GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το «φαινόμενο» της Κριμαίας εξαπλώνεται

Το φαινόμενο της Κριμαίας φαίνεται πως εξαπλώνεται. Τόσο η Σκωτία όσο και η Καταλονία προχωρούν φέτος σε δημοψηφίσματα με το ερώτημα...


Το φαινόμενο της Κριμαίας φαίνεται πως εξαπλώνεται. Τόσο η Σκωτία όσο και η Καταλονία προχωρούν φέτος σε δημοψηφίσματα με το ερώτημα της απόσχισης και της ανεξαρτησίας, ενώ αντίστοιχο δημοψήφισμα διεξάγεται αυτή την εβδομάδα και στη Βενετία.
Ο Πάολο Μπερναντίνι, καθηγητής Ευρωπαϊκής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Insubria στο Κόμο της Ιταλίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Βενετίας από το 2007. Υποστηρίζει ότι η πόλη ήταν ελεύθερη για 1.100 χρόνια – προτού χάσει την ανεξαρτησία της από το Ναπολέοντα το 1797 – και πως «είναι καιρός» να ξαναγίνει αυτόνομο κράτος.
Σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις, τα δύο τρίτα των πολιτών θέλουν την ανεξαρτητοποίηση της περιφέρειας Βένετο με πρωτεύουσα τη Βενετία, ωστόσο, η ψηφοφορία και φυσικά τα αποτελέσματά της δεν θα είναι δεσμευτικά και δεν αναγνωρίζονται από τη Ρώμη.
Ειδικότερα, το Ενετικό δημοψήφισμα πραγματοποιείται από τοπικά κόμματα και ακτιβιστές που θέλουν η Βενετία να μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βενετίας. Οι συμμετέχοντες θα απαντήσουν σε μια ερώτηση: «Θέλετε το Βένετο να γίνει μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη ομοσπονδιακή δημοκρατία;».
Σύμφωνα με το BBC, η ψηφοφορία διεξάγεται διαδικτυακά και θα διαρκέσει μέχρι την Παρασκευή. Και μπορεί τα ιταλικά ΜΜΕ να έδειξαν ελάχιστη προσοχή στην είδηση του δημοψηφίσματος -κάποιοι μάλιστα το αγνόησαν- ωστόσο, οι διοργανωτές του εκτιμούν ότι περισσότεροι από 2 εκατ. πολίτες θα ψηφίσουν.
«Η ιστορία ποτέ δεν επαναλαμβάνεται, αλλά βλέπουμε τώρα ισχυρή επιστροφή στα μικρά έθνη, στις μικρές χώρες που ευδοκιμούν και που μπορούν να συνεργαστούν μεταξύ τους στο διεθνοποιημένο πλανήτη» δήλωσε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο CNBC.
«Η Καταλονία, η Σκωτία, η Χώρα των Βάσκων, η Ουαλία και η Φλάνδρα είναι διακριτά έθνη με μακρά ιστορία πίσω τους και ισχυρή βούληση για αυτοδιακυβέρνηση» δήλωσε ο Ξαβιέ Σολάνο, πρώην εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης στις ΗΠΑ, μιλώντας στο CNBC και συμπλήρωσε:
«Ενδεχομένως να μην προσπαθήσουν όλα για την ανεξαρτησία τους, αλλά πιστεύω ότι κάποια από αυτά θέλουν να πάρουν κάποια στιγμή το μέλλον στα χέρια τους. Είμαι πεπεισμένος ότι τα εσωτερικά σύνορα στην ΕΕ θα αναμορφωθούν από τη δημοκρατική βούληση του λαού».
Φορολογικοί λόγοι

Δεν είναι μόνο η ιστορία. Σε μεγάλο βαθμό, οι υποστηρικτές της ανεξαρτησίας στην Σκωτία και τη Βενετία αναφέρουν οικονομικούς λόγους. Η Ιταλία λαμβάνει περίπου 71 δισ. ευρώ κάθε χρόνους σε φόρους από τη Βενετία και δίνει πίσω περίπου 21 δισ. ευρώ σε επενδύσεις και υπηρεσίες – σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η περιφέρεια Βένετο αντιστοιχεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από 9% του ιταλικού ΑΕΠ. Σε αντιδιαστολή, η Καταλονία αντιστοιχεί μόλις στο ένα πέμπτο του ισπανικού ΑΕΠ και η Σκωτία στο 8% του ΑΕΠ της Βρετανίας (εάν εξαιρεθούν τα ενεργειακά έσοδα από τη Βόρειο Θάλασσα)
Σκωτία: Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
Περίπου το 40% των Σκωτσέζων σχεδιάζουν να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί φέτος, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που καταδεικνύει μια αύξηση 3% του ποσοστού των πολιτών της επαρχίας που τάσσονται υπέρ της πρότασης να τερματιστεί η ένωση με τη
Βρετανία, που διαρκεί 307 χρόνια.

Η δημοσκόπηση, την οποία διεξήγαγε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Panelbase, κατέδειξε ότι το 45% των ερωτηθέντων προτίθεται να ψηφίσει κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, ένα ποσοστό μειωμένο κατά 2% από την προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα.

Η Σκωτία, η οποία έχει έναν πληθυσμό 5 εκατομμυρίων και πλέον κατοίκων και στα χωρικά ύδατα της οποίας βρίσκεται ένα μεγάλο μέρος των αποθεμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου της Βόρειας Θάλασσας, θα ψηφίσει στις 18 Σεπτεμβρίου 2014 για να κριθεί εάν θα ανεξαρτητοποιηθεί από τη Βρετανία. Το ποσοστό των αναποφάσιστων ανέρχεται στο 15%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση.
ΠΗΓΗ: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση