤ συνεχίζει να λέει το ίδιο πράγμα εδώ και ένα χρόνο: ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και χρειάζεται πραγματικό «κούρεμα». Δηλαδή στο κεφάλαιο.

Απλώς έχει αλλάξει ο τρόπος που το λέει. Σε αυτή την περίπτωση επέλεξε να επισημάνει έναν από τους κινδύνους, τα «κόκκινα» δάνεια που αυξάνονται αλματωδώς. Λέει δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να σταθεί στα πόδια της και χρειάζεται άλλου τύπου βοήθεια.

Ομως η Μέρκελ δεν είναι έτοιμη να το διαχειριστεί ακόμα αυτό στο κοινοβούλιό της. Είναι πολιτικά δύσκολο. Και ιδιαίτερα όταν τελειώνει για τη χώρα μας η οικονομική βοήθεια και ακόμα οι μεταρρυθμίσεις δεν υπάρχουν ούτε στα... χαρτιά.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση