GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Αντίθετος στην περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους

Τη θέση ότι το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί στη χώρα μας ήδη σημαντικά και συνεπώς η περαιτέρω μείωση δεν είναι αυτή που θα βοηθήσε...


Τη θέση ότι το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί στη χώρα μας ήδη σημαντικά και συνεπώς η περαιτέρω μείωση δεν είναι αυτή που θα βοηθήσει στην ανάκαμψη της οικονομίας, διατύπωσε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης,
Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων μίλησε σήμερα στη συνάντηση των προέδρων των Επιτροπών Παραγωγής και Εμπορίου και Θαλασσίων Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της ΕΕ, που γίνεται στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.
Αξιοποιώντας τη συζήτηση που γίνεται στη Βουλή, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε ότι τα τελευταία χρόνια οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα έχουν γίνει πάρα πολύ ευέλικτες εξαιτίας μιας σειράς ρυθμίσεων που ήταν αναγκασμένη να προωθήσει η χώρα λόγω της κρίσης.
«Το εργασιακό κόστος έχει μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο δεν είναι αυτό που καθιστά μια οικονομία ανταγωνιστική. Διότι υπάρχουν άλλοι παράγοντες που διαμορφώνουν το κόστος στην οικονομία συνολικά, και το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι το ενεργειακό κόστος.
Η Ελλάδα οφείλει να πληρώνει περίπου το 10% του ΑΕΠ κάθε χρόνο για εισαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί με αυτές τις υψηλότατες τιμές. Άρα, κατά τη γνώμη μου, δεν θα ωφελήσει η περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Κατά τη διάρκεια της διακοινοβουλευτικής συνάντησης, ο υπουργός Υποδομών, αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα «Διασυνδέοντας την Ευρώπη» και την ευρωπαϊκή πολιτική για τις μεταφορές.

Ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τα οδικά έργα, τα έργα στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δημιουργεί σήμερα τις προϋποθέσεις και τις συνθήκες για τη διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και με σημεία του πλανήτη που τα τελευταία χρόνια γνωρίζουν πολύ μεγάλη ανάπτυξη (Ασία, Άπω Ανατολή, Ανατολική Ευρώπη).
«Αυτήν τη στιγμή το πρόγραμμα "Διασυνδέοντας την Ευρώπη" περνάει στη χώρα μας μέσα από την κατασκευή και την ολοκλήρωση του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων.
Σε 1,5 περίπου χρόνο από σήμερα ολοκληρώνονται 5 μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, που συνδέουν τη χώρα με τα πιο σημαντικά λιμάνια της Ελλάδας, τα οποία αποτελούν και κόμβους προς την Ευρώπη, όπως η Πάτρα και η Ηγουμενίτσα, και διασυνδέουν, επίσης τη χώρα με τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της Βαλκανικής», ανέφερε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Η δεύτερη παρέμβαση στην Ελλάδα για την ενοποίηση των δικτύων Ελλάδας-Ευρώπης αλλά και Βαλκανικής, όπως τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, αφορά στα λιμάνια της χώρας.
Ειδικά για τον Πειραιά, που τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί σημαντικά το συνολικό φορτίο που διακινείται, είπε ότι η επόμενη πρόκληση είναι η διασύνδεση (σ.σ. κυρίως Πειραιάς και Θεσσαλονίκη) με το τρένο, και στη συνέχεια το τρένο με τις χώρες της Βαλκανικής και της Κεντρικής Ευρώπης.
Όπως εξάλλου ανέφερε ο υπουργός, η πρωτοβουλία που παίρνει η κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση αυτών των λιμανιών, σε συνδυασμό με την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΕΝΟΣΕ, θα ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές για τη μεταφορά προϊόντων με γρήγορο και ασφαλή τρόπο από τη Μεσόγειο προς την Κεντρική, Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη.
«Είναι ένα τεράστιο σχέδιο το οποίο διασυνδέει και δημιουργεί συνέργειες με τις βαλκανικές χώρες και τα πολύ μεγάλα κέντρα logistics στην Νότια, Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, και δημιουργεί νέες συνθήκες οικονομικής ανάπτυξης και απασχόλησης, εξήγησε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε και στα έργα που προωθούνται στις υποδομές στα αεροδρόμια, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη.

Είπε ότι προετοιμάζεται project με στόχο δημιουργία αεροδρομίου που θα αποτελέσει σημαντικό διαμετακομιστικό σταθμό για πτήσεις προς την Ευρώπη και από την Ευρώπη προς την Ασία.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κινητικότητα και τις μεταφορές, Φώτης Καραμήτσος, υπογράμμισε ότι οι μεταφορές είναι απαραίτητο εργαλείο για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά και γι’ αυτό απαιτούνται ενωμένα δίκτυα μεταφορών υψηλής ποιότητας.
Αναφερόμενος στο νέο πακέτο μέτρων για την ανάπτυξη διευρωπαϊκών δικτύων, ο κ. Καραμήτσος είπε ότι αυτό θα διασφαλίζει ότι η Ευρώπη θα λειτουργήσει έως ένα ενιαίο δίκτυο μεταφορών, για πρώτη φορά με βάση κοινή μεθοδολογία.
Ενημέρωσε, εξάλλου, ότι πέρα από τις υποδομές, θεσπίζονται συστήματα ανταλλαγής πληροφοριών που εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα των δικτύων, και ότι τα λιμάνια εντάσσονται ως κύριοι κόμβοι με στόχο την ενσωμάτωσή τους στο ευρωπαϊκό δίκτυο.
Στο ρόλο της χώρας του στις μεταφορές στη Βαλτική, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Λιθουανίας Remigijus Zemaitaitis.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

3 σχόλια

  1. Εισοδηματικά κριτήρια χορήγησης και ποσά ΕΚΑΣ έτους 2014, 2. Γνωστοποίηση διατάξεων του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν.4237/2014
    Φ.11321/36369/2308/28.2.2014 – Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας….

    Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 20 του Ν.2434/1996 (ΦΕΚ 188/Α’), όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή της με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011 (ΦΕΚ 170/Α’) και τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, προβλέπεται ότι τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, μπορούν να αναπροσαρμόζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.

    Το ποσό του ΕΚΑΣ υπολογίζεται με βάση το ποσοστό αύξησης του εισοδήματος σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αναφέρεται στο κριτήριο β’ της παρ. 1 του άρθρου 20 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011 και αντιστοιχεί σε συνταξιούχο πλήρους κατώτατου ορίου κύριας σύνταξης γήρατος χωρίς προσαυξήσεις.

    Με την ίδια απόφαση μπορούν να αναπροσαρμόζονται και τα ποσά του ΕΚΑΣ, τόσο του άρθρου 20 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, όσο και της παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, με βάση την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του έτους αναπροσαρμογής.
    ................................
    Τηρήστε ΡΕ ΤΑΓΑΡΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΊΖΕΤΕ....ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 80% ΤΟ ΕΚΑΣ;; ΑΣΦΑΛΗΣΤΙΚΑ ΤΑ ΤΑΜΕΊΑ ΔΗΛΏΝΟΥΝ ΆΓΝΟΙΑ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με τις διατάξεις δε της παρ. 7 του άρθρου 20 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, προβλέπεται ότι ο έλεγχος περί της πλήρωσης ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων χορήγησης του ΕΚΑΣ, για κάθε έτος, διενεργείται, το αργότερο, μέχρι και την 30ή Απριλίου του αντίστοιχου έτους και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χορηγηθούν ποσά ΕΚΑΣ σε μη δικαιούχους από την 1η Μαΐου του ίδιου έτους και εφεξής.

    Με το υπ’ αριθ. 43602/443/19.12.2013 έγγραφο της Διεύθυνσης Αναλογιστικών Μελετών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μας γνωστοποιήθηκε ότι τα μηνιαία κατώτατα όρια χορήγησης σύνταξης γήρατος και αναπηρίας του έχουν παραμείνει αμετάβλητα.

    Κατόπιν των παραπάνω, σας γνωρίζουμε ότι για το έτος 2014, τόσο τα εισοδηματικά κριτήρια του άρθρου 20 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του Ν.3996/2011, όσο και τα εισοδηματικά κριτήρια της παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011 δεν αναπροσαρμόζονται.

    Επομένως, για την καταβολή των αντίστοιχων επιδομάτων για το έτος 2014, εξακολουθούν να ισχύουν τα εισοδηματικά κριτήρια που ίσχυαν για το έτος 2013.

    Ειδικά για το εισοδηματικό κριτήριο υπό στοιχείο ε’ της παρ. 1 του άρθρου 24 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011 (το ύψος της καταβαλλόμενης ακαθάριστης μηνιαίας κύριας και επικουρικής σύνταξης, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 850,00 ευρώ), διευκρινίζουμε ότι για τους ήδη συνταξιούχους κατά την ανάρτηση του παρόντος εγγράφου στη Διαύγεια, η συνδρομή του ή μη θα εξετάζεται κατά το μήνα ανάρτησης του παρόντος στη Διαύγεια.

    Επιπλέον, για όσους καταστούν συνταξιούχοι μετά την ανάρτηση του παρόντος εγγράφου στη Διαύγεια, η συνδρομή ή μη του εν λόγω εισοδηματικού κριτηρίου θα εξετάζεται κατά τον πρώτο πλήρη μήνα συνταξιοδότησής τους.

    Επιπλέον σας γνωρίζουμε πως για το τρέχον έτος 2014, τόσο τα ποσά του ΕΚΑΣ του άρθρου 20 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, όσο και τα ποσά του ΕΚΑΣ της παρ. 2 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011, δεν αναπροσαρμόζονται και παραμένουν στα ίδια επίπεδα με τα ποσά που ίσχυαν για το έτος 2013.

    Τέλος, παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου για την τήρηση του χρονοδιαγράμματος που προβλέπεται από την παρ. 7 του άρθρου 20 του Ν.2434/1996, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 34 του Ν.3996/2011 (έλεγχος για την πλήρωση ή μη των εισοδηματικών κριτηρίων, μέχρι την 30ή Απριλίου του τρέχοντος έτους).

    Πέραν των ανωτέρω, σας γνωστοποιούμε τις διατάξεις του άρθρου 8 παρ. 1 του Ν.4237/2014 (ΦΕΚ 36/Α’), οι οποίες τροποποιούν την περ. 6 της υποπαρ. IΑ.4 της παρ. ΙΑ, του άρθρου πρώτου του Ν.4093/2012. Με τις διατάξεις αυτές ορίζεται ότι από 1.1.2014, το ΕΚΑΣ καταβάλλεται στους δικαιούχους συνταξιούχους γήρατος, αναπηρίας και θανάτου με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας.

    Από την ηλικιακή αυτή προϋπόθεση εξαιρούνται τα παιδιά που λαμβάνουν σύνταξη λόγω θανάτου του ασφαλισμένου ή συνταξιούχου γονέα, καθώς και οι ανάπηροι συνταξιούχοι, με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%. Ειδικά ως προς την κατηγορία των συνταξιούχων αναπήρων, με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, διευκρινίζουμε ότι από την ηλικιακή προϋπόθεση της συμπλήρωσης του 65ου έτους της ηλικίας εξαιρούνται όλες οι κατηγορίες συνταξιούχων, δηλαδή συνταξιούχοι γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, που πιστοποιούνται με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω από τις υγειονομικές επιτροπές ΚΕΠΑ.
    ...............................
    Τηρήστε ΡΕ ΤΑΓΑΡΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΊΖΕΤΕ....ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 80% ΤΟ ΕΚΑΣ;;Τηρήστε ΡΕ ΤΑΓΑΡΓΙΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΨΗΦΊΖΕΤΕ....ΠΟΙΟΙ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΩ ΤΟΥ 80% ΤΟ ΕΚΑΣ;; ΑΣΦΑΛΗΣΤΙΚΑ ΤΑ ΤΑΜΕΊΑ ΔΗΛΏΝΟΥΝ ΆΓΝΟΙΑ ...ΑΔΩΝΙΙΙ ΟΥΥΥΥ ΘΑ ΦΑΤΕ ΚΑΛΑ ΣΤΗΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ...ΜΌΝΟ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΟΥΝ ΦΤΙΆΞΕΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΈΣΜΑΤΑ ΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΠΡΌΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΕΊΞΟΥΝ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΛΛΩΝ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπούτζουκας Τηλέμαχος17 Μαρ 2014, 3:55:00 μ.μ.

    Κύριοι άκουσα τον υπουργό υγείας να λέι στην TV ότι στην Βενεζουέλα σκοτώνονται για ένα χαρτί υγείας, θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί του...Όμως αν αυτοί σκοτώνονται για ένα χαρτί υγείας τότε θα πει ότι θέλουν να σκουπίζουν τα κόπρανα τους , που όπως θα πρέπει να ξέρετε ότι τα κόπρανα παράγονται από την τροφή , εμείς εδώ σίγουρα δεν θα σκοτωθούμε για το χαρτί υγείας διότι σε λίγο δεν έχουμε την πρώτη ύλη- τροφή -ώστε παράγουμε κόπρανα... άρα; την γλυτώσαμε....σας ευχαριστούμε που μας ξανάσώσατε.....

    ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΜΑΛΑΚΑΣ ΕΊΣΑΙ ΤΕΛΙΚΆ ΡΕ ΜΠΟΥΜΠΟΥΚΟ; ΕΣΥ ΚΑΙ ΌΛΟΙ ΕΚΕΊ ΠΟΥ ΝΟΜΊΖΕΤΕ ΌΤΙ ΚΥΒΕΡΝΆΤΑΙ!! ΠΟΣΟ ΡΕΕΕΕΕΕΕ! ΧΑ ΧΑ, ΗΛΙΘΙΟΙ, ΦΑΣΙΣΤΕΣ, ΜΑΥΡΑΓΟΡΗΤΕΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση